Salate

Salata contine un aliment de revigorare, de improspatare si de curatire a organismului. Salata combate mai multe afectiuni, chiar si stresul. Sarurile de iod din salata combat si previn reumatismul, magneziul din aceasta constituie un stimulent al celulelor (intarzie imbatranirea si combate cancerul). Salata mai contine si fosfor (combinat cu vitamina D mentine calciul in organism), cupru (combate afectiunile reumatice, formarea oaselor), zinc (reduce stresul zilnic). In afara acestor saruri minerale, salata mai contine si vitamina A, B, C, D si E.

11. Salata de fasole verde

Ingrediente: 700 g fasole verde, 3 linguri ulei, 3 linguri otet de 3°, 1 fir ceapa sau usturoi verde, sare.

Mod de preparare: Fasolea se curata si se fierbe in apa clocotita cu sare si putin bicar­bonat 15-20 minute. Se strecoara si se amesteca cu un sos facut din ulei, otet si ceapa taiata marunt. Se serveste imediat sa nu-si piarda culoarea. La fel se prepara salata din fasole grasa care se fierbe fara bicarbonat si poate sta mai mult in sosul lor.

12. Salata de legume cu fazan (6 persoane)

Ingrediente: 600 g carne de fazan fripta, putin mustar, sare, 1/2 lamaie, 60 g ulei, ¼ L aspic, 12 ciuperci mari, 300 g varfuri de sparanghel, 300 g napi, 12 crutoane rotunde prajite, 3 galbenusuri.

Mod de preparare: Pulpa de fazan se taie julien si se amesteca cu napii fierti, taiati julien si cu 3 linguri de maioneza facuta din 2 galbenusuri, 50 g ulei, sare, zeama de lamaie si mustar. Salata se aseaza pe un platou si pe ea se pune pieptul de fazan taiat felii. Se garniseste cu ciupercile intregi sotate si puse pe crutoane si cu varfuri de sparanghel fierte. Se baga la frigider si cand s-a racit bine se napeaza salata cu aspic.

13. Salata de legume cu fructe (6 persoane

Ingrediente: 150 g cartofi, 4 mere, 200 g cirese, 2 banane, 5 caise, 3 pere, 3 pier­sici, 3 galbenusuri, 80 g ulei, 1/2 lamaie, putin mustar, putin zahar.

Mod de preparare: Cartofii se fierb in coaja si se taie rondele; de asemenea, merele, perele, caisele si persicile. Ciresele fara samburi se storc. Se face o maioneza din 3 galbenusuri, ulei, sare, mustar si zeama de lamaie. Se ames­teca cu fructele stoarse putin de zeama si se pune si putin zahar. Se aseaza in salatiera si se garniseste cu feliute de fructe din care s-a facut salata. Salata se poate servi cu pateu de iepure, ficat de gasca in aspic etc.

14. Salata italiana (6 persoane)

Ingrediente: 250 g cartofi, 150 g morcovi, 150 g telina, 2 oua, 1 galbenus, 100 g sunca, 7 fileuri de ansoa, 1 mar, 12 felioare salam de vara, 30 masline verzi, 1/2 lamaie, 60 g ulei, 2 fire ceapa verde, sare, piper, 2 salate verzi.

Mod de preparare: Legumele se fierb si se taie julien scurt. Marul si ceapa crude se taie tot julien; de asemenea, sunca si fileurile de ansoa. Se face o maioneza cu ulei, mustar, 1 galbenus, sare si sare de lamaie si se amesteca cu le­gumele, sunca si fileurile de ansoa. Se aseaza pe un platou garnisite cu felii de salam, masline fara samburi, 2 oua fierte taiate felii si cu miez de salata verde.

15. Salata legumicultorului (6 persoane)

Ingrediente: 220 g cartofi, 150 g ciuperci, sare, piper, 1 telina alba, 150 g nuci, 220 g napi, 1/2 lamaie, 2 oua, 80 g ulei, 150 g varfuri de sparanghel, 2 sa­late verzi, 3 rosii, 2 galbenusuri.

Mod de preparare: Cartofii si napii se taie felii rotunde, ciupercile felii si se fierb. Nu­cile se taie feliute mici, telina cruda se taie fideluta si se amesteca cu o maioneza facuta din ulei, 2 galbenusuri, sare si sare de lamaie. Se aseaza pe un platou sau pe o salatiera si se garniseste cu felii de rosii curatate de pielita si seminte, 1 ou fiert taiat felii, varfuri de sparanghel fiert si foi de salata verde.

16. Salata pescareasca (12 persoane)

Ingrediente: 36 midii sau scoici, 300 g fileuri de peste, 220 g ciuperci, 4 fileuri de ansoa, 2 oua, 2 galbenusuri, 1/2 lamaie, sare, piper alb, 3 salate verzi, 1 cutie crevete, 80 g ulei, 2 inimi de salata verde.

Mod de preparare: Pestele si scoicile se poseaza (se fierb incet) apoi se dau la rece. Se face o maioneza din ulei, 2 galbenusuri, mustar, sare si sare de lamaie si se amesteca cu scoicile, pestele taiat, fileurile de ansoa taiate si putin mujdei. Se aseaza pe un platou si se garniseste cu ciupercile marinate, 2 oua fierte si tocate, cozi de raci si inimi de salata verde.

17. Salata Litoral (6 persoane)

Ingrediente: 300 g napi sau 6 anghinare curatate, 1 telina mica, 12 ciuperci mari, 25 cozi de raci, sare, mustar, 30 masline verzi, 1/4 L aspic, 3 castraveciori acri, 1 cutie crabi, 1/2 lamaie, 70 g ulei, 2 oua, 1 galbenus.

Mod de preparare: Telina se da prin razatoare, ciupercile si anghinara fierte iar racii fierti se taie julien. Se amesteca cu maioneza facuta din ulei, 1 galbenus, sare, mustar si lamaie. Se aseaza pe un platou si se garniseste cu sferturi de oua fierte tari, castraveciori taiati rondele, maslinele fara simburi, co­zile de raci si aspic.

18. Salata de marula romaneasca (6 persoane)

Ingrediente: 2-3 marule, sare, 3 linguri otet de 3°, 3 linguri ulei, 1/2 legatura asmatui, 2 fire ceapa verde.

Mod de preparare: Foile de marula se rup si se aleg iar mijlocul ramane intreg. Se spala bine si se pune pe un servet la scurs. Sosul, se face din ulei, otet, sare, asmatuiul tocat si facultativ ceapa. Foile de marula se taie bucati po­trivite, se amesteca cu sosul si se aseaza in salatiera garnisite cu „inimile" de marula. Se serveste imediat, sa nu se moaie.

19. Salata de morcovi (6 persoane)

Ingrediente: 700 g morcovi, 2 linguri otet 3°, 2 linguri ulei, sare, putin zahar, 1/2 legatura patrunjel.

Mod de preparare: Morcovii mai mici, se curata si se fierb in apa cu sare 40-45 minute. Se strecoara, se taie felii si se amesteca cu sosul, facut din otet, ulei, sare, putin zahar. Se serveste cu patrunjelul tocat. Se mai poate face salata din morcovi cruzi (se rad morcovii si se amesteca cu ulei, sare, putin zahar si zeama de lamaie).

20. Salata de napi (6 persoane)

Ingrediente: 700 g napi, 80 g ulei, 1/2 lamaie, 1-2 galbenusuri, sare.

Mod de preparare: Napii se curata si se fierb circa 5 minute in apa cu sare, apoi se taie felii mai groase. Se face apoi o maioneza clin ulei, sare, 2 galbenusuri si zeama de lamaie si se amesteca cu napii.

1 2 3 4 5 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->