Dezlegare la peste

Pentru zilele de post in care se mananca peste, v-am pregatit aceste minunate retete culinare de gatit foarte usor si practic.

Spor la gatit si pofta buna !

21. Plachie de crap sau de caras

Ingrediente: 1 kg peste (crap sau caras), 150 ml ulei, 4 rosii potrivite, otet, sare, dupa gust.

Ingrediente sos: 1,5 kg ceapa uscata, 5 linguri bulion, 8 catei usturoi, 3 linguri vin alb, 1 lingurita cimbru tocat marunt, 2 foi de dafin, o jumatate lingurita piper boabe.

Mod de preparare: Pestele se curata de solzi, i se scot intestinele, se spala bine si se taie in felii potrivite ca marime. Se pune uleiul la incins si se prajeste pestele numai pe o parte. Se scoate pestele si se pune intr-o farfurie. Apoi se face un sos. Se toarna intr-o tava, se pun bucatile de peste pe partea mai putin prajita, rosiile felii peste ele si se baga la cuptor pana ce se rumenesc frumos. Inainte de a se da pestele la cuptor se drege gustul cu sare si otet. Se serveste rece sau calda.

Preparare sos: In uleiul ramas se pune ceapa tocata marunt si se caleste pana ce devine galben-aurie. Se adauga usturoiul zdrobit, se stinge cu vin, bulion, se adauga sarea, piperul, foile de dafin si cimbrul.

22. Plachie de somn

Ingrediente: 1 kg somn proaspat, 4 cepe mai mari, 4 catei de usturoi, 3 linguri faina, 100 ml ulei,
5 rosii potrivite, 2 foi de dafin, 5 linguri vin alb, o jumatate lingurita piper boabe, 2 linguri zeama de lamaie, putin otet, sare dupa gust, 1 lamaie, 1 ardei iute, 1 lingura patrunjel verde tocat.

Mod de preparare: Pestele se curata, i se scot maruntaiele, se spala si se taie in bucati avand grosimea a 2-3 degete. Se incinge ulei intr-o tigaie. Se trece pestele prin faina si se prajeste, numai 3 minute, pe fiecare parte. Se scoate apoi din tigaie si se pun, in loc, ceapa taiata felii subtiri, cu putina sare; se caleste 15 minute, la foc mic. Se adauga rosiile taiate felii, foile de dafin, piperul, zeama de lamaie, usturoiul zdrobit. Se pun toate, impreuna cu pestele, intr-o tava, la cuptor, 20 de minute. Se scoate, se lasa sa se raceasca, se poate orna cu felii de lamaie, feliute de ardei iute si patrunjel verde tocat.

23. Rasol de calcan

Ingrediente: 500-800 g calcan proaspat, 1 lingurita otet, 1 lingurita piper boabe, 2 foi de dafin, o jumatate lingurita coriandru boabe, sare, dupa gust
sos vinaigrette (vezi reteta sosuri).

Mod de preparare: Se taie capul de la calcan (nu se foloseste). Se spinteca pestele, i se scot intestinele, se spala cu multa apa (sub jet). Se taie in felii mari, fara a fi curatat de solzi si piele, se spala cu multa apa rece, in ultima apa se pune o lingurita de otet pentru a disparea mirosul de mal. Se usuca pestele intr-o bucata de panza curata, se sareaza, se pune la fiert in apa cu piper, foi de dafin si coriandru.Dupa ce a fiert, se curata de solzi si piele. Pestele are un aspect frumos, alb si curat. Se serveste cu sos Vinaigrette

24. Saramura de cod

Ingrediente: 1,5 kg cod congelat, 200 ml ulei,
5 catei usturoi, o jumatate lingurita cimbru tocat,
1 ardei iute, sare dupa gust, apa.

Mod de preparare: Pestele se spala, se curata, se taie in bucati si se lasa pe o farfurie la scurs. Se sterge bine cu o bucata de panza curata. Se unge pe ambele parti cu ulei, se presara sare si se lasa inca 15 minute, intr-un vas cu apa clocotita se pun sarea si ardeiul iute, taiat marunt. Pestele se pune intr-un castron, se toarna peste el saramura, se acopera si se lasa 10 minute. Se curata usturoiul, se zdrobeste, se face un mujdei cu putin ulei, se adauga cimbru si totul se toarna in vasul cu peste. Se serveste rece, cu mamaliguta.

25. Saramura de peste

Ingrediente: 500 g peste (crap, caras, calcan),
1 ardei iute, sare, dupa gust, o jumatate lingurita coriandru boabe, 1 lingura patrunjel verde tocat.

Mod de preparare: Pestele se curata de solzi, se spala bine, se sterge cu o bucata de panza curata, apoi se frige la gratar sau pe plita (pe care s-a presarat sare). Dupa ce s-a fript, se curata de pielita arsa si de sare, se pune pe un platou, se taie fidelute ardeiul iute si se aseaza pe langa peste, se adauga si boabele de coriandru si peste toate se toarna apa fiarta. Se poate presara si patrunjel verde tocat.

26. Scrumbie de Dunare la cuptor

Ingrediente: 4 scrumbii de Dunare, 3 linguri ulei,
1 lingura zeama de lamaie, felii de la o lamaie,
1 lingura patrunjel verde tocat, hartie pergament,
sare, dupa gust.

Mod de preparare: Scrumbiile se curata, se spala si se pun intr-un vas. Se presara sare pe ambele parti. Se taie patrate din hartia pergament, se pune inauntru cate o scrumbie si se impacheteaza pentru a evita sa se scurga sucul. Se ia o tava, se pun scrumbiile, se baga la cuptor 40-45 minute. Cand s-au copt, se scot intr-un platou adanc, se desfac din hartie, li se scurge sucul pe platou, se adauga uleiul si zeama de lamaie. Se servesc presarate cu patrunjel verde tocat si felii de lamaie.

27. Stavrizi prajiti

Ingrediente: 1 kg stavrizi, 4 linguri ulei, 2 linguri faina, 1 lamaie, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Stavrizii se curata, se scot intestinele, se spala si se taie bucati. Se scurg bine de apa. Se sterg bucatelele de peste cu o bucata de panza curata, se sareaza si se lasa sa stea doua ore. Se pune uleiul la incins intr-un vas (de preferinta ceaun). Se trece pestele prin faina si se prajeste pe ambele parti in uleiul incins. Se serveste cald, stropit cu suc de lamaie si felii de lamaie drept garnitura.

1 2 3 <- Pagina anterioara