Salate

Salata contine un aliment de revigorare, de improspatare si de curatire a organismului. Salata combate mai multe afectiuni, chiar si stresul. Sarurile de iod din salata combat si previn reumatismul, magneziul din aceasta constituie un stimulent al celulelor (intarzie imbatranirea si combate cancerul). Salata mai contine si fosfor (combinat cu vitamina D mentine calciul in organism), cupru (combate afectiunile reumatice, formarea oaselor), zinc (reduce stresul zilnic). In afara acestor saruri minerale, salata mai contine si vitamina A, B, C, D si E.

31. Salata siciliana (6 persoane)

Ingrediente: 200 g andive, 1 telina mica, 4 funduri de anghinara, 100 g svaiter, 150 g limba fiarta afumata, 50 g masline verzi, 1 legatura ridichi, 80 g ulei, 1/2 lamaie, 60 g somn afumat, sare, piper, mustar, 1 ou, 1 galbenus, 2-3 castraveciori acri.

Mod de preparare: Andiva, anghinara, limba si svaiterul, se taie julien (telina se da prin razatoare) si se amesteca cu maioneza (facuta din ulei, 1 galbenus, sare, mustar, piper si zeama de lamaie). Se aseaza pe un platou si se deco­reaza cu „flori” din ridichi, masline fara simburi, somnul, 1 ou fiert taiat felii, 2-3 castraveciori taiati.

32. Salata de sparanghel

Ingrediente: 700 g sparanghel, 4 linguri ulei, 1/2 lamaie, sare, 1/2 lingurita mustar, 1 legatura patrunjel, 1 ou, 1 salata verde sau 1 legatura verdeata.

Mod de preparare: Sparanghelul se curata, se leaga buchet si se mai taie din cotoare daca sunt prea lungi. Sa fierbe in apa cu sare circa 25 minute, apoi se da putin prin apa rece. Cand s-a scurs, se aseaza pe un platou cu servet, garnisit cu verdeata sau foi de salata. Sosul se serveste separat la sosiera, facut din ulei, zeama de lamaie, sare, mustar, ou fiert tocat si patrunjel tocat.

33. Salata tartara cu legume

Ingrediente: 3 castraveti, 150 g fasole fidea, 200 g cartofi, 150 g varfuri de sparanghel, 60 g capere, sare, mustar, 50 g ulei, 1 galbenus, 1/2 lamaie, 3-4 ridichi.

Mod de preparare: Castravetii se curata, se taie in cate 5 bucatele si se scobesc la un capat. Se prepara salata ruseasca din cartofi, fasole fidea, ca­pere si varfuri de sparanghel si se amesteca cu maioneza facuta din un galbenus, ulei, sare, mustar si zeama de lamaie. Se amesteca cu legume, se umplu castravetii si se aseaza pe un platou cu umplutura deasupra. Se decoreaza cu „flori" din ridichi.

34. Salata de telina cu verdeata

Ingrediente: 500 g telina alba, 3 linguri otet de 3°, 3 linguri ulei, putin mustar, o legatura de verdeata.

Mod de preparare: Telina se curata si se fierbe in apa cu sare circa 20 minute. Se taie sferturi, apoi fiecare sfert se taie in trei. Sosul se face din ulei, otet, sare si mustar si se amesteca cu telina si cu verdeata tocata.

35. Salata de telina cruda (6 persoane)

Ingrediente: 500 g telina alba de calitate, 60 g ulei, 1/2 lamaie, sare, 3 galbenusuri, putin mustar.

Mod de preparare: Telina se curata si se taie julien foarte subtire. Se face o maioneza din 40 g ulei, 2 galbenusuri, sare, zeama de lamaie si mustar. Se amesteca cu telina, cu cateva minute inainte de a fi servita.

36. Salata de telina (6 persoane)

Ingrediente: 3 bucati de telina, 3 linguri ulei, 1/2 lamaie, sare, mustar, piper alb, 3 oua.

Mod de preparare: Telina se spala bine si se aleg foile, apoi se fierbe telina curatata, 6 minute in apa cu sare. Se taie felii si se amesteca cu sosul facut din ulei, zeama de lamaie, sare, piper si mustar. Se aseaza in salatiera deco­rata cu felii de oua fierte tari si cu foile de telina.

37. Salata de vara

Ingrediente: 200 g morcovi mici, 200 g conopida, 200 g fasole fidea, 150 g ma­zare, 150 g rosii, 200 g varfuri de sparanghel, 1 legatura marar, 1/2 lin­gurita mustar, 2 linguri otet de prune, 4 linguri ulei, sare, piper, 1 fir ceapa verde, 1 salata.

Mod de preparare: Legumele toate se fierb, in afara de fasole care se fierbe separat si rosiile care raman crude. Se taie in 2-3 si se amesteca cu sosul facut din otet, piper, sare si mustar afara de rosiile si sparanghelul cu care se gar­niseste salata. Se mai garniseste si cu salata verde.

38. Salata de varza alba (6 persoane)

Ingrediente: 1 varza, sare, 3 linguri otet de 3°, 3 linguri ulei.

Mod de preparare: Se scot cotoarele de la varza, se taie fideluta, se aseaza si se lasa 45 minute. Apoi se stoarce, se spala din nou si se amesteca cu sare, otet si ulei.

39. Salata de varza rosie (6 persoane)

Ingrediente: 2 verze rosii, sare, 3 linguri otet de 3°, 3 linguri ulei.

Mod de preparare: Se scot cotoarele de la varza, se taie fideluta, se da sare si se lasa o ora; se stoarce, se spala din nou si se amesteca cu sare si otet. Dupa 15 minute se amesteca si cu ulei.

40. Salata verde (laptuca) (6 persoane)

Ingrediente: 2 salate mari, sare, 3 linguri otet de 3°, 3 linguri ulei.

Mod de preparare: Salata se curata si se spala bine, se rupe cu mana (salata nu se taie cu cutitul) si se mai spala in 2-3 ape. Se scurge si se pune pe un servet. Cand este scursa bine se amesteca intr-un vas cu sosul facut din ulei, sare si otet. Se serveste imediat sa nu se moaie. Poate fi amestecata cu ceapa sau usturoi verde taiat.

1 2 3 4 5 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->