Prajituri

Cel mai delicios moment ! Ne mandrim cu numeroase retete de prajituri care cu siguranta va vor lasa gura apa. Prajiturile sunt indragite de toti, dar ne-am intrebat vreodata de ce ? Raspunsul e simplu, in prajituri gasim savoarea si combinatia mai multor ingrediente delicioase, capsuni, mure, zmeura, frisca. Prajituri la rece sau prajituri fierbinti, le avem pe toate si sunt aici sa le incercati si dumneavoastra. Spor la gatit si pofta buna !

11. Fursecuri cu unt

Ingrediente:

Unt 250 g, zahar 250 g, albusuri 2, faina 350 g, putina sare, vanilie, zahar pudra.

Mod de preparare:

Zaharul, untul topit si sarea se freaca bine, apoi se adauga, pe rand, cate un albus, continuand sa se amestece. In compozitie se incorpo­reaza faina si aluatul obtinut si se amesteca energic. Se lasa la rece timp de 30-40 de minute. Se intinde, apoi, o foaie mai grosuta si se taie in forme diferite: rotund (cu un pahar), patrat, romb. Se aseaza pe o tava care este tapetata cu hartie si se coc la foc moderat. Imediat ce au fost scoase din cuptor, se pudreaza cu zahar farin vanilat. Aceste fursecuri devin mai fragede si mai gustoase abia dupa 2-3 zile.

12. Turta dulce

Ingrediente: Zahar 50 g, miere 200 g, unt 50 g, faina 220 g, bicarbonat de amoniu 7 g, coaja rasa de lamaie 1 lingurita, scortisoara 1/2 lin­gurita, cuisoare pisate 6, migdale sau miez de nuci 10 buc.

Mod de preparare: Zaharul se pune la foc slab impreuna cu 200 g miere. Dupa ce s-a dizolvat, se ridica de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se adauga faina, untul topit, bicarbonatul de amoniu si scortisoara amestecata cu cuisoarele. La sfarsit, se include si coaja rasa de lamaie. Se framanta bine, apoi compozitia se lasa acoperita cu un servet, la loc cald, dupa care se rastoarna pe planseta, se framanta si se intinde o foaie care se pune intr-o tava tapetata cu unt si faina. Din loc in loc, se aseaza, deasupra, cate o migdala cura­tata de coaja sau 1/2 miez de nuca. Se unge cu restul de miere topita si se coace la foc potrivit.

13. Pudding

Ingrediente: Faina 60 g, miez de franzela (inmuiat in lapte si stors) 60 g, stafide 20 g, coaja de portocala zaharisita 100 g, oua 3, zahar 50 g, rom 100 ml, unt sau margarina 150 g, scortisoara pisata 1/4 lin­gurita, cuisoare pisate 2, lamaie 1/2, zahar vanilat 2 pachete, sare, ulei 20 ml, pesmet 20 g.

Mod de preparare: Ouale, zaharul, 50 ml rom si untul se freaca spuma. Se amesteca bine cu franzela faramitata marunt. Se adauga si faina, stafidele, coaja de portocala, taiata bucati mici, sarea, cuisoarele, scortisoara si zeama de lamaie. Se amesteca bine pana se omogenizeaza. Aceasta compozitie se toarna intr-o forma, unsa cu ulei si presarata cu pesmet si se fierbe la cuptor, in baie de apa, 1,5-2 ore. Se scoate din cuptor, se rastoarna pe un platou, se presara cu zahar vanilat si se stropeste cu restul de rom. Se serveste flambata.

14. Morcovi pentru desert

Ingrediente: Morcovi 1 kg, unt 100 g, zahar 150 g, zahar vanilat 1 plic, sare dupa gust.

Mod de preparare: Se curata morcovii, se taie felii si se pun la fiert in apa cloco­tita cu putina sare. Dupa ce au fiert, se pun in unt cu zahar. Se lasa sa se incalzeasca si se intorc, se vanileaza si se servesc, reci, ca desert.

15. Spuma de mere

Ingrediente: Albusuri 4, zahar 4 linguri, mere 2-6, vanilie.

Mod de preparare: Se bat spuma albusurile cu zaharul si vanilia. Se adauga apoi miezul de la mere, dat prin sita si se amesteca din nou. Cand compozitia s-a omogenizat, se pune in cupe si se da la rece. Se serveste cu fursecuri sau cu pricomigdale.

16. Covrigei

Ingrediente: Lapte 100 ml, faina 250 g, miere 50 g, zahar 30 g, drojdie 20 g, untura 50 g, ulei 30 ml, sare 1/4 lingurita, oua 1, esenta de vanilie 2 lingurite.

Mod de preparare: Drojdia se desface in putin lapte si se lasa la cald. In restul de lapte se dizolva zaharul si vanilia. Separat, se amesteca untura cu uleiul, faina, sarea si oul. Se adauga apoi laptele cu zaharul si cel cu droj­dia. Se amesteca totul, se framanta bine, se lasa o ora la cald si, apoi, se face un rulou subtire din care se fac covrigei. Se ung cu miere amesteca cu doua linguri de apa. Se pun intr-o tava tapetata cu faina si se da la cuptor, la foc potrivit.

17. Papanas prajit

Ingrediente: Branza de vaca 500 g, faina 250 g, oua 4, smantana 250 g, bicarbonat 3 g, zahar pudra 100 g, ulei pentru prajit 200 ml, vanilie, sare, coaja rasa de la o lamaie.

Mod de preparare: Intr-un castron, se amesteca bine branza, faina, ouale, vanilia, sarea bicarbonatul si coaja rasa de lamaie, pana ce se obtine o pasta omogena. Aceasta compozitie se imparte in 10 bucati egale care, apoi, se rotunjesc  in palma, dandu-le forma de chifle; fiecareia i se face o gaura la mijloc ca la covrigi. Se praiesc in ulei fierbinte. Dupa ce s-au rumenit pe ambele parti se pun pe un platou si se pudreaza cu zahar. Papanasii se servesc, calzi, cu smantana.

18. Poale in brau

Ingrediente: Aluatul: faina 400 g, oua 3, unt 100 g, zahar 25 g, lapte 200 ml, drojdie de bere 20 g, coaja rasa de la o lamaie, vanilie; umplutura: branza de vaci 400 g, oua 1, coaja rasa de la o lamaie, vanilie, stafide 50 g, faina 50 g, zahar tos 25 g, zahar pudra 25 g.

Mod de preparare: Dintr-un sfert din cantitatea de lapte, din drojdie si putina faina (50 g) se face o maia care se lasa sa dospeasca. Intr-un vas, se amesteca restul de lapte cu ouale, zaharul, coaja rasa de lamaie si vanilia. Compozitia se incalzeste putin, apoi se adauga maiaua crescuta. Se pune faina, putin cate putin, framantand continuu, pana ce se obtine un aluat potrivit de tare, apoi se adauga untul topit. Acest aluat se lasa sa creasca circa 40 minute. Dupa aceea se imparte in 10 bucati, acestea se rotunjesc ca niste bile si se lasa sa stea circa 10 minute. In acest timp, se prepara umplutura. Intr-un castron, se freaca branza de vaci, apoi se adauga oul, vanilia, coaja rasa de lamaie, stafidele, zaharul si faina, amestecandu-le pana ce se obtine o pasta. Aceasta se imparte in 10 parti egale. Fiecare bucata de coca se intinde bine, in toate directiile, rotund. La mijloc se aseaza branza preparata, apoi margi­nile aluatului se strang deasupra umpluturii. Branzoaicele se aseaza in tava, se lasa sa creasca circa 25 minute, apoi se ung cu ou. Tava se da la cuptor, la foc moderat. Dupa ce s-au copt si s-au racit, se pudreaza cu zahar.

19. Savarina

Ingrediente: Oua 10, zahar 3/4 kg, lamaie 1, faina 2 linguri, pesmet 6 linguri, unt, vanilie 1 baton, frisca.

Mod de preparare: Se pun intr-un castron 10 galbenusuri, 1/4 zahar pudra, zeama 3 si coaja de la o lamaie si se amesteca intr-o singura directie 45 minute, si se mai adauga 2 linguri de faina si 6 linguri pesmet, putin cate putin, apoi se amesteca usor cu 10 albusuri batute spuma. Se unge o forma mare (2 mici) cu unt, se presara cu faina, se pune compozitia, se coace incet, la foc potrivit, 45 minute. Se fierbe un sirop din 1/2 kg zahar si 1/2 L apa sau vin alb bun, in care se pune 1 baton de vanilie si se rastoarna peste sava­rina. Se serveste rece, cu rom sau frisca.

20. Baclava

Ingrediente: Umplutura: zahar 300 g, miere 150 g, nuci 400 g, apa de flori sau de catrice. aluatul: faina 400 g, sare, ulei 2 linguri, scortisoara.

Mod de preparare: Se prepara o foaie de strudel si se intinde. Cand s-a uscat putin, se taie de marimea tavii. Nucile se macina mai mari. Se pun in tava 3 foi, unse cu unt, una peste alta, apoi nuci macinate si se repeta operatia in asa fel incat deasupra sa se termine cu foaie. Se taie in patrate sau romburi si se unge cu unt topit pe deasupra. Se da la cuptor, la foc potrivit, 1 ora. Cand este coapta bine, se scoate si se toarna peste ea siropul facut din zahar, miere, apa de flori, 1 pahar de apa si 10 picaturi de zeama de lamaie. Baclavaua se prepara cu o zi inainte de a fi servita.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->