Aperitive

Scopul aperitivelor este de a stimula apetitul printr-o multitudine de gusturi, arome si culori. Aperitivele sunt in general reci, si se servesc pe platouri mari decorate cu fruze de salata, sau cu unul sau mai multe din ingredientele folosite la aperitivele propriu-zise.

71. Cartofi cu ciuperci in sos de smantana

Ingrediente: Cartofi 1,5 kg, ciuperci 250 g, smantana 250 g, lapte 200 ml, unt 100 g, faina 50 g, sare.

Mod de preparare: Cartofii se fierb in coaja, intr-un vas cu apa si sare, se lasa sa se raceasca, se curata de coaja si se taie felii. Ciupercile se curata, se spala in mai multe ape, se taie felii si se calesc in 50 g unt. Separat, in alt vas cu 50 g unt, se caleste faina, fara a se rumeni, se stinge cu laptele fier­binte si smantana, se sareaza si se lasa sa fiarba, circa 20 de minute, la foc mic. In sos se adauga cartofii si ciupercile si se mai fierb circa 20 de minute. Cand se serveste, se stropeste cu unt topit si se presara piper si marar.

72. Rulada din cartofi cu sunca

Ingrediente: Faina 200 g, cartofi 500 g, oua 3, untura 250 g, pesmet 50, piper, sare. Umplutura: sunca presata 150 g, ciuperci conservate 50 g, patrun­jel verde, smantana 50 g, slanina afumata 25 g, sare.

Mod de preparare: Cartofii se spala, se fierb, se racesc, se curata de coaja si se paseaza. Sunca se trece prin masina de tocat. Ciupercile se taie marunt, patrunjelul verde se spala si se taie marunt. Slanina afumata se taie cuburi. Faina cernuta se amesteca cu cartofii, se incorporeaza ouale, untura, sarea si piperul. Coca astfel obtinuta se framanta si se intinde in foaie groasa de circa 1 cm. Umplutura se prepara din: sunca, ciuperci, slanina, patrunjel verde, smantana si sare. Dupa omogenizare, se intinde uniform pe coca, se ruleaza coca, se leaga intr-un servet, se introduce intr-un vas cu apa clocotita si se fierbe timp de 30 minute. Se taie felii si se presara cu pesmet.

73. Ochiuri la capac cu afumatura

Ingrediente: Oua 6, unt 60 g, costita afumata 150 g, cascaval 150 g, smantana 100 g, sare.

Mod de preparare: Costita afumata se taie felii subtiri care se prajesc in 3/4 din cantitatea de unt. Cascavalul se taie felii subtiri ca si costita. Fundul capa­celor se tapeteaza cu feliile de costita afumata, prajite si cu cele de cascaval. Deasupra lor se sparg ouale, cate unul in fiecare capac, iar in jurul galbenu­surilor se pune putina smantana si se dau la cuptor timp de 6-8 minute.

74. Oua cu sos de vin

Ingrediente: Oua 6, vin 250 ml, apa 500 ml, ceapa 1, usturoi 5-6 catei, patrunjel 1 legatura, putin cimbru, dafin 1 frunza, sare, piper, unt sau margarina 50 g, faina 20 g.

Mod de preparare: Intr-o cratita, asezata pe foc, se toarna vinul si apa in care se pun la fiert ceapa, usturoiul, patrunjelul, cimbrul, frunza de dafin, sarea si piperul. Se lasa sa fiarba totul, cel putin 15 minute, apoi se strecoara. Faina se desface intr-o ceasca de apa si apoi se amesteca cu vinul. Se lasa sa clocoteasca 5 minute. Se pregatesc ochiurile intr-o cratita in care se pune sa fiarba apa, cam de doua degete, cu putina sare si otet. Cand cloco­teste, se sparg ouale, unul cate unul. Se lasa sa alunece usor in apa, cu grija, ca sa ramina intregi. Se acopera cu un capac. Cand albusul s-a prins, se scot cu o spumiera si se servesc cu sos.

75. Budinca de branza

Ingrediente: Cartofi 1 kg, branza grasa de vaci 1 pachet, oua 2, unt 50 g, smantana 50 g, lapte 100 ml, pesmet 1 lingurita, sare, piper.

Mod de preparare: Cartofii se fierb in coaja. Se curata si se taie felii. Se amesteca branza de vaci cu ouale, untul, smantana si sarea. Se aseaza, intr-o forma unsa cu unt si presarata cu pesmet, un strat de cartofi si unul de branza, pana se termina compozitia. Se toarna deasupra laptele si se da la cuptor. Dupa gust, in compozitie se poate pune si piper. Se poate servi si ca desert, daca in loc de piper se pune zahar.

76. Clatite pane umplute cu carne

Ingrediente: Foi de clatite: faina 350 g, lapte 500 ml, oua 250 g, zahar 40 g ulei 100 ml.
Umplutura din carne: carne porc 500 g, ceapa 300 g, piper, sare, patrunjel verde, faina 200 g, oua 150 g, pesmet 400 g, ulei 500 ml.

Mod de preparare: Ceapa se curata, se spala, se taie pestisori si se inabusa in 50 ml ulei si apa. Carnea se taie bucati si se toaca impreuna cu ceapa inabusita. Patrunjelul se spala si se taie marunt. Din faina, lapte, oua si zahar se pre­para foile de clatite, care se rumenesc in ulei. Carnea tocata, impreuna cu ceapa inabusita, se amesteca cu ou, patrunjel, sare si piper. Cu aceasta compozitie se umplu foile de clatite, se ruleaza, se trec prin faina, ou si pesmet si se rumenesc in baie de ulei.

77. Cartofi cu afumatura

Ingrediente: Cartofi 4, afumaturi asortate (slanina, carnat, piept, salam) 400 g, oua 4.

Mod de preparare: Se rumeneste intai slanina, apoi si celelalte afumaturi, taiate bucatele. Se adauga cartofii, fierti rondele. La sfarsit, se pun ouale batute si se amesteca ca pentru jumari. Se servesc fierbinti.

78. Budinca de cartofi cu branza

Ingrediente: Cartofi 1,6 kg, branza de vaci 250 g, sunca 100 g, unt 2 linguri, oua 2, sare.

Mod de preparare: Cartofii, fierti in coaja, curatati si trecuti prin masina de tocat, se amesteca cu branza de vaci, sunca taiata cubulete, ouale si sarea. Compo­zitia se pune intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet si, apoi, se coace la foc potrivit. Se serveste cu unt care a fost pus, pe deasupra, inainte de a fi data la cuptor.

79. Pasta de sunca banateana

Ingrediente: Sunca 350 g, smantana 40 g, boia de ardei 3 g, piper 2 g, unt 50 g, oua 2, sare 300 g, aspic 300 g.

Mod de preparare: Se trece sunca de doua ori prin masina de tocat. Se amesteca apoi cu: unt, smantana, boia de ardei, sare si piper. Se aseaza pe un platou si se orneaza cu felii de oua rascoapte. Deasupra se toarna aspic (incalzit in prealabil).

80. Pizza cu costita

Ingrediente: Aluat: faina 250 g, untura 50 g, sare 1/4 lingurita, lapte 150 ml, drojdie 20 g, galbenusuri 2. Umplutura: ceapa 4, costita 200 g, rosii 1 kg, cascaval ras 200 g, piper, marar verde 1 legatura.

Mod de preparare: Din faina, sare, drojdie, lapte, galbenusuri si untura se face un aluat care se framanta bine, dupa care se lasa sa creasca, la caldura, 2-3 ore. Costita, taiata cuburi mici si ceapa taiata solzi se calesc impreuna pana se ingalbeneste usor ceapa. Se da deoparte sa se racoreasca. Din aluat se intinde o foaie care se pune intr-o tava rotunda, acoperind si margi­nile tavii. Se aseaza peste aluat ceapa cu costita, se presara jumatate din cantitatea de cascaval, se acopera totul cu rosiile, taiate felii rotunde (deco­jite si fara seminte), se presara piper, marar, apoi se pune restul de cascaval. Se da la cuptor, la foc potrivit, sa se coaca si se serveste fierbinte.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->