Supe, ciorbe, borsuri

Supa dateaza de mai bine de 5000 de ani. Se prepara dintr-o multitudine de ingrediente, de la cele mai banale la cele mai exotice si interesante. Supa este excelenta pentru sanatate, intrucat prin fierbere nu se pierd mineralele si vitaminele de care avem atata nevoie. Spor la gatit si pofta buna !

21. Supa de mazare

Ingrediente: Mazare verde 1 kg, salata verde cateva foi, spanac cateva foi, unt 60 g, faina o lingurita, zeama de carne 1 L, zahar dupa gust, sare dupa gust, patrunjel o legatura.

Mod de preparare: Boabele de mazare se pun la fiert, in apa clocotita cu sare, impreuna cu cateva foi de spanac si de salata verde. Cand mazarea este fiarta, totul se trece prin sita. Pireul astfel obtinut este verde. Se infierbanta intr-o oala untul, se amesteca cu faina, se adauga pireul de mazare, impreuna cu zeama de carne si se pune zahar dupa gust. Cand este gata, supa se presara cu patrunjel taiat marunt.

22. Bors de urzici

Ingrediente: Urzici tinere 1 farfurie adanca, ceapa 1, ceapa verde 1 legatura, orez 50 g, marar, patrunjel, sare, bors 750 ml, usturoi 5-6 catei, oua 1, ulei 50 ml, apa 2 L.

Mod de preparare: Urzicile se aleg, se spala in mai multe ape reci, se pun la fiert cu ceapa taiata marunt, usturoiul pisat, orezul si uleiul. Dupa ce au fiert, se adauga verdeata, taiata fin si borsul. Se potriveste de sare si se mai lasa sa dea cateva clocote. Se drege cu ou.

23. Supa de ceapa

Ingrediente: Ceapa (taiata marunt) 4, ulei 100 ml, faina 30 g, smantana 150 g, sare, crutoane.

Mod de preparare: Ceapa se inabusa in ulei. Cand se ingalbeneste usor, se pune faina, se amesteca, se stinge cu 2,5 L apa rece si se sareaza. Se lasa sa clocoteasca cateva minute si se serveste cu smantana si crutoane.

24. Ciorba de fasole verde

Ingrediente: Fasole tucara sau grasa 750 g, ceapa 100 g, ulei 100 ml, faina 25 g, bulion 50 g, patrunjel verde 1 legatura, marar 1 legatura, rosii 150 g, otet, sare.

Mod de preparare: Ceapa se toaca marunt si se lasa sa fiarba circa 30 minute, fasolea se curata de ate, se spala bine in apa rece si se pune in vasul in care fierbe ceapa. Faina si bulionul se dizolva cu zeama de la fasole si se adauga la ciorba, lasand sa fiarba circa 20 minute. Cand fasolea este fiarta, se adauga rosiile taiate bucati. Se potriveste de sare si otet. Se serveste cu verdeata taiata marunt.

25. Bors de dovlecei cu smantana

Ingrediente: Dovlecei 800 g, patrunjel, leustean, orez 60 g, smantana 80 g, ceapa 200 g, oua 2, patrunjel (radacina) 100 g, bors 1 L, marar 1 legatura, morcovi 150 g, sare.

Mod de preparare: Se curata, se spala si se toaca marunt zarzavatul si ceapa, dupa care se fierb in 1,5 L apa rece cu sare. Cand zarzavatul s-a inmuiat, se adauga dovleceii taiati si orezul ales si spalat. Odata orezul bine patruns, se pune borsul, fiert separat si spumuit. Se adauga verdeata tocata marunt, sarea si se drege cu ouale batute spuma.

26. Supa de cartofi cu praz

Ingrediente: Apa 3 L, cartofi 500 g, morcovi 1, radacina de patrunjel, telina o jumatate, praz 3-4 fire, unt 25 g, sare.

Mod de preparare: Se fierbe zarzavatul taiat in apa cu sare. Cand este fiert, se strecoara, iar in supa rezultata se fierb cartofii, taiati cuburi egale si prazul, taiat felii foarte subtiri. Se lasa sa fiarba pana incep sa se sfarame. Inainte de a fi servita se sareaza si se adauga unt. Se serveste cu crutoane de paine prajita, stropite cu unt. In supa se poate adauga si cascaval ras.

27. Supa andaluza

Ingrediente: Ulei de masline 1 pahar, paine 150 g, usturoi 2 catei, rosii 400 g, ceapa 3, castraveti 1, ardei gras 1, rosii 2, otet 2 linguri, apa 1,5 L, sare, piper chimen. Pentru garnitura: rosii 2, crutoane 24, castraveciori 6.

Mod de preparare: Rosiile, cepele, castravetele si ardeiul se dau prin masina de tocat. Intr-un vas, se pune painea maruntita si usturoiul pisat. Se adauga pireul de legume, se pune sare, piper si chimen. Se amesteca totul pana se obtine o pasta, apoi se adauga otetul, uleiul si apa. Aceasta supa se serveste rece, impreuna cu crutoane, felii de rosii si castraveti.

28. Ciorba greceasca

Ingrediente: Carne de vaca 600 g, zarzavat de supa, sare, orez 50 g, oua 2, lamaie 1, patrunjel, apa 2,5 L.

Mod de preparare: Carnea, taiata bucatele egale, se fierbe in 2,5 L de apa cu sare. Se spumeaza si apoi se pune zarzavatul curatat si taiat in doua, in lung. Dupa ce a fiert zarzavatul, se scoate si se pune la fiert orezul. La sfarsit, se adauga galbenusurile, zeama de lamaie si patrunjelul tocat.

29. Bors taranesc

Ingrediente: Carne grasa de vita (piept, coada) 900 g, rosii 350 g, zarzavat de supa, varza mica 1\2, sare, piper, smantana 3 linguri, patrun­jel 1 lingura, bors 1/2 L, apa 3 L.

Mod de preparare: Carnea, taiata bucati mici si egale, se fierbe in 3 L de apa cu sare. Pe parcurs, se spumeaza si, apoi, se pune zarzavatul taiat julien. Cand carnea este aproape fiarta, se pun rosiile, curatate de pielita si taiate si borsul fiert. La sfarsit, se pun piperul, smantana si patrunjelul tocat.

30. Supa de fasole verde

Ingrediente: Fasole verde 200 g, ceapa 1, cartofi 2, conopida mica 1, morcovi 1, spanac 200 g, unt sau margarina 100 g, lapte 1 L, faina 30 g, sare, patrunjel, apa 1,5 L.

Mod de preparare: Zarzavatul se curata si se taie cuburi mici, conopida se des­face in buchete iar spanacul se taie fideluta. Se pun la fiert intr-un litru si jumatate de apa clocotita cu sare. Se lasa la fiert 25-30 minute. Se des­face o lingura de faina in lapte, se toarna peste legume impreuna cu untul (margarina) si se lasa sa dea cateva clocote. Se presara patrunjel verde, tocat marunt si se serveste.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->