Prajituri

Cel mai delicios moment ! Ne mandrim cu numeroase retete de prajituri care cu siguranta va vor lasa gura apa. Prajiturile sunt indragite de toti, dar ne-am intrebat vreodata de ce ? Raspunsul e simplu, in prajituri gasim savoarea si combinatia mai multor ingrediente delicioase, capsuni, mure, zmeura, frisca. Prajituri la rece sau prajituri fierbinti, le avem pe toate si sunt aici sa le incercati si dumneavoastra. Spor la gatit si pofta buna !

51. Fursecuri fragede

Ingrediente: Faina 375 g, unt 250 g, zahar pudra 150 g, oua 2, vanilie, nuci 100 g.

Mod de preparare: Se face un aluat din faina, unt, zahar, vanilie, ou si sare. Aluatul se intinde pe planseta, de 1 cm. grosime, se taie rondele cu un pahar sau o forma si se aseaza intr-o tava. Rondelele se ung cu ou, se presara cu nuca si se coc la cuptor, la foc potrivit.

52. Prajitura cu branza de vaci

Ingrediente: Aluatul: faina 300 g, oua 1, lapte 3 linguri, zahar 2 linguri, bicar­bonat un varf de cutit, unt sau margarina 100 g, sare, coaja de lamie; umplutura: branza de vaci 1/2 kg, oua 3, lapte 1/2 L, gris 1 cescuta, zahar 4 linguri, stafide 50 g.

Mod de preparare: Se prepara un aluat din ingredientele indicate, se framanta bine si se intind doua foi. Pentru umplutura, se fierbe laptele si se toarna grisul, in ploaie, rezultind o compozitie groasa. Cand s-a racit, se amesteca cu branza, zaharul, ouale, batute separat si stafidele spalate. Se unge o tava, se pune o foaie de aluat, se intinde peste ea umplutura si se acopera cu cea de a doua foaie. Se coace la foc potrivit si se pudreaza cu zahar cand este fierbinte.

53. Prajitura pitigoi

Ingrediente: Faina 200 g, margarina 200 g, zahar pudra 250 g, oua 3, bicar­bonat 1 varf de lingurita, lamaie 1/2, marmelada 3 linguri.

Mod de preparare: Se framanta o coca din faina, margarina, 100 g zahar, 3 gal­benusuri si bicarbonat. Se intinde o foaie, se aseaza intr-o tava unsa si se da la cuptor. Cand este aproape gata, se intinde, deasupra, un strat de marme­lada, apoi cele 3 albusuri, batute spuma cu 150 g zahar si zeama de lamaie. Se da prajitura, din nou, la cuptor pana se intareste albusul.

54. Nuga

Ingrediente: Zahar 350 g, miere 350 g, albusuri 6, nuci curatate 250 g, mig­dale (curatate si taiate felii subtiri 100 g, zeama de lamaie 2 lin­gurite, o coala celofan, esenta de vanilie 2 lingurite.

Mod de preparare: Nugaua se pregateste cu o zi inainte de a fi servita. Zaharul, mierea si albusurile se bat spuma intr-un vas pus in baie de apa. Se adauga zeama de lamaie si esenta de vanilie si se bat in continuare pana se ingroasa bine. Se adauga nucile si migdalele si se amesteca, apoi se pune totul pe coala de celofan. Se netezeste cu un cutit ud pana ajunge de grosimea dorita, se impacheteaza in coala de celofan, se preseaza intre doua funduri de lemn si se lasa sa se raceasca. Se taie bucati a doua zi.

55. Triunghiuri

Ingrediente: Unt 200 g, zahar pudra 2 linguri, drojdie de bere 2 linguri, vanilie 1 pliculet, oua 2, faina.

Mod de preparare: Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut si se da deoparte pana se freaca zaharul cu untul. Se amesteca cu restul ingredientelor si se intinde o foaie subtire. Se taie patratele, se pune, la mijloc, gem sau o bucatica de nuca si se prind ca un triunghi. Se coc la foc potrivit si se pudreaza cu zahar.

56. Pricomigdale

Ingrediente: Albusuri 6, zahar 300 g, nuci 200 g, faina 300 g, esenta de mig­dale 10 picaturi, vanilie 1 pliculet, zahar pudra 20 g.

Mod de preparare: Se dau nucile prin masina, se amesteca cu zaharul, se adauga albusurile nebatute si se incalzeste compozitia pe aragaz. Se adauga zaharul vanilat, esenta de migdale si faina. Se tapeteaza o tava cu hartie si, cu aju­torul unui cornet, se toarna gramajoare rotunde. Se presara cu zahar pudra si se coc la foc potrivit. Dupa ce sunt gata, hartia se uda cu apa, pe dos, pentru ca pricomigdalele sa se despranda usor. Se pot lipi, cate doua, cu marmelada sau cu crema de cacao.

57. Galuste rapide cu prune

Ingrediente: Ulei 4 linguri, apa 4 pahare, faina 3,5 pahare, oua 4, prune 40, pesmet 4-5 linguri.

Mod de preparare: Se fierb apa si uleiul, se adauga faina, se amesteca si, apoi, se iau de pe foc. Cand compozitia s-a racit, se adauga, pe rand, cele 4 oua si se framanta o coca din care se formeaza circa 40 de galuste, in care punem cate o pruna. Galustele se fierb 10 minute. Separat, se rumeneste pesmetul intr-o tigaie uscata. Galustele se tavalesc in unt topit si, apoi, in pesmet amestecat cu zahar.

58. Trufe cu alune

Ingrediente: Unt 100 g, zahar pudra 150 g, galbenusuri 3, cafea solubila 2 linguri, alune 50 g, cacao 50 g.

Mod de preparare: Zaharul, albusurile si cafeaua solubila se freaca bine circa 10 minute. Se incorporeaza untul si alunele decojite si pisate. Se da la rece si, apoi, se desprind, cu o lingurita, bulgarasi de crema care se tavalesc prin cacao. Se pun in cosulete de hartie (pastrate de la bomboanele de ciocolata din comert) si se dau la rece.

59. Palete cu albus

Ingrediente: Faina 150 g, albusuri 4, lapte 50 ml, unt 125 g, zahar 150 g, sare un varf de cutit, coaja rasa de portocala 1 lingurita.

Mod de preparare: Untul se freaca spuma cu zaharul. Se adauga, pe rand, doua albusuri nebatute, laptele si faina cu sarea, in ploaie, precum si coaja de portocala rasa. La urma, se adauga celelalte doua albusuri batute spuma. Din aceasta compozitie se formeaza, cu ajutorul spritului, pe o tava unsa, gramajoare mici cu diametrul de circa 1,5 cm, aseazte la 5-6 cm distanta intre ele. Se coc la foc iute circa 5 minute, dupa care se lasa la foc potrivit pana se rumenesc. Aluatul poate fi folosit la fursecurile cu stafide.

60. Crema de nuci

Ingrediente: Zahar 250 g, unt sau margarina 100 g, nuci 65 g, lapte praf 45 g, cacao 40 g, frisca 300 g, nuci glosate 35 g.

Mod de preparare: Zaharul, untul, margarina, cacaoa si laptele praf se pun la fiert in 100 ml apa, in baie de apa. Se amesteca continuu pana compozitia capata consistenta. Se ia de pe foc si se amesteca cu nucile bine macinate. Dupa ce sa racorit, se incorporeaza usor 200 g frisca. Se aseaza in cupe si se orneaza cu nuci glasate si cu frisca.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->