Aperitive

Scopul aperitivelor este de a stimula apetitul printr-o multitudine de gusturi, arome si culori. Aperitivele sunt in general reci, si se servesc pe platouri mari decorate cu fruze de salata, sau cu unul sau mai multe din ingredientele folosite la aperitivele propriu-zise.

1. Budinga de clatite cu urzici si loboda

Ingrediente: Clatite: oua 4, faina 8 linguri, lapte 500 ml, sare. Umplutura: urzici, loboda si stevie 2 kg, oua 3, unt 100 g, smantana 200 g, faina, sare.

Mod de preparare: Ouale se bat bine, se amesteca cu sare si faina si se subtiaza cu lapte. Din aceasta compozitie se fac clatite care se prajesc bine, in tigaie, pe ambele parti. Separat, se face un pireu de urzici, loboda si stevie, la care se adauga oua, unt, smantana, faina si sare. Intre foile de clatite, se aseaza cate un rand de umplutura, iar deasupra se toarna sos preparat din smantana, galbenus si faina. Budinca se coace, o ora, in bain-marie.

2. Budinca de loboda

Ingrediente: Loboda 700 g, unt 100 g, faina 125 g, lapte 300 ml, pesmet 75 g, branza telemea 50 g, fidea 50 g, oua 2, sunca 50 g, piper si sare dupa gust.

Mod de preparare: Loboda se curata si se spala, in mai multe ape, apoi se fierbe in apa clocotita cu sare timp de 10 minute. Dupa aceea, se raceste la jet de apa rece si se taie marunt. Fideaua se pune la fiert cu apa si sare, avand grija sa nu fiarba prea mult. Dupa fierbere, se raceste cu apa rece. Intr-o cratita se pun 75 g unt la infierbantat, in care se caleste faina. Apoi, se adauga loboda si fideaua (ambele scurse bine de apa). Compozitia se lasa sa se caleasca 5 minute, apoi se stinge cu lapte cald, amestecandu-se continuu. Se sareaza si se pipereaza, se adauga ouale si sunca taiata marunt si se ames­teca bine. Aceasta compozitie se toarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet si se prepara cu branza telemea rasa. Tava se da la cuptor, la foc moderat, 40-50 minute. Dupa aceea, tava se scoate din cuptor si budinca se portioneaza.

3. Cartofi noi cu cascaval

Ingrediente: Cartofi 750 g, lapte 500 ml, oua 1, cascaval ras 125 g, unt 50 g, usturoi 2 catei, sare, piper.

Mod de preparare: Cartofii se curata, se spala si se taie rondele subtiri, apoi se sareaza si se pipereaza. Oul se bate cu lapte cald. Se unge o forma cu unt si se presara cu usturoi pisat. Cartofii se aseaza in straturi, intre care se presara cascaval si se stropesc cu preparatul lichid. Pe deasupra, se pre­sara cascaval si bucatele de unt. Se pune vasul pe foc mic, pana incepe sa fiarba, apoi in cuptor incins, 30 de minute, acoperit si inca 10 minute, fara capac, sa se rumeneasca.

4. Oua umplute cu carne

Ingrediente: Oua 7, cartofi 300 g, unt 60 g, piper, sare, cimbru, nucsoara, carne de porc 250 g, ceapa 1/2, morcovi 1, faina 1,5 lingurite, supa 200 ml, vin 350 ml.

Mod de preparare: Ouale se fierb 10 minute, se curata de coaja, se taie in doua si se scot galbenusurile. Carnea se frige, in grasime, impreuna cu ceapa, morcovul, sarea si piperul. Cand este gata, se scoate carnea si se face un sos cu faina, cimbru, supa si vin, apoi se strecoara. Carnea se da prin masina de tocat, se amesteca cu galbenusurile fierte si cu putin sos si se umplu ouale. Cartofii se fierb, se paseaza si se amesteca cu 1 lingura de faina, 1 galbenus crud, sare, nucsoara si putin zahar. Se pune un strat pe o tava unsa, se unge cu ou si se da la cuptor incins. Apoi se pune pe un platou, iar deasupra se pun ouale umplute si se orneaza cu sosul de friptura ramas.

5. Budinca de spanac

Ingrediente: Spanac 700 g, unt 100 g, faina 125 g, lapte 300 ml, pesmet 75 g, smantana 100 ml, oua 2, sare si piper dupa gust.

Mod de preparare: Spanacul se alege si se spala bine, in mai multe ape, apoi se fierbe in apa clocotita cu sare timp de 20 minute. Apoi, se scurge de apa fierbinte, se raceste la un jet de apa rece si se taie marunt. Intr-o cratita, se pun 75 g unt, la incalzit, in care se caleste faina, apoi se pune si spanacul si se calesc impreuna circa 5 minute. Compozitia se stinge cu lapte cald, amestecandu-se continuu pentru a nu se forma cocoloase sau pentru a nu se ingrosa prea mult. Se sareaza si se pipereaza, se adauga ouale batute si se amesteca bine. Aceasta compozitie se toarna intr-o tava unsa cu restul de unt si tapetata cu pesmet. Deasupra budincii se toarna smantana. Tava se da la cuptor, la foc moderat, circa 40-50 minute. Cand este gata, budinca se portioneaza si se serveste ca aperitiv sau ca garnitura.

6. Omleta cu ceapa

Ingrediente: Oua 6, ceapa 250 g, chimen 7 g, sare, piper, unt 75 g, smantana 1/2 lingura.

Mod de preparare: Ceapa se taie in doua, apoi felii subtiri si se soteaza cu 40 g unt, chimen, piper si sare. Se sparg ouale, se bat bine cu sare si cu smantana, se amesteca cu ceapa sotata in unt si, apoi, se face omleta.

7. Budinca de urzici

Ingrediente: Urzici 700 g, unt 100 g, faina 125 g, lapte 300 ml, pesmet 75 g, cascaval 50 g, orez 50 g, oua 2, piper si sare dupa gust.

Mod de preparare: Urzicile se curata, se spala in mai multe ape si apoi se fierb, in apa clocotita cu sare, timp de 15 minute. Dupa fierbere, urzicile se scurg de apa fierbinte, se racesc la un jet de apa rece si apoi se taie marunt. Orezul se pune la fiert in apa cu sare, avand grija sa nu fiarba prea mult. Dupa fierbere, se raceste cu apa rece. Intr-o cratita, se pun 75 g unt incalzit, in care se caleste faina. Se adauga urzicile, taiate si scurse de apa, si orezul fiert si se calesc impreuna inca 5 minute. Apoi, compozitia se stinge cu lapte cald, amestecandu-se continuu. Se sareaza, se pipereaza si se amesteca bine. Compozitia se pune intr-o tava unsa cu untul ramas si tapetata cu pesmet: deasupra compozitiei se toarna ouale batute. Suprafata budincii se netezeste si se presara cu cascaval ras si tava se da la cuptor, la foc mode­rat, unde se lasa circa 40-50 minute. Cand budinca este rumenita, tava se scoate din cuptor. Budinca se portioneaza si se serveste ca gustare sau ca garnitura.

8. Omleta cu sos de rosii

Ingrediente: Unt sau margarina 50 g, oua 3, suc de rosii 6 linguri, patrunjel verde.

Mod de preparare: Untul se topeste la foc mic. Se adauga ouale, bine ameste­cate, si se lasa sa se prajeasca la foc mic. Cand ouale s-au prins, se ung cu suc de rosii. Se ruleaza, se taie in 6 bucati, se scoate omleta pe farfurie, Se toarna restul de suc de rosii si se presara cu patrunjel tocat marunt.

9. Crochete de pui

Ingrediente: Pui 4 kg, faina 2 linguri, lapte 1/2 pahar, concentrat alimentar, sare, oua 2-3, pesmet, ulei, cartofi 500 g, patrunjel sau laptuca.

Mod de preparare: Carnea de pui, fiarta sau fripta, se taie marunt, se amesteca cu un sos alb si, apoi, se da la rece. Se formeaza crochetele, se dau prin faina, ou batut si pesmet si se prajesc in ulei fierbinte. Se servesc cu cartofi pai si patrunjel verde.

10. Oua cu sos tartar

Ingrediente: Oua rascoapte 6, sos tartar 6 linguri.

Mod de preparare: Se aseaza in farfurii cate un ou de persoana, taiat rotocoale, peste care se toarna o lingura de sos tartar. Se poate orna cu salata verde.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Urmatoarea pagina ->