Salate

Salata contine un aliment de revigorare, de improspatare si de curatire a organismului. Salata combate mai multe afectiuni, chiar si stresul. Sarurile de iod din salata combat si previn reumatismul, magneziul din aceasta constituie un stimulent al celulelor (intarzie imbatranirea si combate cancerul). Salata mai contine si fosfor (combinat cu vitamina D mentine calciul in organism), cupru (combate afectiunile reumatice, formarea oaselor), zinc (reduce stresul zilnic). In afara acestor saruri minerale, salata mai contine si vitamina A, B, C, D si E.

21. Salata olteneasca cu carne de miel (6 persoane)

Ingrediente: 3 castraveti verzi, 4 ardei grasi, 150 g rosii, 300 g carne de miel fripta, 3 foi ceapa verde, sare, piper, 3 linguri ulei, 2 linguri otet de 3°, 2 castraveciori acri, 2 oua, 1 legatura marar.

Mod de preparare: Castravetii verzi se curata, se taie felii si se sareaza. Se storc si se amesteca cu carnea de miel taiata felii, ardeii grasi taiati julien si cu mararul si ceapa taiate marunt, apoi se amesteca cu ulei, otet, sare si piper. Se aseaza intr-o salatiera si se garniseste cu felii de rosii curatate de coaja si seminte, castraveciorii acri taiati rondele si sferturi de oua fierte tari.

22. Salata Delta Dunarii (6 persoane)

Ingrediente: 300 g cartofi, 220 g castraveti verzi, 220 g rosii, 6 fire ceapa verde, 150 g masline, 4 ardei grasi, 1 lingura otet de 3°, 5 linguri ulei, 3 oua, 1 cutie crevete sau 24 raci, 1 legatura verdeata.

Mod de preparare: Castravetii se curata de coaja, se taie felii subtiri si se sareaza. Ro­siile, cartofii fierti se curata si se taie felii. Ardeii se curata de cotoare si seminte, se taie felii. Castravetii se storc, ceapa se taie marunt si se amesteca cu restul de legume si cu ulei, otet si sare. Se aseaza pe o sala­tiera si se garniseste cu maslinele fara simburi, 3 oua fierte taiate felii, verdeata tocata si cu crevete sau raci (cozile, carnea, fierte cu sare).

23. Salata de papadie (6 persoane)

Ingrediente: 700 g papadie, 3 fire ceapa verde, 3 linguri otet de 3°, 3 linguri ulei, sare.

Mod de preparare: Papadia tanara se spala bine si in ultima apa se pune sare. Se stre­coara si se pune pe un servet la scurs. Sosul se face din otet, sare, ulei si ceapa taiata si se amesteca intr-o salatiera cu papadia. Daca papadia este marunta se lasa intreaga, daca nu, se taie in doua.

24. Salata de papadie Transilvania (6 persoane)

Ingrediente: 600 g papadie, 200 g costita sau piept afumat, 4 oua, 4 fire ceapa verde, 3 linguri otet de 3°, piper.

Mod de preparare: Papadia se spala bine si se taie in doua. Costita se taie julien, se prajeste si cand este racita pe jumatate se amesteca cu papadia. Se mai adauga ceapa taiata, otetul, sare si daca mai este necesar piper. Daca costita nu este grasa se mai pune 1 lingura de ulei. Ouale se fierb 6 mi­nute, se curata, se taie in doua in lung si se pune pe salata.

25. Salata de praz cu verdeata (6 persoane)

Ingrediente: 800 g praz, 3 linguri ulei, 1/2 lamaie, sare, 1 legatura verdeata.

Mod de preparare: Prazul se curata, se taie bucati de circa 5 cm si se fierbe 10-12 mi­nute in apa clocotita cu sare. Se scoate si se pune in apa rece, se strecoara bine si se aseaza intr-o salatiera. Se napeaza cu un sos facut din ulei, zeama de lamaie si sare si se presara cu verdeata.

26. Salata cu pui in aspic (6 persoane)

Ingrediente: 1 pui fript sau fiert, 2 salate verzi, 1/2 lamaie, 80 g ulei, 1 fir ceapa verde, sare, piper, 2 oua, 30 g gelatina, 3-4 ridichi, ciuperci sau masline, putina fasole fidea fiarta.

Mod de preparare: Puiul se taie julien. Salata se spala bine, se taie marunt si se sa­reaza. Se face o maioneza din 2 galbenusuri, ulei, sare si sare de lamaie si se amesteca cu puiul taiat, salata bine stoarsa si ceapa tocata (facul­tativ). Se pune intr-un vas de sticla mai adanc si se da la frigider. Sepa­rat se prepara 1/4 L aspic limpede (facut din zeama de la pui limpezita cu albus de ou, cu gelatina si apoi strecurata prin tifon). Se scoate de la fri­gider salata si se decoreaza deasupra cu feliute de ridichi, ciuperci sau feliute de masline si fasole fideluta. Cand aspicul a inceput sa gelifieze se da peste salata si se mai baga in frigider.

27. Salata de rosii (6 persoane)

Ingrediente: 700 g rosii alese, 3 linguri ulei, sare, 1 fir ceapa sau usturoi verde.

Mod de preparare: Rosiile se ourata de pielita si se taie felii mari groase. Se mai scoate din seminte, se aseaza in salatiera si se napeaza cu sos facut din ulei, sare si ceapa tocata.

28. Salata ruseasca (6 persoane)

Ingrediente: 600 g cartofi, 150 g morcovi, 150 g fasole verde, 150 g mazare, 150 g castraveti acri, 1 mar crud, 2 oua, 1 lingurita mustar, 1 fir ceapa verde, 250 g ulei, 1/2 lamaie, piper, 3 rosii, 2 salate verzi, 2 galbenusuri.

Mod de preparare: Se curata morcovii, fasolea si mazarea si se fierb. Cartofii se fierb separat in coaja, se toaca apoi zarzavaturile fierte dupa ce s-au racit si se taie cuburi mici. Castravetii se taie, de asemenea, cuburi mici si ma­rul crud la fel. Ceapa se taie marunt (facultativ). Se face o maioneza din ulei, 2 galbenusuri, sare, piper, mustar si zeama de lamaie. Se amesteca cu legumele si se aseaza pe un platou garnisit cu 2 oua fierte tari taiate marunt, cu rosiile curatate si taiate felii si cu inima de salata verde.

29. Salata de sfecla de iarna (6 persoane)

Ingrediente: 1,5 kg sfecla, 1 fir hrean, un pahar otet de 3°, sare, zahar, ulei.

Mod de preparare: Sfecla se spala si se fierbe in apa cu sare circa 3 ore. Se curata, se taie felii si se aseaza intr-un borcan cu hreanul ras, sare, zahar si otet. Deasupra se pune putin ulei si se leaga la gura borcanul cu pergament.

30. Salata de sfecla noua (6 persoane)

Ingrediente: 700 g sfecla noua, 2 linguri otet de 3°, 3 linguri ulei, putin zahar, sare.

Mod de preparare: Sfecla se spala si se fierbe circa 1 ora, la foc iute in apa cu sare. Se curata, se taie felii si se amesteca cu ulei, otet, sare si zahar.

1 2 3 4 5 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->