Supe, borsuri de post

Va propun aceste delicioase retete de supe de post, gustoase si hranitoare, usor de facut, care cu siguranta va vor incalzi in zilele friguroase din Postul Craciunului.

Spor la gatit si pofta buna !

41. Supa de mei

Ingrediente: o jumatate ceasca cu mei, 1 cana si jumatate supa de legume (concentrata, tip vegeta),
putina salvie tocata, putina margarina, 1 ceapa mica, putina nucsoara rasa, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Supa de legume in care s-a pus meiul se da in clocot. Se adauga salvia si nucsoara si se mai fierbe 15-20 minute. Inainte de-a o servi, se presara in farfurii ceapa calita in margarina.

42. Supa de orz

Ingrediente: 3 linguri faina de orz, 500 ml apa, 2 linguri margarina vegetala, 1 lingurita patrunjel verde tocat marunt, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Se freaca bine faina de orz cu sare si putina apa, se toarna intr-un vas cu apa clocotita si cu sare, dupa gust, se amesteca cu telul si se lasa sa fiarba cam 20 de minute. Se adauga apoi margarina si se lasa sa dea iar intr-un clocot. Patrunjelul tocat marunt se presara doar inainte de-a o servi.

43. Supa de paine

Ingrediente: 2 cartofi de marime mijlocie, 1 morcov
5 lingurite margarina vegetala, 1 felie mare paine de casa (sau 4 felii franzela), 1 radacina patrunjel, 500 ml apa, sare, 1 lingurita patrunjel verde tocat.

Mod de preparare: Painea si cartofii, curatate de coaja, se taie cubulete; se curata patrunjelul si morcovul, se rad marunt; se calesc, toate, putin, intr-un vas cu 4 lingurite margarina. Se toarna 500 ml apa, se adauga sare, dupa gust si se fierbe zeama pana ce legumele devin moi. La sfarsit se mai adauga ultima lingurita de margarina, se amesteca si se presara patrunjelul verde tocat.

44. Supa de rosii cu paste fainoase

Ingrediente: 300 ml supa de legume strecurata, 30 g paste fainoase (fara ou), 4 rosii mijlocii, 1 lingurita zahar, 3 lingurite untdelemn, sare, dupa gust,
1 lingurita patrunjel si marar tocate si amestecate.

Mod de preparare: Se pun rosiile la fiert cu sare, se paseaza printr-o sita deasa, li se adauga untdelemn, zahar si sare, dupa gust.
Supa de legume (anterior pregatita si strecurata) se pune la fiert, se adauga rosiile si celelalte ingrediente (fara verdeata); pastele fainoase se pun bine maruntite. Se fierb 15 minute, mestecand din cand in cand pentru a nu se lipi de fundul vasului. Cand s-au fiert, se presara verdeata tocata. Dupa dorinta, se mai poate adauga o lingurita de margarina.

45. Supa de rosii cu paine

Ingrediente: 4 rosii de marime mijlocie, 1 morcov mai mic, 1 radacina (mica) de patrunjel, 2 felii franzela (sau o jumatate felie paine de casa), 3 lingurite margarina vegetala, 1 lingura faina, putin zahar, dupa gust, putin otet, dupa gust, 2 linguri untdelemn (ori margarina), 2-3 felii paine (eventual, pentru crutoane), 1 lingura patrunjel verde tocat (eventual), sare, dupa gust.

Mod de preparare: Rosiile se spala bine, se sterg de apa, se taie in felii, se adauga radacinile de morcov si patrunjel, spalate, curatate si rase marunt, putin zahar, sarea si painea, taiata cubulete, si se pun la fiert pana se inmoaie legumele. Dupa aceea se paseaza totul. Se incinge margarina. Se pune faina in ea in ploaie, se adauga sare, se lasa pana se rumeneste si se stinge cu apa rece, se amesteca bine, si rantasul se adauga la supa. Se drege gustul cu putin otet. Se poate servi cu crutoane (din paine prajite in margarina sau in putin untdelemn). Dupa gust, se poate presara si patrunjel verde tocat.

46. Supa de rosii (simpla)

Ingrediente: 5 rosii potrivite, patrunjel verde tocat,
2 linguri margarina vegetala, 2 linguri faina, un varf de cutit zahar, sare, dupa gust, otet, dupa gust,
busuioc (de preferinta verde).

Mod de preparare: Rosiile se spala, se taie in sferturi, se fierb cu 250 ml apa, impreuna cu sare, zahar, busuioc si patrunjel verde. Din faina si margarina se prepara un rantas, se stinge apa rece. Se pune in supa, se lasa sa mai dea de doua-trei ori, scurt, in clocot. La sfarsit se adauga sare si otet, dupa gust.

47. Supa de soia

Ingrediente: 6 linguri boabe de soia, 375 ml apa,
1 lingurita margarina vegetala fina, o jumatate lingurita busuioc tocat, sare.

Mod de preparare: Boabele de soia se pun, peste noapte, la inmuiat, in apa rece, apoi se fierb, cu toate ingredientele, daca aveti, chiar intr-o oala sub presiune (Kukta). Se adauga sare, dupa gust, si se lasa 10 minute. Supa se prepara usor si este foarte gustoasa.

48. Supa speciala de usturoi

Ingrediente: 8 catei de usturoi, 1 ceapa potrivita
40 g faina, 1500 ml supa de zarzavat (preparata anterior), 80 g margarina vegetala (sau 8 linguri untdelemn), 2-3 felii de paine, piper, sare, dupa gust

Mod de preparare: Ceapa se curata, se taie marunt si se pune intr-un vas cu 2 lingurite de margarina incinsa (sau 4 linguri untdelemn) se caleste putin, se adauga faina si se amesteca. Se toarna supa de zarzavat deasupra si se lasa sa dea de cateva ori in clocot. Usturoiul curatat se zdrobeste si se pune in supa. Se amesteca bine, se pun piper si sare. Se trage de pe foc si se mai adauga 2 lingurite de margarina vegetala (sau 2 linguri de untdelemn). Din paine taiata cuburi si trecuta prin restul de margarina incinsa, se prepara crutoane care se servesc puse deasupra supei.

49. Supa de varza de China

Ingrediente: 3-4 foi varza de China, 1 lingurita margarina vegetala, 2 cesti apa, cate 1 lingurita plante condimentare (marar tocat marunt, maghiran,
cimbru), boabe de coriandru pisate, sare, dupa gust

Mod de preparare: Foile de varza se spala, se taie fidelute, se pun intr-o oala, li se adauga margarina, sare, apa, plantele condimentare si se fierb toate la foc moale. La sfarsit se mai pune putina margarina fierbinte, si se mai pot adauga sare si plantele condimentare, dupa gust.

50. Supa mixta

Ingrediente:1 morcov mijlociu, 1 radacina (mica) telina, 1 radacina patrunjel, 2 linguri margarina vegetala, supa concentrata de legume (vegeta),
ceapa verde tocata, taitei fara ou, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Radacinile de morcov, telina si patrunjel se curata, se rad si se calesc usor intr-un vas cu margarina. Se adauga taitei de post, sare, apa si se fierb inabusit. Se adauga concentratul de supa. Cand o servim, in farfurii se pune ceapa verde tocata marunt.

1 2 3 4 5 6 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->