Supe, borsuri de post

Va propun aceste delicioase retete de supe de post, gustoase si hranitoare, usor de facut, care cu siguranta va vor incalzi in zilele friguroase din Postul Craciunului.

Spor la gatit si pofta buna !

1. Bors de ciuperci I

Ingrediente: 4 pumni ciuperci de padure, proaspat culese (vineciori, galbiori, popesti sau bureti de iarba), 1 radacina patrunjel, 3 morcovi, 2 radacini pastarnac, 3 cepe rotunde, 150 g margarina vegetala, 2 linguri faina, 1 lingura leustean verde tocat, 1 litru bors proaspat, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Se spala si se curata morcovii, patrunjelul, pastarnacul si 2 cepe. Se pun la fiert cu apa ca pentru supa. Dupa ce au fiert, zeama se strecoara si se pune din nou la fiert, acum impreuna cu ciupercile, care au fost spalate in mai multe ape si taiate felii subtiri. Separat, se pune borsul la fiert cu 1 ceapa, se lasa sa dea scurt in clocot si se adauga la zeama de supa in care sunt ciupercile. Iintr-o tigaie se pune la incins margarina vegetala, se adauga faina, 3 linguri de bors si se amesteca bine, apoi se toarna peste legumele strecurate. Se adauga sarea si ciupercile cu zeama lor. Dupa ce mai fierbe totul 15 minute, se presara leustean verde tocat.

2. Bors de ciuperci II

Ingrediente: 10-20 ciuperci mari, 1 ceapa maricica
2-3 morcovi, 1 patrunjel radacina, 1 ardei gras,
2 cartofi, 1 lingura de marar tocat marunt, 1 lingura de leustean tocat marunt, 1 lingura de patrunjel frunze marunt taiat, 1 litru de bors, 2 - 3 linguri de untdelemn, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Ceapa, morcovii, patrunjelul radacina se spala, se curata, se dau pe razatoare. Cartofii se spala, se curata de coaja, se taie jumatati. Ardeiul se curata de cotor si seminte, se taie ineluse. Ciupercile se desfac de pe piciorus, se spala in cateva ape si se taie marunt-marunt. Se pune apa la fiert intr-o oala care va fi pentru bors. Cartofii se fierb separat. Ciupercile se inabusa in untdelemn incins pret de un sfert de ora. Borsul se fierbe separat si se spumeaza. Zarzavaturile rase se pun doar cand apa clocoteste. Se lasa sa fiarba pana se patrund si se adauga ciupercile. Se dau si ele in cateva clocote, se adauga sarea si cartofii, si se mai da un clocot. in final se pune borsul, se lasa oala pe foc mic si se mai fierbe 2-3 minute. Se trage de pe foc si se pune verdeata (mararul, leusteanul, patrunjelul).

3. Bors de legume

Ingrediente: 1 radacina morcov (dimensiuni mici), 1 radacina patrunjel (mai mica), 1 dovlecel, 1 capatana varza alba (mica), 1 cartof mijlociu, 1 rosie mijlocie, 3 lingurite untdelemn, 1 lingurita margarina vegetala, 100 ml bors, 300 ml apa,
sare dupa gust, patrunjel verde, leustean verde, tocate.

Mod de preparare: Se spala si se curata morcovii, patrunjelul si varzaf primele se taie marunt, iar varza se toaca in fidelute. Se pun apa (300 ml) cu sarea si untdelemnul la fiert. Cand a dat in clocot, se adauga legumele. Caricj aceastea sunt fierte, se adauga cartofii si dovleceii spalati, curatati de coaja si taiati in cubulete si se lasa totul sa fiarba in continuare. Rosiile se pun in apa clocotita, se trec apoi in apa rece, se scot, se curata de coaja, se taie in felii si se pun in zeama cu legume impreuna cu borsul care a fost fiert separat. Dupa ce mai da de doua ori in clocot se adauga leusteanul spalat si tocat marunt. Se amesteca bine, se pune lingurita de margarina si se serveste cu patrunjel verde, tocat marunt, deasupra.

4. Bors de legume cu orez

Ingrediente: 1 morcov mai mic, 1 radacina patrunjel, o jumatate capatana de varza (mica),
1 dovlecel, 1 rosie mijlocie, 4 lingurite orez,
3 lingurite untdelemn, o jumatate ceasca cu bors
2 pahare apa, sare dupa gust, 1 legatura leustean tocat marunt.

Mod de preparare: Se curata morcovul si patrunjelul, apoi se taie marunt. Se spala varza si se taie fidelute. Se pun apa cu sarea si untdelemnul la fiert. Cand a dat in clocot, se adauga legumele care se lasa sa fiarba bine. Cand s-au inmuiat, se adauga dovleceii curatati de coaja si taiati in cubulete si orezul (ales si spalat). Se lasa sa fiarba 15-20 minute. in final se pune rosia taiata feliute cu borsul care a fiert si spumat in prealabil. Dupa 5 minute se trage de pe foc presarand deasupra leusteanul tocat marunt.

5. Bors de leurda

Ingrediente: 3 pumni frunze de leurda proaspete,
2 cartofi marisori, 1 litru bors proaspat, 1 lingura verdeata de la ceapa, tocata, 1 lingurita untdelemn,
sare, dupa gust.

Mod de preparare: Se curata cartofii de coaja, se taie cubulete. Se pun la fiert in apa cu sare. Cand s-au inmuiat, se adauga frunzele de leurda, spalate si taiate in fasii de latimea unui deget, si verdeata de ceapa, tocata marunt. Se lasa sa mai fiarba inca 20 de minute, apoi se adauga untdelemnul si se trage de pe foc. Se acreste cu borsul fiert separat. Leurda, avand gust specific de usturoi, nu sunt necesare alte condimente.

6. Bors de spanac

Ingrediente: 1 kg spanac, 1 litru apa, 750 ml bors,
1 morcov mai mic, 250 g cartofi, 1 pastarnac nu prea mare, o jumatate radacina patrunjel, 1 ceapa mijlocie, 500 ml suc de rosii (sau 3 rosii de marime mijlocie), 1 pahar untdelemn, 50 g margarina vegetala, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura leustean verde tocat, sare, piper dupa gust.

Mod de preparare: Spanacul este curatat frunza cu frunza, se spala in mai multe ape, lasandu-l de fiecare data sa se scurga. Ceapa, curatata, taiata marunt, se caleste putin in untdelemn, se adauga morcovul curatat si taiat marunt, radacinile de patrunjel si pastarnac, si ele curatate si taiate marunt. Se amesteca toate bine apoi se adauga spanacul, apa, cartofii taiati in felii si se lasa sa fiarba. Borsul, fiert si strecurat separat, se adauga in vasul principal impreuna cu rosiile curatate (sau sucul de rosii).
Dupa ce a fiert, se trage de pe foc, se adauga leusteanul si patrunjelul, taiate marunt, si margarina; se potriveste gustul cu sare si piper.

7. Bors de urzici

Ingrediente: 6 gramajoare urzici fragede, 1 litru bors, 2 cepe potrivite, 1 pastarnac, 1 radacina patrunjel, 1 morcov, 1 lingura leustean verde tocat,
1 hrean mic, 3 linguri orez varfuite, 4 linguri untdelemn, 1 varf de cutit piper, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Urzicile se curata, se spala in mai multe ape, se oparesc cu apa clocotita la care s-a adaugat sare, dupa gust, apoi se toaca marunt cu un cutit din lemn. Morcovul, radacinile de patrunjel si de pastarnac si 1 ceapa se curata si se pun la fiert. Cand sunt gata, se strecoara. Separat, intr-o cratita, se pune untdelemn la incins, se adauga 1 ceapa tocata marunt, se caleste putin, apoi se adauga urzicile. Zeama pe care am strecurat-o, de la zarzavat, se pune iar la fiert. Cand a dat in clocot se adauga ceapa calita, urzicile si orezul. Cand orezul s-a inmuiat se toarna borsul, fiert separat, se potriveste gustul cu sare, piper si se presara deasupra putin hrean ras si leusteanul tocat. Zarzavatul fiert se poate amesteca si el, taiat cubulete, ori poate fi mancat separat, cu un sos.

8. Ciorba de cartofi

Ingrediente: 3 cartofi mai mari, 1 morcov, 1 radacina patrunjel (mai mica), 2 pahare apa,
3 lingurite untdelemn, 1 ceapa, patrunjel verde tocat marunt, marar tocat marunt, cateva boabe piper, 1 foaie (mai mica) dafin, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Morcovul, patrunjelul, cartofii si ceapa se spala bine si se curata. Se pune apa la fiert, cu sare si untdelemn. Morcovul si patrunjelul se rad pe razatoarea mare si se baga in apa clocotita. Dupa ce au fiert putin, se adauga ceapa taiata marunt, cartofii curatati si taiati cubulete, foaia de dafin si piperul. Se lasa sa mai fiarba 20 de minute. Se trage de pe foc si se serveste cu verdeata taiata marunt pusa in farfurie.

9. Ciorba de ciuperci si orez

Ingrediente: 3 pumni ciuperci de padure (bureti de mesteacan sau manatarci, hribi), 4 linguri orez,
2 cepe potrivite, 6 linguri untdelemn, 2 morcovi,
2 pastarnaci, 1 telina mai mica, 2 ardei grasi,
1 litru apa, 1 lingura faina, 1 lingura leustean verde tocat, 2 cesti (500 ml) bors proaspat, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Se curata morcovii, pastarnacul, telina, ardeii si ceapa. Morcovii, pastarnacul si telina se dau pe razatoarea mare, ceapa si ardeii se taie marunt si se pun la fiert cu 1 litru de apa. Cand apa clocoteste se adauga sare, dupa gust. Cand legumele sunt gata, se strecoara zeama. Ciupercile se spala bine, se curata de resturile de pamant, iarba sau frunze si se taie marunt. Faina se caleste bine in untdelemnul incins pana devine galben-aurie, se adauga zeama strecurata de la zarzavat, se pun ciupercile si orezul. Se fierbe 30 de minute la foc mic, apoi se adauga borsul fiert separat si legumele strecurate. Dupa ce mai fierbe totul inca putin (5 minute), se presara leusteanul verde tocat.

10. Ciorba de dovlecei

Ingrediente: 2 dovlecei potriviti ca marime, 1 morcov, 1 radacina patrunjel, 2 linguri orez, 3 lingurite untdelemn, 300 ml apa, 100 ml bors,
sare, dupa gust, 1 lingurita marar tocat marunt.

Mod de preparare: Dovleceii se curata de coaja si se taie cuburi. La fel, se curata morcovul si patrunjelul si se dau pe razatoarea mare. Se pun la fiert 300 ml apa cu sare s untdelemn. Cand a dat in clocot, se baga morcovii s patrunjelul. Cand acestea s-au fiert, se adauga orezul ales si spalat, se lasa sa fiarba in continuare 15 minute, dupa care se pun dovleceii. Cand acestia s-au fiert (fara a se sfarama) se adauga borsul, iar la sfarsit, verdeata tocata marunt.

1 2 3 4 5 6 Urmatoarea pagina ->