Prajituri

Cel mai delicios moment ! Ne mandrim cu numeroase retete de prajituri care cu siguranta va vor lasa gura apa. Prajiturile sunt indragite de toti, dar ne-am intrebat vreodata de ce ? Raspunsul e simplu, in prajituri gasim savoarea si combinatia mai multor ingrediente delicioase, capsuni, mure, zmeura, frisca. Prajituri la rece sau prajituri fierbinti, le avem pe toate si sunt aici sa le incercati si dumneavoastra. Spor la gatit si pofta buna !

61. Prajitura negresa

Ingrediente: Zahar tos 1/2 kg, unt 1 pachet, cacao 2 linguri, lapte 1/2 cana, oua 4, nuci 100 g, cacao 50 g, faina 200 g, praf de copt 1 pliculet.

Mod de preparare: Zaharul, untul, laptele si cele 2 linguri de cacao se topesc, la foc mic, pana dau in clocot. Din aceasta compozitie se scot 15 linguri care se pun deoparte. Restul se raceste si apoi se adauga cele 4 galbenu­suri, pe rand, amestecand continuu. Se bat albusurile spuma si se adauga, alternativ, cu faina si praful de copt, dizolvat in lamaie si, apoi, nucile, date prin masina. Compozitia se toarna intr-o tava unsa si tapetata cu faina si se coace, la foc potrivit, pana se dezlipeste de pe margini. Cele 15 linguri pastrate se pun pe foc cu 50 g cacao si se dau in 2-3 clocote. Aceasta crema se toarna peste aluatul din tava, imediat ce acesta a fost scos din cuptor, se intinde cu un cutit si, apoi, prajitura se da la rece.

62. Minciunele

Ingrediente: Faina 400 g, unt sau margarina 70 g, smantana 125 g, zahar 50 g, galbenusuri 3, rom 25 ml, esenta de vanilie 2 lingurite, sare 1/2 lingurita, untura 400 g (unt sau margarina), zahar vanilat 4 pachetele.

Mod de preparare: Din ingredientele de mai sus se prepara un aluat care, apoi, se intinde pe planseta (masa) cu ruloul, astfel ca sa rezulte o foaie subtire (de circa 1 mm grosime). Cu cutitul se taie din aceasta foaie fasii de circa 2 cm latime, retezandu-se apoi la 15-16 cm lungime. Acestor fasii din coca li se face cate un nod la mijloc, dupa care se pun intr-o cratita mai mare cu untura topita (poate fi si unt sau margarina), astfel incat ele sa inoate in timpul prajitului. Sunt gata cand sunt rumenite. Se scot si se aseaza pe o hartie sugativa, apoi se pun pe o farfurie mare si se presara cu zahar vanilat. Se servesc, de preferinta, fierbinti. Grasimea in care s-au prajit se pastreaza, putandu-se folosi si altadata.

63. Trufe

Ingrediente: Ciocolata (amaruie) 120 g, apa 2 linguri, galbenusuri 3, unt 4 linguri, zahar pudra 3/4 ceasca, cacao 3 linguri.

Mod de preparare: Se topeste ciocolata cu apa, apoi se ia de pe foc si se incorpo­reaza galbenusurile, unul cate unul. Se toarna toata compozitia intr-un castron, se adauga untul si zaharul pudra si se amesteca bine. Se lasa sa se raceasca, pana compozitia se intareste si apoi se fac mici bilute care se pudreaza cu cacao si se pastreaza la rece, intr-o cutie.

64. Figaro

Ingrediente: Faina 200 g, unt 140 g, zahar pudra 300 g, oua 4, nuci 150 g, coaja de lamaie, bicarbonat un varf de cutit, gem de caise 3 linguri.

Mod de preparare: Se face un aluat din faina, unt, 100 g zahar, 4 galbenusuri, coaja rasa de lamaie si bicarbonat si se intinde intr-o tava unsa. Peste aluat se aseaza un strat de gem de caise si, apoi, o crema preparata din 4 albusuri, batute spuma cu 200 g zahar si amestecate cu nucile macinate. Se da la cuptor, incins in prealabil si se coace la foc potrivit. Cand spuma a devenit de culoare maronie, se scoate din cuptor.

65. Corabioare

Ingrediente: Faina 400 g, unt 300 g, zahar 250 g, vanilie, sare.

Mod de preparare: Se freaca untul cu zaharul si, apoi, se adauga, treptat, vanilia, faina si sarea. Se formeaza bile mici, se turtesc si se gauresc la mijloc. Se coc circa 30 de minute si fierbinti, se tavalesc prin zaharul pudra vanilat.

66. Cornulete

Ingrediente: Faina 400 g, margarina 150 g, smantana 100 g, lapte 80 ml, droj­die de bere 20 g, sare, vanilie, rom, coaja de lamaie, gem sau rabat.

Mod de preparare: Se amesteca ingredientele, se lasa coca sa stea putin, apoi se intinde o foaie si se taie in patrate care se umplu cu gem sau cu rahat. Cornuletele se pun intr-o tava, unsa cu margarina si se dau la cuptor, la foc potrivit. Se pudreaza cu zahar cand sunt inca fierbinti.

67. Biscuiti cu nuci

Ingrediente: Nuci 100 g, unt 1 lingura, cafea concentrata 1/4 pahar, zahar pudra 8 linguri, oua 2, faina 150 g, sare.

Mod de preparare: Se amesteca zaharul, sarea si ouale si, apoi, se adauga faina, putin cate putin, cafeaua si nucile taiate marunt. Se unge o tava si se aseaza pasta, in gramajoare care se coc la foc potrivit, intr-un cuptor incins in prealabil. Biscuitii se scot cu ajutorul unei spatule si se lasa sa se raceasca, de preferinta, pe gratar.

68. Biscuiti cu cacao

Ingrediente: Unt 100 g, zahar pudra 80 g, oua 1, faina 180 g, cacao 2 linguri, coaja de lamaie.

Mod de preparare: Se freaca untul si zaharul spuma si, apoi, se adauga oul batut bine, faina, cacaoa si coaja de lamaie. Se framanta bine aluatul, se intinde o foaie subtire si se taie in diverse forme care se coc intr-o tava neunsa, la foc iute. Se pudreaza cu zahar cand sunt inca calzi.

69. Fursecuri cu crema

Ingrediente: Aluatul: zahar 50 g, faina 125 g, unt 2,5 linguri, albusuri 4, nuci 150 g, cafea solubila 1 lingura; crema: unt 6 linguri rase, zahar 2 linguri, nuci 2 linguri, galbe­nusuri 2.

Mod de preparare: 2 albusuri se bat spuma. Celelalte doua se amesteca cu zaha­rul, faina, nucile taiate fin, untul topit si cafeaua solubila. Apoi, se adauga, incet, albusurile batute spuma. Se unge o tava cu unt, se tapeteaza cu faina, se aseaza gramezi mici din pasta preparata si se coc la foc potrivit. Pentru crema, se bate untul spuma, se freaca galbenusurile cu zaharul si, apoi, se toarna peste unt, amestecand bine. Dupa ce se adauga si nucile taiate, fursecurile se unesc, doua cate doua, cu aceasta crema.

70. Prajitura cu nuci

Ingrediente: Miez de nuca 120 g, oua 5, zahar 6 linguri, pesmet 6 linguri, scortisoara 1 lingurita, coniac sau rom 2 linguri, coaja rasa a unei lamai; siropul: zahar 1,25 cesti, apa 1/2 ceasca, coniac sau rom 2 lin­guri, sucul unei lamai.

Mod de preparare: Se bat galbenusurile cu zaharul, apoi se adauga pesmetul, nucile macinate, nu prea marunt, coaja rasa de lamaie, scortisoara si co­niacul. Se incorporeaza apoi albusurile batute spuma si toata compozitia se toarna intr-o forma unsa cu unt. Se tine la cuptor, la foc moderat, timp de o ora. Dupa ce s-a racit, se toarna siropul rezultat din dizolvarea zaharului in apa (eventual pe foc), la care se adauga sucul de lamaie si coniacul. Siropul se toarna pe prajitura cam cu 30 de minute inainte de a fi servita.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->