Aperitive

Scopul aperitivelor este de a stimula apetitul printr-o multitudine de gusturi, arome si culori. Aperitivele sunt in general reci, si se servesc pe platouri mari decorate cu fruze de salata, sau cu unul sau mai multe din ingredientele folosite la aperitivele propriu-zise.

61. Papanasi din branza de vaci

Ingrediente: Branza de vaci 500 g, oua 2, gris 100 g, faina 40 g, unt 50 g, pesmet 50 g, smantana 150 g, sare.

Mod de preparare: Se amesteca bine, intr-un castron, branza cu grisul, ouale si sarea. Cu o lingura se ia din compozitie si, cu palmele date prin faina, se fac mingiute cu o adancitura. Intr-o cratita, se da in clocot apa sarata in care se pun papanasii si se tin pana se ridica deasupra si se mai fierb apoi inca 10 minute, pe foc foarte mic. Cand sunt gata, se scurg de apa, se opa­resc cu unt si, in mica adancitura, se pune pesmet prajit cu unt. Se servesc fierbinti, cu sau fara smantana sau cu zahar pudra.

62. Ciuperci impanate

Ingrediente: Ciuperci 200 g, slanina afumata 50 g, cartofi 200 g.

Mod de preparare: Cartofii fierti, taiati marunt, impreuna cu ciupercile curatate se pun pe o tava. Partea de sus a ciupercii (palaria) se despica si se pun bucati de slanina afumata. Se coc in cuptor fierbinte.

63. Oua umplute cu pasta de stavrid

Ingrediente: Pasta de stavrid 200 g, oua 5, patrunjel verde 1 legatura.

Mod de preparare: Se fierb ouale tari, se cojesc si se taie in doua, pe lungime. Se fierbe pestele decongelat, decapitat si curatat, se dezoseaza si se trece prin masina de tocat carne. Se condimenteaza cu sare, piper si suc de lamaie. Se amesteca pasta astfel rezultata cu untul, galbenusurile si verdeata. Se umplu jumatatile de albus cu aceasta compozitie, se orneaza cu patrunjel verde si se aseaza pe un platou. Se servesc ca gustari reci.

64. Salata combinata

Ingrediente: Cartofi fierti 6, morcovi fierti 6, mere 4, castraveti murati potri­viti 3, sunca 200 g, branza telemea 100 g, sare, piper, patrunjel verde, rosii 2, mustar 1 lingurita, maioneza 6 linguri.

Mod de preparare: Cartofii, morcovii, merele, castravetii, sunca si branza se taie marunt, apoi se amesteca usor cu maioneza, mustarul, sarea si piperul. Se orneaza cu rosii si patrunjel verde.

65. Unt picant

Ingrediente: Unt sau margarina 100 g, tarhon 1\2 lingurita, hasmatuchi 1\2 lin­gurita, patrunjel verde 1/2 lingura, masline tocate 1 lingurita, ceapa mica 1, usturoi 2 catei, sardele 2, oua fierte 2, zeama de la o jumatate de lamaie, sare, piper.

Mod de preparare: Verdeturile, ceapa, sardelele si galbenusurile se toaca marunt, usturoiul se piseaza si se amesteca totul cu untul frecat spuma. Se include, treptat, zeama de lamaie, se sareaza ti se pipereaza. Cu aceasta compozitie se pot unge felii de piine sau se poate servi la peste rasol sau fript.

66. Ciuperci prajite

Ingrediente: 100 g ciuperci de persoana, unt (untura) 30 g, ceapa rosie rasa pe razatoare 1 lingurita, patrunjel verde, sare, piper pisat.

Mod de preparare: Ciupercile curatate se taie felii. Se prajeste ceapa in untura fierbinte, se pun peste ea feliile de ciuperci si se adauga patrunjel verde, sare si piper pisat. Se consuma cu jumari de oua.

67. Gogosele din albus

Ingrediente: Cascaval 250 g, albusuri 4, ulei 200ml

Mod de preparare: Cascavalul ras se amesteca cu albusurile batute spuma. Se obtine o compozitie consistenta din care se formeaza, cu mana umezita, gogoselele care se rumenesc in grasime incinsa. Se servesc fierbinti.

68. Oua "carnaval"

Ingrediente: Oua 10, sos alb din zeama de carne 250 ml, smantana 60 ml, sare 1 lingurita.
Compozitia de spanac: spanac 750 g, sos alb cu lapte 200 ml, oua 2, galbenusuri 3, frisca 4 linguri, unt 100 g, nucsoara un varf de cutit, sare, piper.

Mod de preparare: Pregatirea suportului din spanac: spanacul se curata, se spala in mai multe ape, apoi se pune la fiert, in apa clocotita cu sare, timp de 10-15 minute. Dupa ce a fiert, se scurge si se taie cuburi. Se caleste intr-o cratita, in unt incins (1/4 din cantitate), apoi se adauga sosul alb cu laptele si se amesteca bine. Se ia vasul de pe foc si se adauga ouale intregi si galbe­nusurile batute bine, frisca, sarea, piperul si nucsoara. Se omogenizeaza bine compozitia, apoi se pune restul de unt (fara zer) intr-o tigaie si se adauga compozitia de spanac, in gramajoare. Se prajesc un minut pe o parte si apoi se intorc pe partea cealalta. Se obtin mici clatite cu grosimea de 1-1,5 cm si diametrul de 6-7 cm. Clatitele se aranjeaza pe un platou si, pe fiecare, se pune cate un ou fiert moale (3 minute). Se glaseaza cu sos alb de zeama de carne, in care s-a adaugat smantana. Se servesc fierbinti.

69. Cod cu sos de vin

Ingrediente: Cod 1/2 kg, ceapa 3, vin alb 200 ml, ciuperci 100 g, unt sau margarina 100 g, faina 20 g, galbenusuri 2, zeama de lamaie 2 lingurite, sare, piper.

Mod de preparare: Ceapa se taie solzisori, se presara intr-o tava si, deasupra, se pun: pestele, ciupercile si 5-6 boabe de piper. Se stropesc cu vin si se dau la cuptor, la foc potrivit, pana fierbe pestele. Se scoate apoi din sos si se pastreaza cald. Sosul se strecoara. Se incalzesc 50 g unt sau margarina, se adauga faina si se sting cu zeama in care a fiert pestele Se sareaza si se lasa sa se racoreasca, apoi se adauga galbenusurile, restul de unt si cateva picaturi de lamaie. Se serveste fierbinte.

70. Tartine cu oua

Ingrediente: Oua fierte 3, unt sau margarina 80 g, smantana 100 g, masline sau capere tocate marunt 1 lingurita, chifle taiate in jumatati 3 sau felii de piine 6, sare, piper.

Mod de preparare: Feliile de paine sau chiflele se prajesc in unt, apoi se ung cu o compozitie formata din oua rase, amestecate cu smantana si masline (ca­pere), piper si eventual sare.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->