Salate

Salatele sunt nelipsite din meniul zilnic al oricarei persoane. Nu lasa rutina culinara sa iti influenteze apetitul si acceseaza vasta noastra lista de salate pentru a-ti asigura varietatea meniului.

Spor la gatit si pofta buna !

1. Ardei copti (in tigaie)

Ingrediente: 4 ardei grasi, 1 lingura margarina vegetala, apa, sare, dupa gust, piper (eventual).

Mod de preparare: Ardeii se spala, se sterg cu o carpa curata si-apoi se prajesc pe toate fetele, fara a fi taiati, in margarina incinsa; se adauga sare, dupa gust, cateva linguri de apa si se mai prajesc inabusit circa 10 minute. Gustul poate fi corectat cu sare si piper dupa dorinta.

2. Salata "Cocktail"

Ingrediente: 3 cartofi de marime mijlocie, 1 gulie, 2 morcovi, 1 telina mijlocie 300 g fasole pastai, 1 sfecla rosie, 100 g mazare boabe (sau din conserva), 2 linguri patrunjel, marar, busuioc, taiate fin si amestecate, sare, dupa gust.

Ingrediente sos: 2 cepe, 2 ardei grasi, 2 catei usturoi, 1 lingura untdelemn, 3 lingurite mustar, 2 linguri otet, 4 linguri apa.

Mod de preparare: Se curata de coaja telina, gulia, morcovii, cartofii, se spala bine fasolea, mazarea, sfecla, si totul se pune la fiert in apa cu sare. Cand sunt gata se scurge apa, se curata de coaja sfecla si cartofii, se taie felioare subtiri morcovii, gulia, telina, cartofii, se maruntesc bine mazarea si fasolea, si se amesteca toate. Se presara 1 lingura din amestecul de busuioc, marar, patrunjel, se incorporeaza in salata. Se lasa totul sa se imbibe cu sosul bine cam 20 de minute. Inainte de-a o servi presaram deasupra si cea de-a doua lingura de plante condimentare.

Preparare sos: Se prepara un sos din cepele, curatate si tocate marunt, usturoiul, curatat si zdrobit bine, ardeii, spalati, fara cotoare si seminte, taiati fideluta, untdelemn, mustar, apa si otet. Totul se amesteca bine si se toarna peste salata.

3. Salata de andive

Ingrediente: 500 g andive, 3 linguri untdelemn, otet (sau zeama de lamaie), sare dupa gust, apa cat sa diluam otetul.

Mod de preparare: Andivele se spala, se inlatura frunzele de pe dinafara si li se taie cotorul. Se taie in rondele de 1 cm grosime, se amesteca cu un sos facut din untdelemn, sare, otet si apa, ori cu maioneza de post, sau cu un sos de mustar.

4. Salata de ardei copti

Ingrediente: 6 ardei grasi, 4 rosii mijlocii, marar verde tocat, 2 linguri apa.

Ingrediente sos: 2 linguri untdelemn, 1 lingura otet, 1 lingurita zahar, sare dupa gust.

Mod de preparare: Ardeii se coc pe plita incinsa, apoi se pun intr-un vas, se sareaza si se acopera cu o bucata de panza ca sa se poata curata usor, fara sa se rupa de pielita. Apoi se aseaza intr-un castron, deasupra se orneaza cu rosiile taiate rondele pe care s-a presarat marar. Sosul se toarna deasupra.

Preparare sos: Se amesteca untdelemnul, otetul, apa, sarea si zaharul bine de tot, astfel ca sa se omogenizeze perfect.

5. Salata de ardei grasi, rosii si castraveti

Ingrediente: 3 ardei grasi, 3 rosii potrivite, 1 castravete, 3 lingurite untdelemn, 2 lingurite marar verde tocat, otet, sare dupa gust.

Mod de preparare: Ardeii se spala, se scot cotoarele, se controleaza sa nu fie iuti, apoi se taie in rondele subtiri. Rosiile se spala si se taie in felii rotunde. Castravetii se curata de coaja, se gusta sa fie buni, apoi se taie felii subtiri cu cutitul sau pe razatoarea lata, speciala. Se amesteca ardeii, rosiile, castravetii, mararul tocat, se pun otet si sare, dupa gust si untdelemn. Se serveste proaspat preparata.

6. Salata de cartofi

Ingrediente: 4 cartofi de marime mijlocie, 1 ceapa mijlocie, 3 lingurite otet, 1 lingura masline, sare dupa gust, 1 lingura untdelemn, 5 lingurite apa.

Mod de preparare: Cartofii se spala si se fierb, in coaja, cu apa putin sarata. Apoi se decojesc, se taie felii subtiri pe razatoarea mare (speciala). Se curata ceapa si se taie rondele subtiri. Peste ceapa se toarna otetul, apoi se adauga sarea, untdelemnul si apa. Se amesteca totul cu cartofii fara a-i farama. Se adauga si maslinele.

7. Salata de castraveti cu rosii

Ingrediente: 300 g castraveti, 300 g rosii, 4 linguri untdelemn, 2 catei usturoi, 1 lingura otet, 2 linguri apa, 1 lingurita marar verde tocat, sare, piper.

Mod de preparare: Castravetii se curata de coaja, se rad rondele (pe razatoare speciala). Rosiile se spala si se taie rondele subtiri. Se adauga untdelemnul, apa si otetul, cateii de usturoi zdrobiti marunt, sarea si mararul. Se pune si piper, dupa gust.

8. Salata de castraveti, rosii si ceapa

Ingrediente: 200 g castraveti (3 castraveti mijlocii), 200 g rosii, 4 fire ceapa verde (sau o ceapa mijlocie), 1 lingurita marar tocat, 1 lingurita otet, 1 lingurita apa, 1 lingura untdelemn, sare dupa gust.

Mod de preparare: Castravetii se curata de coaja, se spala, se taie rondele pe razatoarea speciala; ceapa si rosiile se spala si se taie in rondele. Totul se amesteca cu untdelemn, apa, otet, sare si se presara mararul taiat marunt.

9. Salata de ciuperci

Ingrediente: 15 ciuperci mari, untdelemn, 1 lingurita otet, piper, sare dupa gust.

Ingrediente sos: 1 cana zeama in care au fiert ciupercile, otet, untdelemn, dupa gust, 1 lingura patrunjel verde tocat.

Mod de preparare: Se spala ciupercile bine in cateva ape, se desfac palariile de pe picior, se fierb cam un sfert de ora in apa cu sare si o lingurita de otet. Cand sunt moi, se pun intr-o sita si se lasa se scurga. Zeama se opreste pentru sos.
Dupa ce s-au racit se taie in feliute subtiri, se pun sarea si piperul, se adauga sosul si se lasa sa imbibe bine cam o jumatate de ora.

Preparare sos: Se amesteca otetul si untdelemnul pana omogenizeaza, se adauga patrunjelul.

10. Salata de ciuperci mixta

Ingrediente: 10 ciuperci, 2 cartofi mari, 1 fir de praz, 1 radacina de telina mica, 1 lingurita tarhon tocat marunt, 1 lingurita busuioc taiat marunt, cateva fire de patrunjel, sare, otet, dupa gust.

Ingrediente sos: 1 legatura marar taiat marunt, zeama de la ciuperci, 2 linguri untdelemn, 3 lingurite mustar, otet cat cuprinde.

Mod de preparare: Ciupercile se desfac de pe piciorus, se spala bine in cateva ape si se fierb cam 20 de minute, in apa cu sare si putin otet. Se spala cartofii si se fierb in coaja. Prazul se spala, se curata si se taie in rondele foarte fine. Telina se spala, se curata si se da pe razatoarea mica. Se trag ciupercile de pe foc, se strecoara si se lasa sa se raceasca. Zeama se pastreaza pentru sos. Cartofii fierti se pun, pret de 10 minute, in apa rece, se scot, se curata de coaja si se taie cubulete. Ciupercile se taie feliute. Toate ingredientele, cu exceptia patrunjelului, se amesteca bine intr-un castron, se sareaza si se toarna peste ele sosul.

Preparare sos: Mustarul se freaca bine cu untdelemnul, se subtiaza cu putin otet, se pune mararul tocat, se adauga zeama de la ciuperci atat cat trebuie pentru ca sosul sa fie subtire si se toarna peste salata.

1 2 3 4 5 6 Urmatoarea pagina ->