Supe, borsuri de post

Va propun aceste delicioase retete de supe de post, gustoase si hranitoare, usor de facut, care cu siguranta va vor incalzi in zilele friguroase din Postul Craciunului.

Spor la gatit si pofta buna !

21. Crema de gulii

Ingrediente: 2 gulii mijlocii, 1 lingura patrunjel verde tocat, 3 linguri margarina vegetala, zahar dupa gust, sare dupa gust, 2 linguri faina, 2 cesti apa
putina supa de legume concentrata (vegeta).

Mod de preparare: Guliile se curata de coaja, se taie cat mai marunt, se inabusa intr-o lingura de margarina, incinsa intr-o oala, peste care s-a presarat putin zahar. Se toarna peste ele 2 cesti cu apa si sare, dupa gust. Se fierb in continuare adaugand si supa de legume concentrata.         Din faina si 1 lingura de margarina se prepara un rantas, se stinge cu apa, se toarna in zeama ce fierbe, se presara patrunjelul tocat si se lasa sa mai dea o data in clocot. Se drege gustul cu 1 lingura de margarina si sare.

22. Crema de urzici

Ingrediente: 6 gramajoare urzici, 3 cepe potrivite,
1,5 litri apa, 2 linguri faina alba, 2 linguri margarina vegetala, 1 radacina hrean mica, 1 lingurita de zahar, 1-2 picaturi de otet, 3 catei usturoi, sare dupa gust.

Mod de preparare: Ceapa se curata, se taie in sferturi si se pune intr-un litru si jumatate de apa rece cu sare, la fiert. Urzicile se spala bine, se curata de codite, apoi se adauga in oala unde a fiert ceapa. Se lasa sa fiarba 20 de minute, se strecoara, se trec prin sita (se paseaza). Se pune oala din nou la fiert. Faina se desface cu apa si se adauga la crema de urzici impreuna cu margarina. La sfarsit se adauga usturoiul zdrobit si sare, dupa gust. Hreanul se curata, se rade pe partea marunta a razatoarei, se pun in el zaharul si o picatura de otet. Se presara pe crema de urzici inainte de-a o servi.

23. Supa de chimen a bunicii

Ingrediente: 1-2 linguri chimen, 1 lingura faina alba
125 ml untdelemn, 3 felii paine alba, (patrunjel, morcov, pastarnac - pentru supa), 1 ceapa mijlocie,
sare, dupa gust, patrunjel verde (eventual).

Mod de preparare: Zarzavatul pentru supa, bine spalat si curatat, se pune la fiert impreuna cu chimenul. Cand zarzavatul a fiert, se strecoara supa. Lingura de faina se prajeste in untdelemn, se adauga doua cesti din supa strecurata, apoi totul se amesteca in vasul mare. Din feliile de paine, taiate cubulete si prajite in putin untdelemn, se prepara crutoane ce se adauga la supa. Se pune sare, dupa gust. Se poate orna cu patrunjelul verde taiat marunt.

24. Supa de varza a bunicii

Ingrediente: 1 capatana varza alba cruda, 2 catei de usturoi, 2 linguri faina, 4 linguri untdelemn,
1 lingura chimen, 2 lingurite margarina vegetala,
500 ml supa de legume proaspata (sau din supa de legume concentrata), nucsoara, dupa gust, sare, piper, dupa gust, 1,5 litri apa, 1-2 cartofi fierti (eventual).

Mod de preparare: Varza se spala, se taie in doua, se scoate cotorul, apoi se taie fideluta. Se pune la fiert cu 1 litru si jumatate de apa, putin chimen si sare. Se fierbe pana ce s-a inmuiat varza. Intr-un vas se incinge untdelemnul, se pune faina si se rumeneste foarte putin. Se presara putina nucsoara. Varza fiarta se zdrobeste bine cu un satar din lemn sau cu mixerul, se adauga usturoiul, varza, supa de legume si se lasa sa dea putin in clocot. Se drege gustul cu sare, margarina. Bunica mai adauga si cartofi fierti in supa.

25. Supa cu rantas

Ingrediente: 2 linguri margarina vegetala, 2 linguri faina alba, 3 linguri plus 1 ceasca apa, 1 lingurita patrunjel verde tocat, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Faina se caleste intr-o oala cu margarina incinsa pana ce capata o culoare galben-aurie, se adauga sare, se toarna 3 linguri apa rece, se lasa sa dea in fiert, apoi se mai adauga 1 ceasca cu apa, se lasa sa mai fiarba cateva minute. Se presara patrunjelul tocat marunt. Dupa gust se mai poate adauga sare.

26. Supa de arpacas

Ingrediente: 4 pumni arpacas, 2 linguri bureti (ciuperci) uscati, 1 lingurita chimen, 1 lingurita leustean tocat marunt, 2 linguri untdelemn, 1 lingura faina, sare, piper, dupa gust, 1,5 litri apa.

Mod de preparare: Arpacasul, ciupercile uscate si condimentele se pun la fiert, la foc mic timp de 45 de minute in 1,5 litri apa. La nevoie se completeaza cu apa. Se face din untdelemn incins si faina un rantas, se toarna in supa, se presara leustean tocat marunt si se fierbe in continuare; se pun sare si piper dupa gust.

27. Supa de cartofi

Ingrediente: 3 cartofi de marime mijlocie, 500 ml apa, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura faina,
1 lingura margarina, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie in cuburi mici si se fierb in apa, sare si patrunjel. Din margarina si faina se pregateste un rantas, se toarna in supa si se lasa sa mai fiarba doua minute.

28. Supa de cartofi picanta

Ingrediente: 3 cartofi, 500 ml apa, 1 ceapa mijlocie, boia de ardei, 1 radacina patrunjel mica,
o jumatate lingurita otet, 1 varf de cutit maghiran,
2 linguri margarina vegetala, sare, dupa gust,
1 lingurita patrunjel verde tocat.

Mod de preparare: Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste inabusit in 1 lingura si jumatate de margarina. Se presara boia de ardei. Se adauga cartofii curatati de coaja si taiati in cuburi, maghiranul si radacina de patrunjel (curatata si rasa marunt). Se amesteca bine, se adauga apa si sare si se fierb pana se inmoaie bine. Inainte de-a o servi, se pune o jumatate de lingura de margarina in supa fierbinte, putin otet, si se presara patrunjelul verde tocat.

29. Supa de castraveti

Ingrediente: 1 castravete mijlociu, 2 felii paine alba
2 catei de usturoi, 2 lingurite margarina vegetala,
1 lingurita marar tocat marunt, sare, dupa gust,
250 ml apa.

Mod de preparare: Se topeste o lingurita din margarina, se amesteca in ea cealalta lingurita de margarina ramasa netopita si se adauga usturoiul zdrobit marunt si sarea. Painea se inmoaie in apa, nu se stoarce. Castravetele se curata, se rade marunt, se pun peste el painea si 250 ml apa. Se amesteca totul cu margarina si se fierbe pana ce se inmoaie legumele, in final se presara marar tocat marunt si sare, dupa gust.

30. Supa de ceapa

Ingrediente: 1 ceapa mai mare, 20 g faina, 200 g margarina vegetala, 1 foaie de dafin, 1 lingurita chimen, sare, dupa gust, 3 felii paine pentru crutoane (eventual), 2 cesti apa.

Mod de preparare: Ceapa, taiata marunt, se caleste in margarina, se pun faina, sarea, 2 cesti cu apa, se adauga foaia de dafin si chimenul. Se pune oala cu supa la fiert. Se scoate foaia de dafin cand supa s-a fiert, apoi mai se pune sare daca este nevoie. Se poate servi cu crutoane, preparate din painea taiata cubulete, prajita in margarina.

1 2 3 4 5 6 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->