Supe, ciorbe, borsuri

Supa dateaza de mai bine de 5000 de ani. Se prepara dintr-o multitudine de ingrediente, de la cele mai banale la cele mai exotice si interesante. Supa este excelenta pentru sanatate, intrucat prin fierbere nu se pierd mineralele si vitaminele de care avem atata nevoie. Spor la gatit si pofta buna !

31. Ciorba cu crenvursti

Ingrediente: Crenvusti, bob 500 g, ceapa 1, ceapa verde 1 legatura, verdeata, corcoduse verzi (fierte in 500 ml apa) 200 g, sare, smantana sau iaurt 200 g, apa 2 L.

Mod de preparare: Cand clocoteste apa cu sarea, se pun ceapa taiata marunt, ceapa verde taiata si bobul. Se fierb pana ce bobul s-a inmuiat complet. Se adauga verdeata tocata si zeama de corcoduse. Crenvustii se taie felii subtiri si se pun in ciorba. Ciorba se drege cu smantana sau iaurt.

32. Supa crema italiana

Ingrediente: Cartofi 400 g, praz 200 g, rosii 200 g, morcovi 200 g, sare.

Mod de preparare: Se curata, se spala si se taie in bucati potrivite cartofii, prazul, rosiile si morcovii. Se pun la fiert in 1,5 L apa rece. Dupa ce s-au patruns bine, se dau prin strecuratoare (in afara de morcovi). Se serveste rece cu crutoane de morcovi.

33. Supa cu galuste de cartofi

Ingrediente: Cartofi 5-6, unt 1 lingura si jumatate, oua 2, ceapa 1, patrunjel verde tocat, sare, faina 1 lingura, pesmet 1 lingura, supa de vaca.

Mod de preparare: Se fierb cartofii, se curata de coaja si, dupa ce s-au racit, se paseaza. Se amesteca untul cu ouale, ceapa si patrunjelul verde, tocate marunt, cartofii, sarea, faina si pesmetul si se omogenizeaza. Se formeaza galuste care se fierb in supa de vaca strecurata.

34. Supa de ciuperci cu galuste

Ingrediente: Ciuperci proaspete 500 g, oase de supa 500 g, faina 2 linguri, oua 1, smantana 200 g, ceapa 2-3, boia de ardei un varf de cutit, sare, verdeata.

Mod de preparare: Oasele se spala, se oparesc si se pun la fiert in apa cu putina sare. Se spumeaza si se lasa sa mai fiarba circa 3 ore. Separat, se curata ciu­percile, se spala in mai multe ape, se taie cuburi sau felii si se fierb in apa cu sare. Dupa ce au fiert 10 minute, se adauga ceapa taiata marunt, se continua fierberea 15 minute, se adauga supa de oase si se lasa sa fiarba pana cand ciupercile sunt bune de mancat. Din faina si ou se face un aluat, din care se iau, cu lingurita, galuste mici, care se pun in oala cu supa, lasandu-le sa fiarba 10 minute. Se adauga boiaua de ardei si sarea si se serveste cu smantana si verdeata tocata marunt.

35. Supa de parmezan

Ingrediente: Parmezan 120 g, faina 140 g, unt sau margarina 120 g, lapte 1,75 L, apa 250 ml, galbenusuri 2, crutoane.

Mod de preparare: Untul sau margarina se incalzeste, se presara faina, se amesteca sa nu se arda si se stinge cu apa rece. Se amesteca sa nu se faca cocoloase si se adauga laptele cald. Se lasa sa fiarba, cateva minute, cu parmezanul si se serveste imediat, fierbinte, dreasa cu galbenusuri, cu crutoane.

36. Bors rusesc

Ingrediente: Carne de vita 500 g, oase 500 g, costita 100 g, masline 50 g, ceapa 2, morcovi 1, patrunjel 1, telina 1 felie, rosii 2, ardei 1, cateva foi de varza, sfecla mica 1, cartofi 2, patrunjel verde, leustean, sare, piper, smantana, bors 750 ml, orez 30 g, apa 3 L.

Mod de preparare: Oasele si carnea, taiata bucati, se pun la fiert in apa rece. Ina­inte de a da in clocot, se scoate spuma. Se toarna o cescuta de apa rece si se ia din nou spuma. Se lasa la fiert o ora si se adauga orezul impreuna cu morcovul, telina si patrunjelul, rase, ceapa taiata marunt, varza si sfecla taiate fideluta, costita taiata marunt, ardeii si rosiile felii. Cand totul e aproape fiert, se adauga borsul, fiert separat si verdeata. Se mai dau in clocot 2-3 minute si se adauga sare si piper. Se serveste cu smantana.

37. Supa de ciuperci

Ingrediente: Ciuperci 4-500 g, morcovi 1, ceapa 1, apa 3 litri, unt 1 lingurita, faina 1 lingura, sare, piper, galbenusuri 2, lapte 200 ml, ulei 50 ml.

Mod de preparare: Ciupercile, bine spalate si taiate felii subtiri, se pun la ina­busit intr-un vas potrivit, adaugand si untul. Mararul si ceapa, taiata marunt, se fierb separat, peste ele se toarna rantasul facut din faina si ulei, se adauga ciupercile si se lasa sa fiarba impreuna 10-15 minute. Se sareaza si se pipereaza. Cand s-au racit putin, se pune si laptele amestecat cu galbenusurile de ou.

38. Supa crema de orez

Ingrediente: Zeama de carne 1 litru, orez 200 g, oua 2, smantana 60 g, unt 80 g, faina 20 g, zeama de lamaie 30 ml, marar 1 legatura, patrunjel verde 1 legatura, sare.

Mod de preparare: Se alege orezul, se spala si se fierbe cu zeama de carne (sau zarzavat). Cand orezul a inflorit, se trece prin sita. Alaturi se topesc, intr-o oala, 60 g de unt, se amesteca cu faina si se sting cu o ceasca de zeama, dupa care se adauga pireul de orez. Se toarna restul de zeama, dupa care se da in clocot 15 minute, potrivindu-se de sare. La sfarsit, se drege cu galbe­nusurile batute cu smantana, se adauga zeama de lamaie si restul de unt. Se serveste cu verdeata tocata marunt deasupra, avand drept garnitura saleuri cu cascaval sau chimen.

39. Ciorba de vara

Ingrediente: Castraveti de vara (murati usor) 500 g, morcovi 1, ceapa 2, patrunjel 1, rosii 2, faina 30 g, marar verde, smantana 200 g, ulei 80 ml, apa 2 L, sare.

Mod de preparare: Morcovul si patrunjelul, date prin razatoarea mare, rosiile descojite, taiate felii si fara seminte, si castravetii, taiati cuburi mici se pun la fiert in apa. Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei. Se presara faina si se stinge cu putina apa rece. Se toarna in supa cand zarzavatul este aproape fiert. Se sareaza, se da in clocot cateva minute si, apoi, se drege cu smantana si se presara cu marar. Se serveste fierbinte.

40. Supa crema de telina

Ingrediente: Telina 500 g, unt 50 g, cascaval 100 g, ceapa 100 g, cartofi 100 g, faina 20 g, lapte 200 ml, sare.

Mod de preparare: Se curata telina si ceapa, se spala, se taie bucati potrivite si se pun la foc in 2 litri de apa rece. Cand au fiert pe jumatate, se adauga cartofii curatati, spalati si taiati in patru. Odata zarzavatul fiert, se da prin sita si se adauga zeama impreuna cu faina, desfacuta cu lapte si sare. Dupa 5 minute de fiert, la foc mic, se pun untul si cascavalul ras. Se serveste cu crutoane de paine prajita, crochete de cartofi, saleuri.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->