Aperitive

Scopul aperitivelor este de a stimula apetitul printr-o multitudine de gusturi, arome si culori. Aperitivele sunt in general reci, si se servesc pe platouri mari decorate cu fruze de salata, sau cu unul sau mai multe din ingredientele folosite la aperitivele propriu-zise.

31. Jumari de rosii

Ingrediente: Oua 6, rosii (400 g) 6, branza telemea 100 g, unt sau margarina 50g, patrunjel, marar, piper, sare, smantana.

Mod de preparare: Rosiile, se spala, li se taie un capac, se curata de seminte, se sareaza in interior si se lasa sa se scurga. Se fac jumari din 6 oua amestecate cu branza, patrunjel si marar. Cand sunt gata, se potrivesc de sare si piper si se toarna in rosii. Se dau la cuptor, intr-un vas uns, circa 20 de minute. Se pot servi cu smantana. Dupa gust, ouale se pot combina cu ciu­perci, cartofi prajiti, mazare fiarta, costita, sunca, andive fierte.

32. Salata de bureti

Ingrediente: Bureti de fag sau ciuperci 700 g, sare, otet de 3° 1/2 pahar, piper boabe, dafin 1 foaie, ulei 3 linguri, marar.

Mod de preparare: Buretii se spala bine si se fierb, 15 minute, in apa cu otet, sare, piper si dafin, apoi se dau la rece. Se pun intr-o salatiera cu ulei si marar tocat.

33. Rosii umplute cu salata de boeuf

Ingrediente: Rosii potrivite, salata boeuf 6 linguri, salata verde mica 1.

Mod de preparare: Rosiile se spala, li se taie un capac, se indeparteaza miezul, se presara putina sare in fiecare si se aseaza, cu gura in jos, sa se scurga. Se umplu cu salata boeuf, apoi se aseaza pe un platou, pe frunze de salata verde.

34. Ciuperci umplute

Ingrediente: Ciuperci 1 kg, ceapa 1, unt 1 lingura, faina 1 lingurita, vin 1 paha­rel, bulion 1 lingura, pesmet 2 linguri, patrunjel verde, sare, piper.

Mod de preparare: Se aleg ciuperci mari, frumoase, se curata de codite, se spala si se scurg. Se aseaza intr-o cratita, se stropesc cu unt si se tin la cuptor pana incep sa se inmoaie. Coditele si ciupercile mai mici si ceapa se toaca marunt si se calesc cu o lingura de unt. Cand s-au inmuiat, se presara faina, se adauga vinul si zeama de carne sau apa. Se lasa sa fiarba. Se mai adauga bulion, sare, piper, pesmet, patrunjel tocat si se tine la foc pana cand pasta este destul de groasa. Pe fiecare ciuperca, se pune cate putina umplutura, netezind deasupra cu dosul unei lingurite inmuiata in unt. Se presara pesmet fin si se dau la cuptor circa 12 minute. Inainte de a le servi, se pune peste fiecare ciuperca o bucatica mica de unt.

35. Ochiuri romanesti cu mamaliguta

Ingrediente: Oua 10, unt 400 g, smantana 5 linguri, otet 3 linguri, sare.

Mod de preparare: Ouale se sparg mai intai intr-o farfurioara, apoi se pun pe rand in apa clocotita cu sare si otet. Se lasa sa fiarba pana cand se intareste albusul (galbenusul nu trebuie sa fie tare). Se aseaza pe mamaliguta calda, se stro­pesc cu unt topit si se servesc cu smantana.

36. Crochete de cartofi cu carne

Ingrediente: Carne fiarta 100 g (de preferinta de vita), pireu de cartofi 250 g, ou intreg, 1 albus, sare, patrunjel verde, cascaval ras 100 g, ulei 250 ml.

Mod de preparare: Carnea se da prin masina de tocat si se amesteca cu pireul, sarea, patrunjelul si un ou. Se formeaza crochete care se tavalesc prin albusul batut spuma si se prajesc in grasime incinsa. Se servesc calde, presa­rate cu cascaval ras.

37. Rosii cu sunca

Ingrediente: Ceapa 150 g, sunca 80 g, ulei 1 pahar, rosii 800 g, sare, piper, cimbru, patrunjel.

Mod de preparare: Ceapa se taie fin iar sunca cuburi mici si, apoi, se prajesc putin in ulei. Rosiile se curata de pielita, se toaca si se toarna peste ceapa si sunca. Dupa ce se presara cimbru si patrunjel, se lasa sa fiarba, la foc mic, pana ce sosul se ingroasa. Se sareaza si se pipereaza.

38. Dovlecei cu smantana

Ingrediente: Dovlecei 10-15, smantana 100 g, unt 75 g, marar 1/2 legatura, faina 1 lingura, sare.

Mod de preparare: Dovleceii se curata de coaja, se spala si se pun pe un servet curat, intr-o tigaie, se incalzeste unt in care se prajesc uniform dovleceii, pana capata o culoare galbuie. Se pun intr-o cratita, se adauga putina apa si se fierb inabusit. Zeama in care au fiert se scurge intr-un vas si se pune din nou la fiert. Cand da in clocot, se adauga faina amestecata cu unt si se lasa sa fiarba 15 minute, apoi se toarna smantana si se lasa sa fiarba inca 5 minute. Acest sos se strecoara peste dovleceii aranjati intr-un vas care, apoi, se da la cuptor timp de 10 minute. Cand se serveste, se presara cu marar taiat marunt.

39. Sufleu de svaiter

Ingrediente: Svaiter 200 g, unt 100 g, lapte 250 ml, faina 100 g, oua 5, sare 25g.

Mod de preparare: Faina se caleste in circa 80 g unt, se stinge cu lapte fierbinte, se potriveste de sare si se fierbe circa 20 minute la foc mic. Se ia de pe foc vasul si se lasa sosul sa se raceasca. Se adauga svaiterul ras si galbenusurile. Albusurile se bat spuma, apoi se adauga la compozitia de mai sus si se ames­teca usor. Se unge un vas cu restul de unt si se toarna compozitia. Se nete­zeste pe deasupra si se da vasul la cuptor pentru gratinare. Se serveste cald, la inceputul mesei.

40. Carnati in aluat

Ingrediente: Faina 500 g, oua 4, carnati afumati 300g, untura sau ulei 75ml, cascaval 50g, sare 25g.

Mod de preparare: Din faina, oua, apa si sare se face un aluat tare, se intind foi, mai groase decat cele de taitei, se ung cu ou si se taie patratele. Pe fiecare patrat se pune cate o rondea de carnat (trasa in grasime incinsa) si se impatureste bine. Dupa aceea, se pun la fiert in apa clocotita cu sare. Cand sunt fierti, se aseaza intr-o tava unsa cu grasime, se pune restul de grasime pe deasupra, se presara cascavalul ras si se da tava la cuptor pentru o usoara gratinare. Se servesc calzi, la inceputul mesei. Dupa gust, se pot servi si cu sos de rosii.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->