Salate

Salata contine un aliment de revigorare, de improspatare si de curatire a organismului. Salata combate mai multe afectiuni, chiar si stresul. Sarurile de iod din salata combat si previn reumatismul, magneziul din aceasta constituie un stimulent al celulelor (intarzie imbatranirea si combate cancerul). Salata mai contine si fosfor (combinat cu vitamina D mentine calciul in organism), cupru (combate afectiunile reumatice, formarea oaselor), zinc (reduce stresul zilnic). In afara acestor saruri minerale, salata mai contine si vitamina A, B, C, D si E.

1. Salata de andive

Ingrediente: 500 g andive, 40 g ulei, 1/2 lamaie, sare, 2 galbenusuri.

Mod de preparare: Andiva cruda se spala bine, se taie bucati si se pune pe un servet. Cand se serveste se amesteca cu maioneza facuta din 2 galbenusuri, ulei si zeama de lamaie.

2. Salata de ardei grasi

Ingrediente: 18 ardei grasi, sare, 3 linguri otet de 3 grade, 3 linguri ulei.

Mod de preparare: Ardeii se coc pe plita presarata cu sare. Cand s-au copt pe toate par­tile se pun intr-un vas acoperit, presarati cu sare. Se lasa 10-15 minute, apoi se curata de pielita. Pe parcurs daca este nevoie se mai spala. Se aseaza in salatiera cu sare, otet si ulei.

3. Salata ardeleneasca

Ingrediente: 200 g orez, 200 g rosii, 4 bucati de anghinara sau 200 g napi fierti, 12 ciuperci fierte, 6 sardele in ulei, 1/2 lamaie, putin mustar, 1 ou, 12 mas­line mari, 1 galbenus.

Mod de preparare: Orezul se fierbe 25 minute, se strecoara si se trece prin apa rece. Napii, rosiile curatate si ciupercile se taie si se amesteca cu orezul si cu maioneza facuta din ulei, 1 galbenus, mustar, sare, putin zahar si zeama de lamaie. Se aseaza artistic pe un platou si se garniseste cu feliute de rosii, 1 ou fiert taiat felii, maslinele fara simburi si sardelele.

4. Salata de bureti (6 persoane)

Ingrediente: 700 g bureti de fag sau ciuperci, sare, 1/2 pahar otet de 3°, 1/2 pahar apa, sare, piper boabe, 1 foaie de dafin, 3 linguri ulei, 1 legatura marar.

Mod de preparare: Buretii se spala bine si se fierb 15 minute in apa, cu otet, sare, piper si dafin, apoi se dau la rece. Se pun intr-o salatiera cu ulei si mararul tocat.

5. Salata de cartofi

Ingrediente: 700 g cartofi lunguieti, 3 fire ceapa verde, sare, piper alb, putin za­har, 3 linguri otet de 3°, 4 linguri ulei, 5 g mustar, verdeata, 2 linguri supa sau apa calda, 70 g masline.

Mod de preparare: Cartofii se spala bine si se fierb cu coaja. Se curata de coaja calzi si se taie felii egale. Separat se face sosul cu otet, ulei, mustar, sare, pi­per, zahar si ceapa taiata marunt. Se amesteca cu cartofii, se aseaza in salatiera si se garnisesc cu maslinele fara samburi si verdeata tocata.

6. Salata de castraveti

Ingrediente: 700 g castraveti proaspeti, 3 linguri ulei, 3 linguri otet de 3° sare, 1 legatura marar.

Mod de preparare: Castravetii se curata de coaja si cu o furculita se scrijeleaza pa toata suprafata. Se taie felii, se da putina sare si dupa 15 minute se storc pu­tin si se pun otet, ulei si sare. Se amesteca, se pun intr-o salatiera si se presara mararul tocat. De preferat, sa se puna intai uleiul, otetul si la urma sarea si sa fie servita imediat. Se recomanda sa se puna in salata si 2 linguri de smantana.

7. Salata de conopida

Ingrediente: 1-2 conopide albe, 3-4 linguri ulei, 2 linguri otet de 3°, sare, 3 oua, putin mustar.

Mod de preparare: Conopida se desface buchete, se spala bine si se fierbe in apa cloco­tita cu sare 8-10 minute si apoi se trece prin apa rece. Se face sosul cu ulei, otet, sare, mustar si ouale fierte tari si tocate marunt. Se amesteca incet cu conopida sa nu se farame.

8. Salata de conopida cu maioneza (6 persoane)

Ingrediente: 1-2 conopide albe, 2 galbenusuri, 200 g ulei, sare, 1/2 lamaie, putin mustar, 1 salata verde sau verdeata.

Mod de preparare: Conopida se fierbe intreaga 18-20 minute in apa clocotita cu sare. Cand este fiarta, se scoate cu o lingura de spumat si se trece prin apa rece. Cand s-a scurs, se aseaza pe un platou cu servet, garnisita cu verdeata sau foi de salata. Separat se serveste maioneza facuta din ulei, 2 galbenusuri, mustar, sare si zeama de lamaie.

9. Salata de dovlecei (6 persoane)

Ingrediente: 700 g dovlecei, 3 linguri ulei, sare, 1/2 lamaie, 1 legatura de marar, 1 ou.

Mod de preparare: Dovleceii (preferabili mai mici) se curata, se taie sferturi in lungime, se scot semintele daca au si se mai taie in doua. Se fierb 5-6 minute in apa clocotita, cu sare, se strecoara si se amesteca ou un sos facut din ulei, sare si zeama de lamaie. Se aseaza in salatiera si se presara cu 1 ou fiert si marar marunt tocate.

10. Salata de fasole boabe (6 persoane)

Ingrediente: 500 g fasole uscata, sare, 3 linguri de otet de 3°, 3 linguri ulei, 1 le­gatura patrunjel, 1 foaie dafin, 1 morcov, 3 fire ceapa verde.

Mod de preparare: Fasolea se spala si se lasa cateva ore in apa. Se pune la foc cu apa rece si dupa ce a fiert 10-15 minute se strecoara apa. Se pune din nou la fiert in apa fierbinte, cu morcovul si dafinul si se mai fierbe 1 ora. Daca nu este fiarta se mai lasa la fiert. Se lasa sa se raceasca in zeama ei, apoi se strecoara si se amesteca cu ulei, otet, sare, ceapa tocata, putin piper si cu patrunjelul tocat.

1 2 3 4 5 Urmatoarea pagina ->