Supe, borsuri de post

Va propun aceste delicioase retete de supe de post, gustoase si hranitoare, usor de facut, care cu siguranta va vor incalzi in zilele friguroase din Postul Craciunului.

Spor la gatit si pofta buna !

11. Ciorba de fasole boabe

Ingrediente: 2 cesti fasole boabe alese, 1 lingura untdelemn 4 catei de usturoi,2 lingurite pasta de tomate, 1 morcov, 1 pastarnac, 1 lingura leustean verde tocat, 1 lingura tarhon verde tocat, 1 cartof,
sare, dupa gust.

Mod de preparare: Fasolea boabe, aleasa, se spala bine si se pune 5 ore la inmuiat in apa rece. Se varsa apa in care a stat, se pune la fiert apa proaspata cu sare, dupa gust, iar cand a clocotit, se pune fasolea si se lasa sa fiarba, intr-un vas acoperit, timp de o ora. Cand boabele s-au inmuiat se adauga morcovul, pastarnacul si cartoful, curatati de coaja, pasta de tomate si usturoiul zdrobit, frecat cu o lingura de untdelemn. La sfarsit se pun si leusteanul si tarhonul. Se mai lasa sa fiarba 5-8 minute. Se sareaza dupa gust. Se serveste calda sau rece, cu paine sau cu mamaliga.

12. Ciorba de fasole verde

Ingrediente: 4 pumni fasole verde, 2 cepe potrivite,
6 rosii potrivite, 2 linguri untdelemn, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura leustean verde tocat,
1 lingurita tarhon verde tocat, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Fasolea se curata de ate si codite, se spala in mai multe ape si se taie in bucati de 2-3 cm lungime. Se pune la fiert in apa clocotita cu sare, dupa gust, si se lasa 30-35 minute la foc mic. In acest timp se curata ceapa, se taie marunt, se taie rosiile cubulete si, impreuna cu untdelemnul si verdeata tocata se adauga la fasolea care a fiert, si se mai fierb toate inca 10 minute. Se serveste calda, impreuna cu ceapa verde si paine proaspata.

13. Ciorba de legume

Ingrediente: 1300 ml apa, 1 morcov mijlociu, 1 radacina telina mijlocie, 1 radacina mica patrunjel,
1 pastarnac, 100 g ceapa, 250 g cartofi, 2 ardei grasi, 1 dovlecel mic, 1 pumn fasole verde (fiarta),
1 varza alba mai mica, 4 rosii de marime mijlocie
o jumatate pahar untdelemn, 2 lingurite margarina vegetala, 1 lingurita faina,
1 lingura patrunjel verde, o jumatate lingurita zeama de lamaie (sau sare de lamaie), sare, dupa gust.

Mod de preparare: Ceapa se curata si se taie marunt, legumele (cartofi, dovlecei) se curata, se spala si se taie cuburi, fasolea verde, fiarta (sau din conserve), se spala intr-o sita sub jet de apa rece, ardeii se spala, li se scot cotoarele si semintele, se taie feliute, rosiile se spala si se taie sferturi, verdeata se spala si se taie marunt. Morcovul, telina, pastarnacul si patrunjelul se spala, se rad marunt si se inabusa, intr-o oala cu untdelemn incins, timp de 10-15 minute, adaugand, din cand in cand, apa. Cand sunt gata, se completeaza apa pentru ciorba (1300 ml), se pun ceapa si legumele (dovlecei, cartofi, varza, ardei, fara rosii si fara fasolea verde). Se lasa sa fiarba pana ce legumele sunt aproape moi. In acel moment se adauga fasolea verde si rosiile. Din margarina si putina faina se prepara un sos usor adaugandu-l in vasul cu ciorba. Se fierbe totul inca 10 minute, dupa care se drege gustul cu sare si zeama (sau sare) de lamaie.

14. Ciorba de varza cu mustar

Ingrediente: 2 cesti varza, taiata fideluta, 1 morcov
1 cartof mijlociu, 1 lingurita chimen, sare, dupa gust
500 ml apa, 1 ceapa mijlocie, 4 boabe de mustar,
1 lingura margarina vegetala, 2 varfuri de cutit boia de ardei dulce, zeama de lamaie (eventual).

Mod de preparare: Morcovul si cartoful se spala, se curata de coaja si se taie marunt. Impreuna cu varza taiata marunt si cu toate ingredientele din reteta (fara margarina) se pun la fiert pana ce se inmoaie bine. La sfarsit se adauga margarina si se sareaza dupa gust. La nevoie, se poate pune si putina zeama de lamaie.

15. Ciorba de varza si ardei

Ingrediente: 2 cesti varza, taiata fidelute, 2 cesti apa, 2-3 lingurite margarina vegetala, 2 linguri ceapa taiata marunt, 1 ardei ardei gras, 1 lingurita chimen,
sare, dupa gust.

Mod de preparare: Ceapa, taiata marunt, se caleste usor in margarina . Se adauga varza si ardeiul, taiate marunt, se mai calesc toate inabusit inca 1-2 minute, se adauga apa, sare, chimen si se fierb bine. La sfarsit se mai pune putina margarina si se amesteca inainte de-a o servi.

16. Ciorba ungureasca cu varza

Ingrediente: 400 g varza dulce, 2 cepe mai mici,
2 cartofi, 1 varf de cutit boia de ardei, 2 lingurite supa de legume concentrata (sau alta supa de legume/zarzavat 500 ml), 1 lingura margarina vegetala, 1 lingurita chimen, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Ceapa se taie marunt si se caleste intr-un vas cu margarina incinsa. Se adauga varza, taiata fidelute, cartofii curatati de coaja si taiati cubulete, boiaua de ardei. Se amesteca, se adauga apa, chimen si sare si se fierb toate pana legumele se inmoaie. Se pune supa de legume concentrata si se lasa sa mai dea o data in clocot. Apoi se trage de pe foc si se pune sare, dupa gust (daca este nevoie).

17. Crema de cartofi

Ingrediente: 3 cartofi maricei, 125 ml apa, 30-40 g margarina vegetala, 1 lingurita chimen pisat, sare dupa gust.

Mod de preparare: Cartofii se spala, se curata de coaja si se fierb in apa cu sare. Apa se strecoara si se pune la o parte. Cartofii se zdrobesc si se amesteca cu o parte din apa (fierbinte) in care au fiert. Se adauga 2 linguri de margarina incalzita, chimenul, restul de apa si restul de margarina, mestecand continuu. Se pune sare, dupa gust. Veti avea o delicioasa crema de cartofi.

18. Crema de ciuperci si legume

Ingrediente: 500 g ciuperci proaspete (sau 2 cutii mici de conserve cu ciuperci, fiecare de 250 g), 250 g mazare boabe fina (din conserva), 100 g margarina vegetala, 2 cepe cat mai rotunde ca forma, 3 morcovi, 2 radacini patrunjel, 1 telina potrivita, 1 lingura marar verde tocat, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Ciupercile proaspete se spala, se curata de resturile de pamant, iarba sau frunze. Se curata morcovii, radacina de patrunjel, 1 ceapa, telina si se pun la fiert ca pentru supa. Cand clocotesc se pune sare, dupa gust. Se adauga ciupercile spalate si taiate feliute si se fierb impreuna, 45 de minute, la foc potrivit. Se strecoara apoi zeama de la supa. Se scurge mazarea de sucul din conserva, se pune jumatate din margarina la incins, se adauga ceapa tocata si, impreuna cu mazarea, se calesc. Se pune mararul tocat marunt si se trece totul prin sita, in mixer, sau prin masina de tocat, impreuna cu zarzavatul de supa si ciupercile fierte. Legumele si ciupercile pasate se adauga la zeama de la supa, se pune restul de margarina si se mai fierbe in clocot 5 minute.

19. Crema de dovlecei

Ingrediente: 2 dovlecei potrivit de mari, 1300 ml apa, 200 g morcovi, 1 telina mai mica, 1 radacina patrunjel, 1 radacina pastarnac, 2 cepe mai mici,
3-4 linguri margarina vegetala, 3  linguri cu varf faina sare, dupa gust, marar verde tocat marunt.

Mod de preparare: Dovleceii, ceapa, telina, patrunjelul, pastarnacul, morcovii se curata, se spala, se taie in sferturi si se pun la fiert in apa cu sare, dupa gust. Cand au fiert bine (legumele au devenit moi), se presara lingurile cu faina, se amesteca, se paseaza bine si se mai fierb 10 minute. Se inmoaie margarina, se pune sare si se amesteca in crema de legume, lasand sa mai fiarba totul 5 minute. Se serveste cu marar presarat deasupra.

20. Crema de fasole verde

Ingrediente: 400 g fasole verde, 2 linguri margarina vegetala, 2 cepe rotunde, 1 morcov, 1 radacina pastarnac, 1 lingura patrunjel verde tocat, 2 linguri faina, 3 felii de paine (eventual), 1 lingura untdelemn (eventual), sare, dupa gust, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Fasolea se curata de capete si ate, se spala bine, se pune la fiert in 2 litri de apa rece. Se curata morcovul, pastarnacul, ceapa si se pun la fiert deodata cu fasolea. Cand au dat in clocot, se pune sare, dupa gust. Dupa ce au fiert, se strecoara si zarzavatul si fasolea, se trec printr-o sita, se paseaza. Separat, se incalzeste margarina, se adauga faina, se lasa sa se rumeneasca, se stinge cu putina zeama de la supa si se lasa sa dea in clocot. Se toarna apoi in oala cu crema de fasole si zarzavat si se lasa totul sa fiarba inca 10 minute. La sfarsit se pun piperul si patrunjelul tocat marunt. Se poate servi impreuna cu crutoane: feliile de paine se taie in cubulete mici si se prajesc putin in untdelemn.

1 2 3 4 5 6 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->