Placinte, prajituri de post

Este timpul pentru un desert bine meritat. Ne putem bucura de placinte si prajituri chiar si in timpul postului. Va recomandam cu caldura aceste retete extraordinare.

Spor la gatit si pofta buna !

51. Serbet de cafea

Ingrediente: 1 kg zahar tos, 250 ml cafea naturala fiarta bine si strecurata, 500 ml apa.

Mod de preparare: In 500 ml apa se toarna zaharul si se pune la fiert. Cand incepe a se lega, se adauga treptat cafeaua si se continua sa fiarba pana se leaga bine. Se face proba punand cateva picaturi de sirop in apa rece. Daca se strang formand un bob, este gata. Se lasa sa se raceasca putin, apoi se freaca cu ajutorul unui facalet pana isi schimba culoarea si se intareste. Se pastreaza in borcane legate cu celofan. Se serveste, traditional, ca in orient: o lingurita cu serbet intr-un pahar cu apa rece.

52. Serbet de caise

Ingrediente: 1 kg zahar tos, 100 ml suc de caise (un pahar sau 2 kg caise), 10 samburi de caise,
1 lingura zeama de lamaie.

Mod de preparare: Se prepara sucul de caise, fie prin presarea caiselor foarte coapte, fie fierband 1 kg de caise si samburi, apoi strecurandu-le printr-un tifon. Zaharul se leaga cu 1 pahar (100 ml) de suc de caise sau cu 1 ceasca de zeama in care au fiert caisele si apa pana aveti 600 ml lichid. Se fierbe siropul pana se leaga, se freaca fierbinte cu un facalet, se adauga samburii pisati marunt si 1 lingura zeama de lamaie.

53. Serbet de vanilie

Ingrediente: 1 kg zahar tos, o jumatate lamaie, 1 baton vanilie, 600 ml apa.

Mod de preparare: Se fierbe zaharul in 600 ml apa. Cand este aproape legat, se pune vanilia, batonul taiat pe lungime si lamaia. Se continua fierberea pana se leaga bine, se lasa sa se raceasca putin, apoi se freaca bine cu un facalet pana se intareste. Se pastreaza in borcane inchise cu celofan. Se serveste o lingurita de serbet in apa rece.

54. Serbet din flori de salcam

Ingrediente: 1 kg zahar, 8-10 pumni flori de salcam (circa 1 kg), 3 lingurite zeama de lamaie,
1 plic zahar vanilat.

Mod de preparare: Florile de salcam se aleg, se inlatura coditele si frunzele, se acopera cu apa si se pun la fiert intr-un vas acoperit. Cand au ramas cam 3 pahare de lichid, se strecoara si se toarna peste zahar, se pune si zaharul vanilat si se fierb la foc iute. Cand incepe sa se lege, se lasa sa se racoreasca, se pune zeama de lamaie si se freaca bine cu un facalet pana se intareste. Se pastreaza in borcane legate cu celofan. Se serveste o lingurita de serbet intr-un pahar cu apa rece.

55. Turta dulce

Ingrediente: 500 g faina, 1 ceasca zahar, 3 linguri ulei, 1 lingurita bicarbonat, 1 lingurita scortisoara macinata, 1 lingurita cuisoare,macinate, o jumatate lingurita fenicul macinat, 3 linguri miez de nuca tocat, 100 g rahat de fructe.

Mod de preparare: Jumatate din cantitatea de zahar se incalzeste (zahar ars), se stinge cu apa (1 ceasca si jumatate), apoi se pune restul de zahar. Se adauga faina, bicarbonatul, feniculul, scortisoara, cuisoarele si uleiul. Se amesteca bine, apoi se pun bucatile de rahat taiate cuburi mici si o parte din miezul de nuca. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu ulei, se presara deasupra restul de miez de nuca. Se coace la cuptor 40-45 minute.

56. "Visine"

Ingrediente: 500 g rahat (nu de cacao), 100 g margarina vegetala, 20-25 visine din dulceata,
cacao cat cuprinde, zahar tos cat cuprinde.

Mod de preparare: Se lasa rahatul, intr-un vas, pe marginea plitei, la foc mic, sa se inmoaie. Se amesteca tot timpul, ca sa se zdrobeasca bine. Se ia de pe foc cand s-a facut o pasta cleioasa, se lasa sa se raceasca. In acest timp se freaca margarina spuma. Se amesteca rahatul cu margarina si compozitia se pune, intr-un vas, la frigider. Visinile se pun intr-o strecuratoare cu ochiuri mari si se lasa si ele pana a doua zi sa se scurga. Cacaoa se amesteca bine cu zaharul tos si se pune la borcan. A doua zi, se scoate compozitia de la frigider, se ia cate o lingura plina din ea, se pune o visina in pasta-crema si se modeleaza "visine"! Intr-o bucata de hartie pergament, mare cat o jumatate de coala de scris, se pune din cacaoa amestecata cu zaharul tos si se trece fiecare "visina" prin pulbere, presand-o usor cu mana astfel incat cristalele de zahar sa se imprime in compozitie. Apoi se pune o scobitoare in "visina" si se aseaza pe un platou.

1 2 3 4 5 6 <- Pagina anterioara