Sosuri

Salatele sunt nelipsite din meniul zilnic al oricarei persoane. Nu lasa rutina culinara sa iti influenteze apetitul si acceseaza vasta noastra lista de salate pentru a-ti asigura varietatea meniului.

Spor la gatit si pofta buna !

1. Ketchup cu ardei

Ingrediente: 3 ardei grasi (rosii), 1 ceapa mare,
1 lingurita sare, 6 lingurite zahar, 1 varf de cutit cuisoare macinate, 1 varf de cutit enibahar macinat,
10 linguri otet, 5 linguri apa.

Mod de preparare: Ardeii se curata de cotoare si seminte, se taie marunt, se curata ceapa, se toaca marunt, se amesteca si se fierb impreuna in apa pana ce se inmoaie. Se paseaza printr-o sita, se adauga restul de ingrediente (zahar, sare, cuisoare, enibahar, otet, apa) si se fierb, la foc mic, timp de o ora. Compozitia se pune in sticle cu dop desurubabil si se mai fierbe in bain-marie (baie de apa) timp de 20 de minute. Ketchup-ul de ardei serveste la condimentarea multor preparate: cartofi prajiti, pilafuri etc.

2. Ketchup de rosii

Ingrediente: 2 kg rosii coapte, 2 cepe mari, 1 ardei gras verde, 1 ardei gras rosu, 100 g zahar, o jumatate lingurita hrean ras, 1 varf de cutit enibahar macinat, 1 varf de cutit piper, 1 varf de cutit cuisoare macinate, 1 ceasca otet, 3 linguri apa,
1 lingura sare.

Mod de preparare: Rosiile si ardeii se spala si se maruntesc impreuna cu ceapa curatata. Se fierbe totul la foc potrivit, apoi se paseaza printr-o sita. Se adauga restul de ingrediente (zahar, hrean, enibahar, piper, cuisoare, sare, apa si otet) si se mai fierbe totul timp de o ora. Compozitia se toarna in sticle cu capac ce se poate insuruba, se pun sticlele la bain-marie si se mai fierb timp de 20 de minute. Se serveste la condimentarea multor preparate: salate, taitei, cartofi etc.

3. Maioneza de post

Ingrediente: 1 cartof, 250 ml untdelemn, 2 lingurite mustar, 1 lingura zeama de lamaie, 2 linguri apa,
1 lingurita marar tocat, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Cartoful se curata de coaja si se fierbe in apa cu sare, dupa gust, pana ce se inmoaie. Cand s-a racit, se striveste intr-un vas adaugand untdelemn, zeama de lamaie, mustar si apa (de preferinta apa rece). Se poate corecta gustul cu putin marar tocat foarte marunt.

4. Sos alb

Ingrediente: 2 linguri faina, 3 lingurite margarina vegetala (sau untdelemn), 500 g supa de legume concentrata (ori apa), sare, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Se rumeneste faina in grasime, se stinge cu supa fierbinte (care se pune treptat, sa nu faca faina cocoloase), se amesteca tot timpul. Sarea si piperul se pun dupa gust. Sosul se da intr-unul-doua clocote. Se pune peste legume fierte.

5. Sos alb cu mustar

Ingrediente: 4 linguri untdelemn (sau margarina vegetala), 4 linguri faina, 1 lingurita zeama de lamaie, 1 lingurita supa de legume concentrata (sau
facuta in casa), 1 lingura de mustar, piper, dupa gust, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Se incinge margarina (sau untdelemnul) intr-un vas, se incorporeaza faina mestecand in continuu, pana ce totul se rumeneste. Se adauga supa de legume (lingurita de supa concentrata se dizolva in 100 ml apa calda), putin piper, sare. Se fierbe totul cateva minute, apoi se adauga zeama de lamaie, se mai fierbe 5 minute adaugand, la sfarsit, mustarul, fara a mai fierbe sosul.

6. Sos Bechamel

Ingrediente: 6 linguri faina, 6 linguri margarina vegetala (sau untdelemn), 600 ml apa, sare, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Se incinge margarina (ori untdelemnul), se amesteca in ea faina si, cand devine galbuie, se adauga, treptat, apa, sarea si piperul. Sosul se foloseste, de preferinta, la musacaua de cartofi sa de vinete, adaugandu-l inainte de-a baga mancare in cuptor.

7. Sos de afine

Ingrediente: cateva linguri afine, 2 linguri pesmet,
2 linguri untdelemn (sau margarina vegetala), zahar, dupa gust, 2-3 cuisoare, putina scortisoara.

Mod de preparare: Pesmetul se caleste usor in margarina, se adauga zaharul, cuisoarele, scortisoara si afinele spalate. Se amesteca bine si se lasa sa stea inabusit, la foc potrivit. Dupa ce se mai adauga putina margarina, se scot din sos cuisoarele.

8. Sos de castraveti

Ingrediente: 2 castraveti murati, 2 linguri margarina vegetala (sau untdelemn), 3 linguri faina,
1 lingura supa de legume concentrata (ori facuta in casa), 1 lingurita sare.

Mod de preparare: Castravetii murati se curata de coaja, se scot semintele, se taie in fasii pe lungime. Se dizolva supa de legume concentrata in apa calduta, se adauga faina, margarina (untdelemnul) si se pune sarea. Se amesteca bine si se fierbe totul 15-20 de minute. Se adauga castravetii si se mai fierbe 20 de minute. Sosul se poate folosi la preparatele de cartofi.

9. Sos de ceapa

Ingrediente: 50 ml untdelemn, 4 linguri cu varf faina, 200 g ceapa, 1 lingurita otet, 1 lingurita zahar
1 pahar supa de legume strecurata, sare, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Se taie ceapa marunt si se inabuse in untdelemn si putina apa. Se adauga faina dizolvata in supa, zaharul, restul de supa, piperul si sarea. La sfarsit se adauga otetul. Se amesteca bine. Se serveste la mancarurile de legume (cartofi, fasole, conopida).

10. Sos de ciuperci

Ingrediente: 200 g ciuperci, 150 g margarina vegetala, 250 ml supa de legume concentrata,
1 lingura faina, 2 linguri otet, 4 linguri apa, 1 lingurita mustar cu hrean, 1 lingurita untdelemn,
sare, dupa gust.

Mod de preparare: Se rumeneste faina in jumatate din cantitatea de margarina, se toarna, incet, peste ea, supa de legume concentrata, se pune mustarul, si se sareaza dupa gust. Se lasa pe foc potrivit pana clocoteste. In acest timp se curata ciupercile, se spala, se taie feliute si se fierb inabusit in restul de margarina. Apoi se toarna peste ele cealalta fiertura, se adauga otetul, apa si untdelemnul si se mai da, totul, intr-un clocot. E bun... la orice!

1 2 3 Urmatoarea pagina ->