Prajituri

Cel mai delicios moment ! Ne mandrim cu numeroase retete de prajituri care cu siguranta va vor lasa gura apa. Prajiturile sunt indragite de toti, dar ne-am intrebat vreodata de ce ? Raspunsul e simplu, in prajituri gasim savoarea si combinatia mai multor ingrediente delicioase, capsuni, mure, zmeura, frisca. Prajituri la rece sau prajituri fierbinti, le avem pe toate si sunt aici sa le incercati si dumneavoastra. Spor la gatit si pofta buna !

81. Piscoturi

Ingrediente: Oua 7, zahar 280 g, zeama de la 2 lamai, faina 250 g, zahar 150 g (pudra).

Mod de preparare: Se freaca spuma galbenusurile cu zaharul, se incorporeaza faina, zeama de lamaie si, la sfirsit, albusurile batute spuma. Cu un cornet se formeaza piscoturi pe o tava unsa cu unt si presarata cu faina. Se pre­sara cu zahar pudra si se coc la foc iute, la inceput, iar dupa 5 minute la foc slab. Peste piscoturile fierbinti se presara zahar pudra pana se formeaza o crusta.

82. Strudel de mere

Ingrediente: Umplutura: mere 1,5 kg, zahar 300 g, scortisoara, unt 100 g, pesmet 80 g; aluatul: faina 400 g, sare, ulei 2 linguri.

Mod de preparare: Merele se curata, se taie in patru, li se scot semintele si, apoi, se taie felii. Se mai storc de zeama si se amesteca cu 150 g zahar, putina scortisoara si pesmet si se pun pe aluatul uns cu unt. Se ruleaza, se unge cu unt pe deasupra, se pune intr-o tava unsa cu unt si se coace 40 de minute. Cand este gata, se scoate din tava, se taie bucati si se pudreaza cu zahar vanilat. Merele se pot amesteca si cu stafide.

83. Budinca de franzela

Ingrediente: Franzela 200 g, oua 4, coaja de lamaie, rom, stafide 80 g, zahar 150 g, lapte 500 ml, zahar vanilat.

Mod de preparare: Franzela se taie felii subtiri si, apoi, fiecare se taie in 4 feliute. Se pun intr-o tava, se dau la cuptor si, cand incep sa se coloreze, se scot si se stropesc cu unt, apoi se pun intr-un vas de sufleu. Ouale se amesteca bine cu zahar, coaja rasa de lamaie si rom. Se toarna peste franzela prajita, impreuna cu stafidele si se dau la cuptor, in bain-marie. Cand este gata, se rastoarna pe un platou si se pudreaza cu zahar vanilat.

84. Papanasi fierti

Ingrediente: Faina 200 g, branza de vaci 250 g, sare, zahar, oua 3, unt 100 g, smantana 150 g.

Mod de preparare: Se pune la foc, intr-un vas, 1/2 pahar cu apa, 40 g unt, zahar si sare si, cand fierb, se mai pun 120 g de faina. Se amesteca rapid, se pun ouale, unul cate unul, apoi branza, bine stoarsa si inca 2 linguri de faina. Separat, se pune la fiert apa cu putina sare si, cand clocoteste, se pun papa­nasii care se fac cu 2 linguri de metal. Se fierb 10 minute la foc mic, se scot, se pun pe un platou si se presara cu unt. Separat, se serveste smantana.

85. Prajitura cu grile

Ingrediente: Unt sau margarina 250 g, zahar 150 g, oua 2, faina 500 g, pra de copt 1, zeama de lamaie 2 lingurite, coaja de lamaie 1 lingurita, gem 1 borcan.

Mod de preparare: Untul se freaca spuma cu zaharul si se incorporeaza ouali intregi, unul cate unul. Cand compozitia si-a sporit mult volumul, se adauga praful de copt, dizolvat in zeama de lamaie, coaja de lamaie si faina. Aluatul se imparte in doua parti inegale, una fiind cam de doua ori mai mare decat cealalta. Cantitatea mai mare de aluat se intinde intr-o tava neunsa iar deasupra se pune un strat de gem cu grosimea de 3-4 mm. Treimea ramasa se imparte in bucati, din care se formeaza rulouri subtiri care se aseaza, in forma de grila, cu linii paralele si incrucisate (distanta dintre ele fiind de 5 cm) pe deasupra gemului. Se coace la foc potrivit circa 45 de minute. Se taie calda.

86. Fursecuri cu bezele

Ingrediente: Unt sau margarina 200 g, oua 2, faina 200 g, zahar pudra 200 g, zahar vanilat 2 pachetele; umplutura: gem 1 borcan, nuci 200 g, zahar 250 g, albusuri 4, rom 2 lingurite.

Mod de preparare: Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul si untul. Se incor­poreaza apoi, usor, faina si albusurile batute spuma. Se pune compozitia in tava, tapetata cu margarina si faina si se coace la foc potrivit. Dupa ce s-a copt, se unge cu gem, apoi se presara nucile trecute prin masina. Se bat albusurile spuma si se adauga, putin cate putin, zaharul, batandu-se continuu. Peste nuci se toarna romul si se da totul la cuptor, la foc mic. Dupa ce s-a copt si stratul de deasupra, se taie in patrate. Se presara cu zahar vanilat.

87. Chec Janina

Ingrediente: Oua 6, ulei 1 pahar, zahar 2 pahare, faina 3 pahare, sare, coaja de lamaie.

Mod de preparare: Se freaca ouale cu zaharul spuma, se toarna treptat uleiul, apoi faina si coaja de lamaie. Se sareaza cu un varf de cutit de sare. Pentru siguranta, se adauga un praf de copt.

88. Prajitura rigo ianci

Ingrediente: Blatul: oua 6, zahar pudra 180 g, ciocolata 50 g, faina 60 g; umplutura: frisca 400 g, zahar pudra 80 g, cacao 40 g, zahar vanilat.

Mod de preparare: Galbenusurile cu zaharul pudra se freaca, 15-20 minute, cu lingura de lemn. Se adauga ciocolata rasa si faina, se amesteca in conti­nuare, incorporand treptat albusurile batute spuma. Compozitia se toarna in doua tavite (de 15-20 cm.), unse cu unt si presarate cu faina, si se coace la foc potrivit. Se scot foile din tavite, dupa ce s-au racit si, pe una dintre foi, se toarna frisca amestecata cu cacaoa, zaharul si vanilia. Deasupra se aseaza a doua foaie care se imbraca cu o glazura de ciocolata.

89. Inele cu nuci

Ingrediente: Unt 725 g, zahar pudra 2 linguri, zeama de lamaie 1 lingurita, oua 2, faina 150 g, nuci pisate si amestecate cu zahar 1 paharel.

Mod de preparare: Se amesteca untul cu zaharul pudra si cu zeama de lamaie, se freaca bine, se adauga cele 2 galbenusuri, se amesteca bine si, apoi, se adauga si faina. Aluatul se da la rece o ora, apoi se intinde o foaie subtire, se taie forme rotunde cu un pahar de vin si, cu un pahar de tuica, se taie mijlocul acestora. Inelele se ung cu albus batut spuma si se tavalesc in nuci cu zahar. Se coc putin, in asa fel incat sa ramana deschise la culoare.

90. Macaroane cu nuci

Ingrediente: Macaroane 350 g, nuci 250 g, sare, zahar 150 g, scortisoara 1 lingurita, coaja de la 1 portocala, ulei 50 ml.

Mod de preparare: Coaja de la o portocala se fierbe in 3 litri de apa circa 30 de minute. Se adauga o lingurita de sare, se scoate coaja de portocala si se pun macaroanele care se fierb ca pentru budinca. Dupa ce au fiert si au fost clatite cu apa, se lasa sa se raceasca si se amesteca un uleiul. Nucile se dau prin masina si se aseaza, apoi, pe un platou, un rand de macaroane, un rand de nuci si se presara zahar si putina scortisoara. Se aseaza astfel trei randuri, avand grija ca deasupra sa fie nuci, zahar si scortisoara.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->