Supe, borsuri de post

Va propun aceste delicioase retete de supe de post, gustoase si hranitoare, usor de facut, care cu siguranta va vor incalzi in zilele friguroase din Postul Craciunului.

Spor la gatit si pofta buna !

51. Supa speciala de fasole

Ingrediente: o jumatate ceasca fasole boabe,
1-2 catei de usturoi, 1 ceapa, 2 lingurite margarina vegetala, chimen, tarhon, sare, dupa gust, 1 lingurita sare de lamaie.

Mod de preparare: Fasolea spalata (si aleasa in prealabil) se pune la inmuiat, peste noapte, in apa. In aceeasi apa se pune la fiert, impreuna cu usturoiul zdrobit, ceapa taiata marunt, chimenul si tarhonul, fara sare. Cand fasolea devine moale, se paseaza, se adauga margarina, se mai da o data in clocot si se drege gustul cu sare si putina zeama de lamaie.

52. Supa "vieneza" de morcovi

Ingrediente: 1 morcov (mijlociu), 1 radacina patrunjel (mica), 500 ml apa, 1 dovlecel (mic),
1 cartof, 2 lingurite margarina vegetala, 1 lingurita verdeata de la ceapa, putin zahar, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Radacinile de morcov si patrunjel se spala, se curata de coaja si se rad marunt. Se calesc apoi cateva minute intr-un vas cu margarina incinsa. Cartoful, curatat de coaja, se rade (pe partea mai mare a razatoarei, solzi), dovlecelul se taie in cuburi marunte, se adauga la morcov si patrunjel, se toarna apa, sare, dupa gust, si se fierbe totul pana cand legumele se inmoaie. La sfarsit se adauga putin zahar, putina margarina si se presara verdeata de la ceapa, tocata marunt.

53. Bors de casa

Ingrediente: 1,5 Kg faina de porumb, 0,5 tarate de grau, 3-4 crengute de visin.

Mod de preparare: Intr-un borcan de 10 L se amesteca faina de porumb cu tarata de grau si se oparesc cu apa. Se adauga 10-12 linguri de “uste” de la o vecina care face deja bors de casa. Se pun cateva frunze de visin pt gust. Se pastreaza in casa la cald, acoperit cu un tifon. Borsul este bun de folosit in 3-4 zile. Se poate consuma si “nature” fiind foarte bogat in complex vitamina B.

54. Supa (crema)de fasole boabe

Ingrediente: 200g fasole, 1 ceapa, 50 g margarina,
1 morcov, 1patrunjel, 10 g sare.

Mod de preparare: Se lasa timp de o ora fasolea in apa calda, apa se arunca. Dupa aceia se fierbe fasolea  impreuna cu morcovul,patrunjelul si cepa. Se trec prin sita. Se adauga zeama de la fiert pana cand are consistenta unei smantani subtiri. Se adauga margarina si sarea. Se serveste calda cu paine prajita pe plita sau pe aragaz, pe o placa de tuci.

55. Supa de rosii II

Ingrediente: 100 g orez, 1 L suc de rosii, 50 g ulei,
 1 morcov, 1 patrunjel, 10 g sare, 25 g zahar.

Mod de preparare: Se fierbe orezul intr-un Litru de apa 20 minute impreuna cu patrunjelul si morcovul ras prin razatoarea mare. Se adauga sucul de rosii, uleiul, sarea, zaharul si se fierbe inca 10 minute.

56. Bors de  sfecla

Ingrediente: 500 g sfecla rosie, 250g cartofi, 100 g zarzavat de bors, 100g suc de rosii, 1/2 L  de bors de casa, 1 ceapa, 10 g sare, 50 mL ulei.

Mod de preparare: Se coace sfecle in cuptor. Se curata si se da prin razatoarea mare. Se fierb cartofii taiati cuburi in 2 L de apa impreuna cu zarzavatul de bors. Cand cartofii sunt aproape fierti se adauga si sfecla, sucul de rosii si cepa taiata pestisori si rumenita in ulei. Se lasa sa mai dea in clocot, dupa care se adauga borsul si sarea. Se fierbe in continuare inca 5 minute.

57. Bors de ciuperci-hribi

Ingrediente: 50 g ciuperci-hribi uscati, 2 linguri zarzavat de bors, 1 L bors de casa, 100 g ulei,
1 ceapa,  50 g faina, 10 g sare.

Mod de preparare: Ciupercile-hribi se inmoaie cu o zi inainte, se taie si se fieb intr-un litru de apa impreuna cu zarzavatul de bors. Separat se prajeste ceapa taiata pestisori si faina in ulei. Se stinge cu o cana de apa si se adauga peste ciupercile-hribi fierti mestecand continu. Se adauga borsul si sarea.Se mai lasa sa fiarba inca 10 min.

58. Bors de urzici

Ingrediente: 1/2Kg urzici, 2 linguri zarzavat de bors,  1L bors de casa, 50 g de orez, 1 ceapa, 10 g sare.

Mod de preparare: Se fierb urzicile intr-un litru de apa, impreuna cu ceapa taiata marunt, zarzavatul de bors si orezul. Se adauga borsul si sarea, se mai lasa la fiert inca 10 minute.

59. Bors de stevie

Ingrediente: 500 g stevie, 1 ceapa, 50 mL ulei, 25 g faina, 100 g cartofi, 1L bors de casa, 10 g sare.

Mod de preparare: Se curata stevia, se pune la fiert in 2 L de apa impreuna cu cartofii taiati cuburi. Dupa 15 minute se adauga ceapa si faina prajite putin in ulei. Se adauga borsul si sarea. Se mai fierb inca 15 minute.

1 2 3 4 5 6 <- Pagina anterioara