Supe, ciorbe, borsuri

Supa dateaza de mai bine de 5000 de ani. Se prepara dintr-o multitudine de ingrediente, de la cele mai banale la cele mai exotice si interesante. Supa este excelenta pentru sanatate, intrucat prin fierbere nu se pierd mineralele si vitaminele de care avem atata nevoie. Spor la gatit si pofta buna !

91. Bors de manzat

Ingrediente: Carne (piept) 800 g, ceapa 75 g, morcovi 50 g, pastarnac 50 g, patrunjel radacina 50 g, cartofi 200 g, bors 500 ml, oua 1, tar­hon 50 g, smantana 100 g, sare, piper.

Mod de preparare: Carnea se curata, se taie bucati si se spala cu apa rece. Se pune la fiert, intr-un litru de apa, impreuna cu zarzavatul intreg, avand grija sa se ia spuma. Borsul, fiert separat, se adauga impreuna cu cartofii taiati cubulete, cand zarzavatul este bine fiert. Zarzavatul se scoate in momentul in care carnea este fiarta. Separat, intr-un castron, se bate galbenusul si se adauga smantana, piperul, sarea si tarhonul maruntit bine, peste care se toarna borsul fierbinte. Se serveste cu mamaliguta calda sau rece.

92. Ciorba de berbec

Ingrediente: Carne de berbec 700 g, ceapa 250 g, ulei 75 ml, chimen 3 g, lamaie 100 g, verdeata 1 legatura, oua 2, boia, sare.

Mod de preparare: Carnea se taie bucati, se sareaza si se pune la inabusit cu ulei si ceapa taiata marunt. Cand este fiarta pe jumatate, se stinge cu boia, chimen pisat si apa. Dupa ce carnea a fiert bine, se ia oala de pe foc si ciorba se drege cu ou batut cu putina sare, zeama de lamaie si verdeata taiata marunt. Se mai adauga si coaja de lamaie pentru aroma. Se serveste cu paine prajita si ardei iute sau ardei copt.

93. Ciorba de pasare cu usturoi

Ingrediente: Carne de pasare 600 g, ceapa 150 g, morcovi si albitura 200 g, orez 50 g, faina 25, g smantana 200 g, oua 2, usturoi 25 g, lamaie 50 g, verdeata 1 legatura, sare.

Mod de preparare: Carnea de pasare se portioneaza, se spala si se pune la fiert in apa cu sare. In timpul fierberii, se spumeaza, se adauga ceapa curatata si taiata marunt, morcovii si albitura, taiate pestisori (julien) si orezul. Cand carnea si zarzavatul au fiert, se ia vasul de pe foc. Se amesteca smantana cu galbenusurile, faina, mujdeiul de usturoi si zeama de lamaie, se subtiaza cu supa si se adauga in vasul cu ciorba. Se sareaza, se pune din nou pe foc si se lasa sa dea in clocot. Se serveste cu verdeata tocata marunt.

94. Supa de gris

Ingrediente: Se face o supa clara din 1,5 kg carne de vita si 3 L apa.

Mod de preparare: Cand supa este gata, se strecoara jumatate din cantitate intr-o alta oala, se pune putin patrunjel verde tocat si se toarna circa 5 linguri de gris, amestecand continuu. Cand grisul este fiert, se amesteca cu restul de supa.

95. Supa cu taitei

Ingrediente: Taitei 200 g, ulei 3 linguri, ceapa 1, boia dulce 1 lingurita, sare, lapte batut 1 pahar, verdeata 2 linguri, apa 2 L.

Mod de preparare: Ceapa se taie marunt, se prajeste si, apoi, se adauga boia dulce si sare. Se stinge cu apa si se lasa la fiert. Cand da in clocot, se pun taiteii. Se lasa sa fiarba 15 minute, dupa care se adauga laptele batut si verdeata tocata marunt.

96. Ciorba de bureti

Ingrediente: Bureti uscati 250 g, ceapa 100 g, grasime 75 g, faina 25 g, orez 75 g, verdeata 1 legatura, bors 1 L, sare.

Mod de preparare: Buretii se pun la inmuiat cu o zi inainte de a fi pregatiti. Se scot din apa, se taie felii si se pun la fiert cu apa rece si sare. Ceapa se taie marunt si se pune la inabusit impreuna cu faina, se stinge cu zeama in care au fiert buretii, apoi se adauga la bureti, lasand sa fiarba impreuna circa 30 de minute. Cand sunt gata, se adauga orezul, fiert separat si borsul fiert si se la­sa fiarba inca 10 minute. Apoi, se pune verdeata taiata marunt si se potriveste de sare. Ciorba de bureti se poate pregati si din manatarci.

97. Ciorba de vita

Ingrediente: Carne de vita fara os 250 g, sfecla rosie 250 g, ceapa 50 g, smantana 150 g, lamaie 100 g, verdeata 1 legatura, cartofi 250 g, ulei 50 ml, oua 2, sare.

Mod de preparare: Carnea, taiata bucati mici, se pune la fiert in apa clocotita cu sare. Cand a fiert pe jumatate, se adauga ceapa taiata marunt si sfecla taiata julien. Cand este aproape gata, se pun si cartofii taiati bucati ceva mai mari. Uleiul se pune cald in ultimele clocote. Cand este gata si putin racita, se bate smantana amestecata cu ou si se drege cu lamaie. Se presara verdeata taiata marunt.

98. Supa de ciuperci conservate

Ingrediente: Ciuperci conservate 250 g, consomeu 1/2 L, unt sau margarina 80 g, galbenusuri 2, smantana 200 g, faina 40 g, sare, marar verde.

Mod de preparare: Se desface cutia de conserve si se separa ciupercile de zeama. Ciupercile se taie feliute. Grasimea se incalzeste, se presara faina, se ames­teca sa nu se arda si se stinge cu zeama din conserva, pusa incetul cu incetul, pentru a nu se face cocoloase. Se adauga consomeul si ciupercile, se potri­veste de sare si se lasa sa dea, 5 minute, in clocot. Se drege cu ou si smantana, se presara marar verde, tocat marunt si se serveste fierbinte.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 <- Pagina anterioara