Supe, ciorbe, borsuri

Supa dateaza de mai bine de 5000 de ani. Se prepara dintr-o multitudine de ingrediente, de la cele mai banale la cele mai exotice si interesante. Supa este excelenta pentru sanatate, intrucat prin fierbere nu se pierd mineralele si vitaminele de care avem atata nevoie. Spor la gatit si pofta buna !

1. Supa cu omleta

Ingrediente: Consomeu 2 litri (Supa concentrata si degresata), oua 2, faina 20 g, ulei 30 ml, cascaval ras 50 g.

Mod de preparare: Ouale se bat si, apoi, se adauga faina si sarea. Separat, se infierbanta grasimea, se toarna ouale batute si se prajesc bine pe o parte, dupa care se intorc, cu atentie, si pe partea cealalta. Omleta obtinuta se taie marunt, se pune in castron si, deasupra, se toarna supa fierbinte. Se serveste cu cascaval ras.

2. Bors de zarzavat

Ingrediente: Ceapa 2, morcovi 1, patrunjel 1, pastarnac 1, telina 1 felie, car­tofi 2, rosii 2, ardei 1, cateva foi de varza, sfecla 1/4, dovlecei 1, fasole verde 100 g, orez 50 g, sare, patrunjel, leustean, ulei 100 ml, bors 1 litru, apa 2 litri, smantana 200 g.

Mod de preparare: Morcovul, telina, sfecla, pastarnacul si patrunjelul se rad, varza se taie fideluta, ceapa se toaca marunt, dovlecelul si cartofii se taie cuburi mici, fasolea bucati, rosiile si ardeiul felii. Morcovul, telina, sfecla, pastarnacul, patrunjelul, ceapa, varza si ardeiul se calesc in ulei si se pun la fiert in 2 L de apa. Dupa ce au dat in clocot, se adauga fasolea, mazarea, cartofii, dovlecelul, orezul si rosiile. Se lasa sa fiarba pana se inmoaie zarzavatul. Se sareaza, se presara patrunjel si leustean tocate marunt si apoi se adauga borsul. Se da in clocot 2-3 minute si se serveste cu smantana.

3. Bors de salata

Ingrediente: Salata 600 g, orez 100 g, bors 11, oua 2, ceapa verde 200 g, leustean 1 legatura, smantana 100 g, sare.

Mod de preparare: Se curata si se spala salata, dupa care se pune la fiert, impreuna cu ceapa tocata marunt, in 1,5 L de apa rece cu sare. Se adauga orezul curatat si spalat si, cand acesta e bine patruns, borsul fiert separat si spumuit. Inainte de a lua oala de pe foc, se pune leusteanul tocat marunt si se potri­veste de sare. Se drege borsul cu oua batute cu smantana.

4. Supa de spanac

Ingrediente: Spanac 1 kg, unt 50 g, faina o lingura, lapte 250 ml, zeama de carne 1 L, sare dupa gust. Pentru dres: galbenusuri 2, frisca lichida 100 ml.

Mod de preparare: Frunzele de spanac se spala bine in cateva ape, se oparesc in apa clocotita cu sare, apoi se scurg. Frunzele oparite se trec prin sita, obtinandu-se un pireu. Intr-o oala se pune untul la incalzit, se adauga faina, se amesteca bine, se caleste fara sa se rumeneasca, apoi totul se stinge cu laptele fierbinte si cu zeama de carne (un polonic), amestecand pana cloco­teste. Se adauga si pireul de spanac in oala, amestecandu-se bine pentru a nu se forma cocoloase. Se completeaza cu restul de zeama de carne si se lasa sa clocoteasca 5 minute, apoi oala se ia de pe foc si supa se lasa sa se raceasca. Cand supa este calduta, se drege cu galbenusurile de ou ames­tecate cu frisca lichida.

5. Bors de cartofi

Ingrediente: Cartofi 6, ceapa 2, morcovi 1, patrunjel 1, mere 1, telina 1 felie, rosii 3, sare, patrunjel verde, leustean, bors, smantana 200 g, apa 1.5 L

Mod de preparare: Morcovul, patrunjelul si telina, taiate fideluta si ceapa taiata marunt se pun la fiert intr-un litru si jumatate de apa cu sare. Dupa ce au fiert, se adauga cartofii, taiati cuburi mici si marul ras. Rosiile se pun, taiate felii, dupa ce au fost descojite si li s-au scos semintele. Dupa ce zarza­vatul a fiert, se adauga borsul fierbinte si verdeata taiata marunt. Se serveste cu smantana.

6. Supa de praz

Ingrediente: Praz 4-5 fire, cartofi 1 kg, carne 300-500 g, apa 2,5 L, sare si piper dupa gust, unt 60 g, faina o lingura, paine 3 felii. Pentru dres: galbenusuri 2, frisca lichida sau smantana 100 ml.

Mod de preparare: Prazul se curata si se spala, apoi se alege si se taie partea alba. Cartofii se curata, se spala si se taie in patru sau sase bucati. Prazul, carnea si cartofii se pun intr-un vas cu 2-2,5 L apa rece, cu sare si piper. Se fierb incet timp de 3 ore. Dupa ce a fiert, carnea se scoate din supa, apoi prazul si cartofii se paseaza, prin sita, impreuna cu zeama. Intr-un alt vas, se pune untul la incalzit, se adauga faina, amestecand continuu ca aceasta sa nu-si schimbe culoarea. Totul se stinge cu zeama formata, se fierbe 10 minute si apoi se lasa sa se raceasca. Se drege cu galbenusurile de ou si cu frisca sau smantana astfel: acestea se amesteca bine cu telul, se adauga putin cate putin supa, apoi compozitia se pune in restul de supa, amestecand cu telul. Supa se pastreaza la cald, in bain-marie, cu putin unt proaspat deasupra. Se serveste cu crutoane de carne sau de paine prajita.

7. Supa de macris

Ingrediente: Unt 25 g, macris 150 g, faina 1 lingura, oua 1, smantana 100 g, slanina 200 g, sare.

Mod de preparare: Macrisul se inabusa in unt, apoi se presara faina si se ames­teca. Se adauga 1 litru de apa clocotita si se lasa sa fiarba 15 minute. Se drege cu galbenus si smantana. Se serveste cu cuburi de slanina rumenita.

8. Bors cu carne de porc

Ingrediente: Carne de porc 500 g, ceapa 2, sfecla 1, morcovi 1, patrunjel 1, cateva foi de varza, cartofi 2-3, rosii 2, ardei 1, marar, patrun­jel, leustean, sare, bors 1 L, smantana 200 g, apa 3 L.

Mod de preparare: Oasele si carnea taiata bucati se pun la fiert in apa rece. Se aduna spuma, se pune sare si se lasa sa fiarba o ora. Se taie ceapa marunt, iar restul de zarzavat, in afara de cartofi, se taie fideluta si se pune sa fiarba impreuna cu carnea. Cand aceasta e aproape fiarta, se pun si cartofii taiati cuburi mici. Se da, separat, borsul in clocot si se adauga, dupa gust, patrun­jel, marar si leustean. Se serveste cu smantana.

9. Ciorba de stevie

Ingrediente: Stevie 200 g, macris 100 g, ceapa 1, unt 50 g, zeama de carne 5 polonice, orez 25 g, oua 3, bors 500 ml, patrunjel si leustean, sare si piper dupa gust.

Mod de preparare: Ceapa se spala, se taie marunt si se prajeste in unt. Stevia si macrisul se spala, se oparesc in apa clocotita cu sare, se strecoara si se pun peste ceapa prajita in unt, completandu-se cu zeama de carne sau cu apa calda si se lasa sa fiarba la foc moderat. Se adauga orezul spalat si se lasa sa fiarba in continuare. Cand orezul este fiert, se adauga borsul fierbinte, dupa gust (2 polonice). Cand ciorba clocoteste, se adauga ouale batute bine, amestecand continuu. Oala se ia de pe foc si ciorba se presara cu frunze de leustean si patrunjel, taiate marunt, se sareaza si se pipereaza.

10. Bors de loboda

Ingrediente: Loboda 3 legaturi sau o farfurie de frunze, morcovi 1, ceapa 1, ceapa verde 1 legatura, orez 50 g, marar, leustean, cartofi (taiati cuburi mici) 2, sare, bors 750 ml, smantana sau iaurt 200 g, apa 1,5 L.

Mod de preparare: Zarzavatul, taiat marunt, se fierbe intr-un litru si jumatate de apa. In acest timp, se spala orezul si loboda. Se aleg frunzele, se spala din nou si se freaca cu sare, se storc si se scurge zeama lasata. Se pun sa fiarba impreuna cu zarzavatul si cartofii taiati marunt. Mararul si leusteanul se adauga cand e aproape gata. Se acreste cu bors si se serveste cu smantana sau iaurt.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Urmatoarea pagina ->