Prajituri

Cel mai delicios moment ! Ne mandrim cu numeroase retete de prajituri care cu siguranta va vor lasa gura apa. Prajiturile sunt indragite de toti, dar ne-am intrebat vreodata de ce ? Raspunsul e simplu, in prajituri gasim savoarea si combinatia mai multor ingrediente delicioase, capsuni, mure, zmeura, frisca. Prajituri la rece sau prajituri fierbinti, le avem pe toate si sunt aici sa le incercati si dumneavoastra. Spor la gatit si pofta buna !

41. Prajitura cu mere

Ingrediente: Faina 250 g, ulei 50 ml, zahar 50 g, lapte 150 ml, praf de copt 2 plicuri, zahar vanilat 2 plicuri, lamaie 1, mere 1 kg, zahar 100 g, zahar pudra 50 g.

Mod de preparare: Merele se spala, se curata de coaja si se rad. Se pun apoi intr-un vas impreuna cu zaharul, se calesc in zeama lor circa 10-15 minute, dupa care se pun la rece. Uleiul, zaharul si zaharul vanilat se pun intr-un vas, apoi se bat cu telul pana cand compozitia devine spumoasa. Se adauga praful de copt care a fost dizolvat in zeama de lamaie. Se adauga apoi faina, treptat, iar laptele se pune, la sfarsit, atat cat este nevoie ca sa formeze un aluat bine legat. O jumatate de aluat se tine o ora la rece. Din cealalta jumatate se intinde o foaie pe o planseta pudrata cu faina. Se aseaza intr-o tava tape­tata cu faina si se coace pe jumatate in cuptor, la foc potrivit. Apoi se scoate din cuptor, se aseaza pe deasupra umplutura de mere si se acopera cu a doua foaie de aluat. Se da tava la cuptor. Dupa ce s-a copt, se pudreaza cu zahar pudra si se taie.

42. Rulou de biscuiti

Ingrediente: Zahar pudra 250 g, unt 100 g, oua 1, rom, biscuiti 250 g.

Mod de preparare: Se ard 2 linguri de zahar si se dizolva cu 4 linguri de apa. Se lasa sa se raceasca. Se freaca untul spuma, se adauga galbenusul crud, restul de zahar, romul si biscuitii zdrobiti marunt, apoi caramelul si albusul batut spuma. Pe o coala de celofan se formeaza, cu mainile ude, un rulou din aceasta compozitie. Se da putin la rece. Se taie felii.

43. Branzoaice

Ingrediente: Faina 400 g, untura 150 g, lapte 200 ml, drojdie 40-50 g, zahar 2 linguri, sare. Umplutura: branza dulce sau sarata 200 g, oua 1, smantana 50 g, faina 1 lingura rasa, zahar vanilat, sare.

Mod de preparare: In faina cernuta, se face un loc la mijloc si se pune untura bine sleita. Se framanta si cu sare, dupa aceea se adauga, treptat, laptele cald, in care s-a dizolvat drojdia si zaharul. Se framanta aluatul in continuare pana ce incepe sa se despranda de vas. Se lasa sa dospeasca incet. Se intinde o foaie mare de aluat, nu prea subtire, se taie in patrate de 8-9 cm, se pune deasupra umplutura cu lingura, se aduc colturile la mijloc, in forma de plic, apasand usor cu degetul inmuiat in apa ca sa se lipeasca. Se ung cu ou. Dupa gust, se poate pune deasupra cascaval ras, dupa care se dau la cuptor la foc potrivit.

44. Prajitura cu crema de lamaie

Ingrediente: Blaturi; oua 1, apa rece 5 linguri, ulei 5 linguri, amoniac (dizolvat intr-o lingurita de otet) 1,5 lingurite, zahar pudra 100 g, faina 400-500 g; umplutura: lapte 1/2 litru, zahar 200 g, unt 1 pachet, zahar 150 g, lamaie 1 (zeama si coaja), faina (pentru ciulama) 3-4 linguri.

Mod de preparare: Se amesteca totul si se imparte in trei parti, se intinde si se coace pe spatele tavii (pentru prima foaie, se unge tava cu unt pe spate). Se freaca incet, pe plita, laptele cu zaharul si faina, se lasa sa se raceasca, se adauga untul frecat cu zaharul, se pune pe primul blat, apoi pe al doilea si al treilea. Se acopera cu prosopul si se lasa la rece pana a doua zi.

45. Tarta cu visine

Ingrediente: Aluat: zahar 200 g, faina 300 g, oua 2, ulei 100 ml, praf de copt 1/2 pachet, esenta de vanilie 2 lingurite, lapte 100 ml; umplutura: zahar 200 g, fructe 1 kg, zahar vanilat 3 pachete.

Mod de preparare: Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul si uleiul, se adauga praful de copt, dizolvat in lapte, vanilia, faina si albusurile batute spuma. Compozitia se toarna intr-o tava, tapetata cu ulei si faina, se presara visinele si restul de zahar si se da la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-a copt, se pudreaza, rece, cu zahar vanilat. Tarta creste mai frumos daca visinile nu sunt curatate de simburi.

46. Chec

Ingrediente: Zahar pudra 250 g, oua 2, unt 100 g, lapte 100 ml, ulei 90 ml, faina 300 g, praf de copt 3/4 pachet, zeama de lamaie 2 lingurite, stafide 50 g, rahat 100 g, rom 1 lingurita, zahar vanilat 2 pachete.

Mod de preparare: Se freaca spuma zaharul cu galbenusurile si se inglobeaza, incetul cu incetul, in untul frecat. Se adauga laptele si uleiul, praful de copt diluat in doua lingurite de zeama de lamaie, romul, apoi faina, sta­fidele, rahatul si albusurile batute spuma. Checul se coace intr-o forma, tapetata cu unt si faina, la foc potrivit. Dupa ce s-a copt si racit, se presara cu zahar vanilat.

47. Strudel cu mere

Ingrediente: Umplutura: visine 1,25 kg, cirese 500 g, zahar 150 g, vanilie, scortisoara, unt 100 g, pesmet de paine sau de biscuiti 80 g; aluat: faina 400 g, ulei 2 linguri.

Mod de preparare: Se prepara aluatul si se lasa 20 de minute apoi se acopera cu visinele si ciresele, fara simburi, stoarse si amestecate cu zahar, scorti­soara si pesmet. Se ruleaza, se unge cu unt pe deasupra, se pune intr-o forma unsa cu unt si se da la cuptor 50 de minute. Se taie bucati si se pudreaza cu mult zahar vanilat.

48. Trandafiri

Ingrediente: Untura 40 g, zahar 80 g, galbenusuri 2, oua 1, faina 250 g, droj­die 25 g, sare 1/4 lingurita, rom 1 lingurita, coaja de la 1/2 lamaie, lapte 125 ml.

Mod de preparare: Galbenusurile, zaharul si untul se freaca spuma. Se adauga drojdia inmuiata in lapte, faina, sarea, romul si coaja de lamaie rasa. Se framanta bine. Se taie rondele, din aluatul intins cat mai subtire, care se cresteaza pe margini in 5-6 locuri. Se aseaza rondelele unele peste altele, cate trei, in asa fel incat crestaturile sa nu se suprapuna. Se ung cu ou la mijloc si se inteapa cu o scobitoare, strangandu-se putin la mijloc. Se pra­jesc ca gogosile si se servesc pudrate cu zahar vanilat.

49. Strudel cu branza de vaci

Ingrediente: Branza 400 g, zahar 200 g, lapte 1 pahar, gris 50 g, oua 4, vanilie, stafide 150 g, unt 100 g.

Mod de preparare: Grisul se fierbe in lapte si se amesteca cu branza, vanilia, 2 oua, zaharul si stafidele. Se intinde o foaie, se lasa 20 de minute si, apoi, se unge, pe toata suprafata, cu unt. Branza se pune pe foaie, in lungime si, dupa aceea, se ruleaza placinta. Se pune intr-o tava unsa cu unt, se unge si alua­tul pe deasupra si se da la cuptor 40 de minute. Se taie bucati si se pudreaza cu zahar vanilat.

50. Prajitura cu mere si migdale

Ingrediente: Coca: faina 200 g, unt 100 g, apa 100 ml, sare 1/2 lingurita; crema: migdale 8 linguri, miere 3 linguri, smantana 2 linguri, oua 1, lapte 1 pahar, lamaie 1, zahar pudra.

Mod de preparare: Se pregateste aluatul si se aseaza intr-o tava, inclusiv pe margini. Migdalele se piseaza si se amesteca cu mierea, smantana, oul batut si laptele. Aceasta crema se rastoarna peste aluatul din tava. Dupa ce prajitura s-a copt, se pudreaza cu zahar amestecat cu coaja rasa de lamaie.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->