Prajituri

Cel mai delicios moment ! Ne mandrim cu numeroase retete de prajituri care cu siguranta va vor lasa gura apa. Prajiturile sunt indragite de toti, dar ne-am intrebat vreodata de ce ? Raspunsul e simplu, in prajituri gasim savoarea si combinatia mai multor ingrediente delicioase, capsuni, mure, zmeura, frisca. Prajituri la rece sau prajituri fierbinti, le avem pe toate si sunt aici sa le incercati si dumneavoastra. Spor la gatit si pofta buna !

31. Cosulete cu branza si stafide

Ingrediente:Zahar 375 g, unt 300 g, faina 400 g, branza de vaci 500 g, gris 100 g, stafide 100 g, lamaie (coaja) 50 g, oua 2, vanilie 1 plic.

Mod de preparare: Se cerne faina pe o planseta, se adauga zaharul, untul, putina apa si se framanta o coca mai tare. Coca se lasa 15 minute la rece, apoi se imparte in bucati din care se formeaza cosulete in forme de savarine. Sepa­rat, se amesteca branza de vaci, grisul, stafidele, vanilia, coaja de lamaie si ouale. Cu aceasta compozitie se umplu cosuletele. Se aseaza intr-o tava si se tin in cuptor circa 20 de minute. Cand sunt gata, se pudreaza cu zahar farin.

32. Cataif cu mere

Ingrediente: Oua 2, faina 200 g, mere 1 kg, zahar 5 linguri, rom 3 linguri sirop din 2 pahare de apa cu 300 g zahar si jumatate baton de vanilie, frisca 300 g, sare.

Mod de preparare: Se face un aluat de taitei din 200 g faina, 2 oua si un pic de sare; trebuie sa fie destul de tare ca sa poata fi dat pe razatoarea mica. Dupa ce s-a ras coca, se intind taiteii pe o fata de masa, pentru a se zvanta apoi se aseaza intr-o tigaie cu unt incins si se rumenesc usor. Cand sunt gata jumatate din ei se pun pe o tava, unsa cu unt iar deasupra se intind merele care intre timp au fost curatate de coaja, rase fin si calite pe foc cu zahar si rom. Peste ele se aseaza al doilea strat de taitei si se toarna siropul fie in cantitatile indicate mai sus. Se lasa la cuptor, la foc potrivit, pana se rumeneste. Se serveste cu frisca.

33. Turte cu nuci

Ingrediente: Faina 500 g, miez de nuca 500g, zahar tos 450 g, apa de flori 20 ml, apa 600 ml, sare.

Mod de preparare: Din faina, apa si sare se prepara o coca tare si se portioneaza in bucati, de marimea unei nuci, din care se intind foi subtiri cat suprafata unei farfurii intinse. Se aseaza pe tavi si se coc, in cuptor sau pe plita, fara a se rumeni. Se prepara siropul din zahar, apa si apa de flori. Pe o tava mare se aseaza foile, una peste alta, fiecare stropita cu sirop si presarata cu nuca macinata. Stratul de foi se face, de obicei, mai inalt deoarece foile, dupa ce s-au inmuiat in sirop, se lasa. Se taie in portii, peste care se adauga putin sirop.

34. Prajitura cu fructe de sezon

Ingrediente: Faina 300 g, zahar pudra 250 g, unt sau margarina 120 g, smantana 150 g, coaja si zeama unei jumatati de lamaie, oua 2, bicar­bonat 1/2 lingurita, fructe de sezon.

Mod de preparare: Se freaca zaharul cu untul sau margarina, se adauga ouale, putin batute, se amesteca bine, apoi se adauga smantana, coaja si zeama de lamaie si bicarbonatul. Se amesteca totul bine, se adauga faina si, apoi, coca se aseaza intr-o tava unsa. Peste coca se aseaza fructe diferite, taiate marunt.

35. Serbet de ciocolata

Ingrediente: Ciocolata 2 batoane, zahar pudra 1 kg.

Mod de preparare: Se pune, intr-o cratita, 1 kg zahar pudra sa se topeasca in 3/4 L apa, apoi se pune cratita la foc iute. Cand zaharul incepe sa fiarba, se adauga zeama de la 1/2 lamaie, precum si ciocolata rasa, lasand sa fiarba pana se leaga ca pentru serbet. Se ia de pe foc si se pune intr-un vas cu apa rece. Cand este rece, se scoate, se amesteca intr-o singura directie si se pune in borcane.

36. Budinca de visine

Ingrediente: Visine 1/2 kg, unt sau margarina 150 g, zahar 200 g, oua 6, esenta de vanilie 2 lingurite, pesmet 70 g, ulei 20 ml, sirop de visine.

Mod de preparare: Visinele, fara simburi, se pun intr-o farfurie si se presara cu zahar. Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul, esenta de vanilie si untul. Se adauga, in ploaie, pesmetul cernut, visinele bine scurse si albusurile batute spuma. Compozitia se pune intr-o forma, tapetata cu ulei si pesmet si se da la cuptor, potrivit de cald, circa 3/4 ora. Se rastoarna pe un platou si se serveste, rece, cu sirop de visine.

37. Tarta cu fructe

Ingrediente: Faina 150 g, unt 100 g, zahar pudra 50 g, oua 1, sare.

Mod de preparare: Se face un aluat din faina, unt, zahar si ou. Se unge o forma rotunda cu unt, se aseaza coca, pastrandu-se putina pentru a se face un sul care sa se aseze pe marginea tartei, de jur imprejur. Se coace la foc potrivit si se umple cu fructe de sezon. Deasupra, se toarna sirop de zahar sau jeleu de fructe. Tarta este mai gustoasa daca, inainte de crema si sirop, se pune crema de vanilie.

38. Casnica rapida

Ingrediente: Foi „casnica” 1 pachet, frisca 300 g, cacao 1 lingura, putin sirop de fructe sau zeama de compot.

Mod de preparare: Se stropesc foile „Casnica” cu putin sirop diluat sau cu zeama de compot si se umplu cu frisca amestecata cu cacao.

39. Lapte elvetian

Ingrediente: Frisca 1 kg, oua 10, zahar 8 linguri, vanilie, ciocolata rasa.

Mod de preparare: Se bat galbenusurile cu zaharul si vanilia, se toarna peste ele frisca fiarta, apoi se da totul prin sita si se pune intr-o cratita, in bain-marie, amestecand continuu pana se ingroasa. Se pune la gheata pana a doua zi si se serveste ornat cu frisca batuta si cu ciocolata rasa.

40. Tutti frutti

Ingrediente: Mere 1, pere 1, portocale 1, grepfrut 1, curmale 3, cateva visine din dulceata sau din visinatâ, coniac, frisca, zahar pudra.

Mod de preparare: Se curata fructele de coaja, se taie cuburi mici, iar grepfrutul se stoarce peste fructele asezate intr-o salatiera sau in cupe. Se amesteca cu zahar pudra, dupa gust. Se decoreaza cu visine, se toarna coniac (un paharel de fiecare persoana) si se orneaza.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->