Aperitive

Scopul aperitivelor este de a stimula apetitul printr-o multitudine de gusturi, arome si culori. Aperitivele sunt in general reci, si se servesc pe platouri mari decorate cu fruze de salata, sau cu unul sau mai multe din ingredientele folosite la aperitivele propriu-zise.

21. Pireu de spanac

Ingrediente: Spanac 1 1/2 kg, unt 100 g, lapte 200 ml, usturoi 1 capatana, smantana 200 g, sare, 6oua

Mod de preparare: Se spala spanacul si se opareste in apa clocotita cu sare si cativa catei de usturoi. Se scurge bine si se toaca marunt. Se inabusa in unt, se adauga laptele si se fierbe la foc domol. Cand a scazut, se adauga 1/2 pahar de smantana si se amesteca bine. Se serveste, cald, cu smantana si cu oua ochiuri.

22. Mazare batuta

Ingrediente: Mazare uscata 700 g, ulei 200 ml, ceapa 200 g, sare dupa gust.

Mod de preparare: Mazarea se alege de impuritati si se lasa la inmuiat 6-7 ore. Dupa aceea, se pune la fiert intr-o oala cu apa rece si se lasa sa fiarba la foc mic. Dupa ce a fiert, se trece prin masina de tocat carne si se lasa sa se raceasca. Pasta rezultata se bate bine cu o lingura de lemn, turnand ulei putin cate putin. Se stropeste, din cand in cand, cu apa rece cu sare. Se aranjeaza pe un platou si se presara cu felii de ceapa prajita in ulei.

23. Urzici batute

Ingrediente: Urzici 1 kg, ceapa 3 sau ceapa verde 2 legaturi, faina 50 g, ulei 100 ml, sare, patrunjel, marar, usturoi (sau hrean ras) 1 capatana.

Mod de preparare: Se aleg urzicile si se fierb, in apa cu sare, verdeata si ceapa, pana se inmoaie. Se scurg de zeama si se bat bine cu o lingura de lemn. Cand s-au zdrobit, se adauga faina treptat, sa nu faca cocoloase. Se adauga o ceasca din zeama in care au fiert si uleiul. Se pun din nou la foc domol, amestecand sa nu se prinda. Dupa circa 30 minute, se pot servi cu mamaliguta calda si mujdei sau cu hrean ras.

24. Oua "gradinaresti"

Ingrediente: Oua 6, spanac 900 g, lapte 375 ml, faina 1/2 lingura, nucsoara, sare, ceapa 1\2, ridichi 250 g, vin rosu 375 ml, unt 60 g, ulei 30 ml, verdeata.

Mod de preparare: Spanacul, curatat si spalat bine, se fierbe, 8 minute, in apa clocotita. Se strecoara, se toaca marunt si se amesteca cu un sos alb gros (din unt, faina, lapte, ou crud, sare si nucsoara). Apoi, se pune intr-o forma de tarta, bine unsa si se da la cuptor, in bain-marie, pana se leaga bine com­pozitia. Se rastoarna pe un platou, se fac 6 ochiuri romanesti, se aseaza pe spanac, in coroana si, la mijloc, se pune soteul de rinichi (facut din rinichi taiati julien, ceapa tocata, un praf de faina, grasime, sare, piper, vin, putina apa si verdeata tocata). Peste oua se pune putin unt topit.

25. Budinca de ciuperci

Ingrediente: Ciuperci 300g, oua 5-6, chifle (cornuri) 2, lapte 1/2 pahar, patrun­jel 1 legatura, marar 1 legatura, ceapa verde, smantana, sare, piper.

Mod de preparare: Se spala cateva ciuperci si se pun la fiert. Cand sunt fierte, se trec prin masina de tocat impreuna cu chiflele, inmuiate in lapte si stoarse. Ceapa tocata marunt se prajeste in unt, se adauga marar si patrunjel, apoi se pune totul peste ciuperci. Se freaca galbenusurile cu compozitia de mai sus si se presara sare si piper. Se adauga smantana si albusurile batute spuma. Compozitia se toarna in forma si se fierbe, timp de o ora, in baie de abur. Se poate servi cu sos de ciuperci.

26. Omleta taraneasca

Ingrediente: Oua 9, ardei gras 6, costita afumata 150 g, cirnaciori afumati 220 g, ceapa verde 6 fire, marar, ulei 100 ml, sare, piper, smantana 1 lingura.

Mod de preparare: Ardeii si ceapa se taie julien, costita se taie marunt si se soteaza cu 60 g ulei. La sfarsit, se pun si carnaciorii, taiati rondele, si mararul tocat. Se prepara omleta din 9 oua, 1 lingura smantana si sare, se pune sote in mijloc, in lung si se ruleaza pe un platou oval.

27. Ciuperci in aluat

Ingrediente: Ciuperci 500 g, faina 1/2 ceasca, ou 1, lapte 1/2 ceasca, untura (ulei) pentru prajit, sare.

Mod de preparare: Se aleg ciuperci mijlocii, li se rup coditele, se spala si se usuca bine pe un servet. Se face o compozitie de clatite, dintr-un ou, faina si lapte, in care se inmoaie ciupercile. Se prajesc intr-o cratita cu multa untura, ca sa le cuprinda bine. Se rumenesc pe o parte si pe alta si se pre­sara cu putina sare. Se servesc fierbinti.

28. Omleta cu dovlecei

Ingrediente: Oua 9, dovlecei 600 g, cascaval 120 g, unt 100 g, marar 3 legaturi, smantana 4 linguri, sare, faina 150 g.

Mod de preparare: Dovleceii se curata, se taie bucati si se fierb, 8 minute, in apa cu sare. Se strecoara si se incalzesc cu 60 g unt, sare, faina si 3 linguri de smantana, apoi se mai fierb 2 minute si, la sfarsit, se pun mararul tocat si cascavalul ras. Se prepara omleta din 9 oua, sare si 1 lingura de smantana. Se pun dovleceii in mijlocul omletei, in lung, se ruleaza si se aseaza pe un platou oval.

29. Chiftelute de dovlecei

Ingrediente: Dovlecei 900 g, faina 200 g, oua 2, patrunjel, sare, piper, marar, ulei 130 ml, cascaval ras, smantana.

Mod de preparare: Se curata dovleceii si se dau pe razatoare. Se presara cu sare si, dupa 15-20 minute, se storc bine, amestecanduse cu ou, faina si ver­deata tocata marunt. Se incinge grasimea, se ia din compozitie cate o lin­gurita si se pune la prajit. Se servesc ca garnitura la mancaruri de legume sau ca mancare de sine statatoare. In acest caz, se servesc fie cu cascaval ras, fie cu smantana.

30. Budinca de stevie

Ingrediente: Stevie 700 g, orez 50 g, unt 100 g, faina 125 g, lapte 300 ml, pesmet 75 g, cascaval 50 g, oua 2, piper, sare.

Mod de preparare: Stevia se curata, se spala in mai multe ape si apoi se fierbe in apa clocotita cu sare timp de 15 minute. Dupa aceea, se scurge de apa fierbinte, se raceste la un jet de apa rece si se taie marunt. Orezul se pune la fiert in apa cu putina sare (nu trebuie sa fiarba prea mult), apoi se raceste, intr-o cratita, se pun 75 g unt, la incalzit, in care se caleste faina. Se adauga stevia si orezul fiert, se calesc impreuna circa 5 minute, apoi compozitia se stinge cu laptele cald, amestecandu-se continuu pentru a nu se forma cocoloase sau pentru a nu se ingrosa prea mult. Se sareaza si se pipereaza, se adauga ouale batute si se amesteca bine. Aceasta compozitie se toarna intr-o tava unsa cu restul de unt si tapetata cu pesmet. Suprafata budincii se netezeste si se presara cu cascaval ras. Se coace la cuptor, la foc moderat circa 40-50 de minute. Cand budinca este rumenita, se portioneaza se serveste.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->