Supe, borsuri de post

Va propun aceste delicioase retete de supe de post, gustoase si hranitoare, usor de facut, care cu siguranta va vor incalzi in zilele friguroase din Postul Craciunului.

Spor la gatit si pofta buna !

31. Supa de ceapa II

Ingrediente: 4 cepe mijlocii, 100 ml untdelemn,
2 linguri faina alba, 2 litri supa de legume, sare, dupa gust, 4 felii paine pentru crutoane.

Mod de preparare: Cepele se curata, se taie marunt si se inabuse intr-o oala cu untdelemn incins. Cand devin galben-aurii se pun faina, sare si se toarna supa de legume (preparata numai din zarzavat sau din 3 linguri supa concentrata de legume).
Se lasa sa dea in clocot 5-6 minute, apoi se trage de pe foc. Separat se prepara crutoanele. Se ia o franzela, se taie din ea 4 felii, se taie in cubulete mici, se pun intr-o tava unsa cu untdelemn si incinsa, si se baga la cuptor pana ce painea se rumeneste. Crutoanele se pun in farfuriile cu supa cand le servim la masa.

32. Supa de ciuperci

Ingrediente: 250 g ciuperci proaspete de crescatorie (sau conservate), 1 ceapa mijlocie,
1200 ml apa, 1 radacina patrunjel, 1 radacina pastarnac, 2 morcovi mai mici, 60 g margarina vegetala, 2 linguri cu varf, faina alba, sare, dupa gust, 1 lingura marar sau patrunjel verde.

Mod de preparare: Ciupercile se taie in feliute. Radacinoasele (patrunjel, morcov, pastarnac) se curata si se taie in sferturi; ceapa se curata si se taie in sferturi. Se pun la fiert cu 1200 ml apa pana ce se inmoaie. In supa rezultata si strecurata se pun ciupercile care au fost inabusite in 30 g margarina. Se lasa sa fiarba o jumatate de ora, apoi se adauga faina dizolvata in apa celelalte 30 g de margarina si se lasa sa mai dea in clocot. Se adauga sare, dupa gust. Se serveste cu patrunjel sau marar verde, taiate marunt.

33. Supa de ciuperci si paine

Ingrediente: 4 pumni ciuperci de padure (vineciori, popesti), 5 felii franzela (sau integrala), 100 g margarina vegetala, 1 lingura faina, 3 cepe potrivite,
1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura zeama de lamaie, sare, dupa gust, 2 litri apa.

Mod de preparare: In 30 g margarina se rumeneste franzela (sau painea integrala), taiata cubulete, apoi se pune in cei 2 litri de apa cu sare, care fierbe. Ciupercile se spala, se curata de resturile de frunze sau pamant, se taie marunt si se prajesc in 70 g margarina, la care se adauga ceapa taiata marunt si zeama de lamaie, totul intr-un vas maricel. Se amesteca continuu, apoi se presara faina. Se toarna peste ele supa cu painea prajita si fiarta, se lasa sa mai dea in clocot. La sfarsit se pune si patrunjelul verde tocat.

34. Supa de ciuperci uscate cu taitei

Ingrediente: 140 g ciuperci de padure uscate (manatarci sau bureti de stejar), 2 cepe potrivite, 2 morcovi, 2 radacini patrunjel, 1 telina potrivita,
5 linguri faina, 6 linguri margarina vegetala, 1 varf de cutit piper macinat, 2 litri apa, o jumatate lingurita coriandru boabe, 150 g taitei de post (fara ou), 1 lingura patrunjel verde, tocat,
sare, dupa gust.

Mod de preparare: Ciupercile uscate se pun la inmuiat, in apa rece, timp de 2 ore. Se spala apoi si se taie in feliute mici. Se curata zarzavatul pentru supa: morcovi, patrunjel, telina si ceapa, se pun la fiert in 2 litri de apa. Se adauga sare, dupa gust, piper si coriandru. Cand este fiarta supa, se strecoara zarzavaturile, iar zeama se pune din nou la fiert. Se adauga ciupercile (scurse de apa) si se lasa sa fiarba. Din margarina incinsa si faina se pregateste un rantas care se stinge cu 2 lingurite de supa, se adauga apoi la supa clocotita. Se pun taitei si se mai fierbe totul 15 minute. Cand este gata, se presara patrunjelul verde tocat.

35. Supa de fulgi de ovaz

Ingrediente: 2 linguri fulgi de ovaz, 1 lingura margarina vegetala, 2 cani apa, 1 cub supa de legume concentrata, sare, dupa gust, nucsoara rasa (eventual).

Mod de preparare: Margarina se topeste, se adauga fulgii de ovaz si se fierb inabusit. Se toarna apa si concentratul de supa legume, se adauga sare, dupa gust si se lasa sa fiarba. Se poate condimenta cu putina nucsoara rasa marunt.

36. Supa de legume "mozaic"

Ingrediente: o jumatate cana varza tocata marunt,
1 morcov, 1 radacina (mica) patrunjel, 1 cartof, 1 pumn varfuri de conopida, 1 gulie mica, 1 frunza (verde) telina, 1 lingurita chimen pisat, 4 cesti apa,
sare, dupa gust, 2 linguri faina, 2 linguri margarina vegetala.

Mod de preparare: Legumele (varza, morcov, patrunjel, cartof, conopida, gulie) si frunza de telina se spala, se taie marunt si se pun intr-o oala cu apa. Se adauga chimen, sare si se fierb pana devin moi. Din faina si margarina se prepara un rantas. Se stinge cu putina apa, apoi se toarna in supa de legume si se lasa totul sa dea in clocot. Se drege gustul cu sare.

37. Supa de legume si chimen

Ingrediente: 1 frunza varza alba mai mare, 2 cartofi, 1 radacina patrunjel (mica), 1 morcov (mijlociu), 2 frunze varza de China, 3 felii paine (franzela), 375 ml apa, 1 lingura margarina vegetala,
1 lingurita chimen, sare, dupa gust, 1 lingurita patrunjel verde tocat.

Mod de preparare: Painea si legumele (cartofi, patrunjel, morcov) se taie marunt, se calesc usor in margarina, se adauga chimen, apa, sare, frunzele de varza de China si varza alba taiate marunt si se pun la fiert, intr-o oala, pana ce se inmoaie. La sfarsit se mai drege gustul cu sare. Se poate pune si verdeata tocata marunt (patrunjel).

38. Supa de linte

Ingrediente: 150 g linte, 2 linguri faina, 2 linguri margarina vegetala, 1 catel usturoi, 2 cepe mijlocii,
2 lingurite patrunjel verde tocat, 1 lingurita otet,
sare, dupa gust.

Mod de preparare: Lintea se alege, se spala si se pune peste noapte, la inmuiat, in apa. A doua zi se schimba apa si se fierbe bine cu ceapa, usturoi, sare. Cand devine foarte moale, se paseaza printr-o sita. Se prepara un rantas din faina si margarina, la care se adauga ceapa taiata marunt si patrunjelul verde. Totul se stinge cu apa si se toarna apoi peste lintea pasata. Se lasa sa mai dea o data in clocot. Gustul se drege cu putin otet.

39. Supa de mazare

Ingrediente: 150 g mazare, 1 morcov, 1 radacina patrunjel, 1 lingurita margarina vegetala, 1 lingurita supa de legume concentrata (vegeta), sare, dupa gust.

Mod de preparare: Radacinile de morcov si patrunjel se spala, se curata, se rad marunt si se calesc, intr-o oala, in margarina. Se adauga mazarea, supa de legume concentrata, 2 cani cu apa, sare, dupa gust si se fierb.

40. Supa de macris

Ingrediente: 1 legatura macris de gradina sau doi pumni de macrisul caprei (din padure), 2 cartofi mijlocii, 1 fir de praz, 1 I supa de zarzavat (sau supa de legume in cubulete), 3 linguri untdelemn,
2 lingurite margarina vegetala, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Prazul se curata, se spala si se taie marunt. Intr-un vas se pune untdelemnul la incins si se trec prin el feliutele de praz pentru a se cali. Se spala macrisul, se taie marunt, se curata cartofii de coaja, se taie cubulete si se toarna peste prazul calit. Se adauga supa de zarzavat si se lasa sa fiarba. Se amesteca bine, se drege gustul cu margarina si sare. Se poate garnisi cu putina verdeata tocata de la ceapa.

1 2 3 4 5 6 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->