Placinte, prajituri de post

Este timpul pentru un desert bine meritat. Ne putem bucura de placinte si prajituri chiar si in timpul postului. Va recomandam cu caldura aceste retete extraordinare.

Spor la gatit si pofta buna !

41. Nuci cehesti cu crema

Ingrediente: 130 g faina, 100 g margarina vegetala,
130 g zahar tos, 100 g arahide (sau nuci) tocate marunt, 2 linguri praf de cocos, 1 varf de cutit cuisoare macinate.

Ingrediente crema: 200 g margarina vegetala,
200 g zahar pudra, 5 linguri apa.

Mod de preparare: Intr-un castron se pune margarina (100 g) incalzita usor, se amesteca spuma, se adauga zaharul, apoi faina in ploaie, nucile sau arahidele, cacaoa si cuisoarele. Se obtine un aluat care se framanta pe o planseta de bucatarie. Se modeleaza bucata de aluat de forma unor jumatati de nuca. Acestea se coc, ia 170°C, intr-un cuptor, timp de 15 minute. Cand sunt reci se lipesc cate doua cu crema preparata din margarina, zahar pudra si apa. Gustul cremei poate fi corectat cu vanilie.

42. Peltea de caise

Ingrediente: 1 kg de zahar tos, 1 kg caise, 3 lingurite zeama de lamaie.

Mod de preparare: Caisele se spala si se pun la fiert intr-un litru si jumatate de apa. Se lasa sa fiarba 45 de minute. Se scurg printr-un tifon, apoi se lasa pana a doua zi. Cand zeama s-a limpezit, se ia numai partea limpede si se pune iar la fiert cu zahar, la inceput la foc mic, apoi la foc iute. Se amesteca din cand in cand. Cand incepe sa se inchege pe marginea lingurii, este gata. Se adauga zeama de lamaie si se mai lasa sa dea in clocot. Se alege spuma, se toarna in borcane bine incalzite. Se lasa sa se raceasca. Se pune un cerc din celofan, egal cu suprafata borcanului, la gura. Se leaga cu celofan.

43. Placinta de post cu mere I

Ingrediente: 500 g faina, 2 kg mere, 2 linguri ulei,
7 linguri zahar tos, 250 g margarina vegetala,
3 linguri vin alb, o jumatate lingurita scortisoara rasa
2 linguri zahar pudra, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Margarina se incalzeste putin, se pune intr-un castron si se freaca bine, se pun incet 3 linguri de vin alb, apoi zaharul tos (4 linguri), se freaca un sfert de ora. Se pune sare, dupa gust, apoi se presara "in ploaie" faina. Aluatul se framanta bine si se lasa sa se odihneasca putin. Merele se curata de coaja, se trec pe razatoare, apoi se pun intr-o cratita, se calesc usor si li se adauga 3 linguri de zahar tos. Cand s-au racit se pot pune peste foaia de aluat, se presara scortisoara, se pune alta foaie de aluat si se baga la cuptor intr-o tava unsa cu putin ulei. Se coace timp de 30 de minute. Cand s-a rumenit, se presara zahar pudra si se taie in patrate.

44. Placinta de post cu mere II

Ingrediente: 250 g margarina vegetala, 6 linguri apa calda, 1,5 kg mere, 4-5 linguri zahar, 400 g faina, 1 lingurita scortisoara rasa, 1 lingurita coaja de lamaie rasa, 2 linguri zahar pudra, sare.

Mod de preparare: Margarina se lasa intr-un vas sa se inmoaie. In acest timp spalam merele, le curatam de coaje, le dam pe razatoare, le adaugam zaharul, scortisoara, coaja de lamaie si le calim putin pe foc pana le scade zeama. Apoi le luam de pe foc si le lasam sa se raceasca. Cand margarina s-a inmuiat, se freaca apoi bine cu furculita, se adauga apa calda, se freaca in continuare. Cand a devenit o pasta moale, incepem sa punem faina. Scoatem furculita si framantam coca cu mana pana ce rezulta un aluat taricel, indesat. Presaram pe planseta faina, scoatem aluatul si il taiem in doua bucati. Pregatim tava, o ungem cu margarina si modelam foile dupa dimensiunile si marimea tavii. Se pune o foaie, se aseaza un strat uniform de mere, se acopera cu a doua foaie, se taie placinta asa cruda si se baga la copt in cuptorul cald. Se lasa o jumatate de ora sau ceva mai mult, pana se rumeneste si merele incep " miroasa". Se serveste pudrata cu zahar.

45. Prajitura de post

Ingrediente: 10 linguri sifon (apa minerala), 10 linguri ulei, 10 linguri zahar, 1 lingurita amoniac stins cu otet, 1 lingurita zahar pudra, faina cat cuprinde.

Ingrediente crema I: 4-6 linguri nuci tocate marunt (sau macinate), 3-4 linguri gem (gros) caise (ori capsuni, zmeura).

Ingrediente crema II: 2 pachete margarina vegetala, 6 linguri zahar (sau mai multe dupa gust), 1 lamaie (pentru zeama si coaja), 7 linguri gris.

Preparare aluat: Din ulei, sifon, zahar si amoniac, amestecate bine, peste care s-a pus faina in ploaie, se prepara un aluat care se coace, in foi de grosimea unui deget, intr-o tava unsa cu ulei.

Preparare crema I: Totul se amesteca pana se face o pasta perfect omogena.

Preparare crema II: Margarina inmuiata se amesteca cu zahar, se adauga grisul fiert, zeama de lamaie si coaja de lamaie taiata marunt. Se amesteca bine pana s-a omogenizat.

Preparare placinta: Pe prima foaie de prajitura se pune un strat din crema I. Pe a doua foaie se pune crema II, preparata ca mai sus, pe a treia foaie iarasi crema I. Se acopera cu a patra foaie, si se presara zahar pudra. Se serveste dupa 6-7 ore.

46. Rulada "Salam"

Ingrediente: 1 kg rahat (de preferinta de cacao), 200 g margarina vegetala, 250 g nuci tocate marunt,
1 lingura stafide, 3-4 linguri de visine din dulceata (ori cirese amare, caise verzi, coacaze,afine, sau cate o lingura din fiecare), 1 lingurita scortisoara macinata, 2-3 lingurite cacao, 2 linguri zahar pudra.

Mod de preparare: Se taie rahatul bucatele mici si se pune pe marginea plitei, la foc mic, intr-o cratita. Cat timp se inmoaie, se freaca margarina spuma.
Cand rahatul a inceput "sa se lase", se mai omogenizeaza putin frecandu-l cu o lingura de lemn, se trage de pe foc, se pun margarina, nucile, stafidele, boabele de dulceata, fara nici un pic de zeama, scortisoara si se omogenizeaza perfect compozitia. Se umezeste, cu apa, o hartie pergament, se toarna in ea compozitia, se modeleaza un "salam", si se lasa la rece pana a doua zi. Cacaoa se amesteca cu zaharul pudra si se pune intr-un borcanel. inainte de a-l taia si a-l servi felii, salamul se scoate din hartie si se trece, bine, prin cacao cu zahar.

47. Salata de capsuni

Ingrediente: 750 g capsuni proaspete, 150 g zahar, 50 ml rom (sau coniac), 1 lingurita sirop de cirese.

Mod de preparare: Capsunile se curata de codite, se spala, se scurge apa. Se pun apoi intr-un vas, se presara zaharul si se adauga alcoolul si siropul de cirese. Se tin la frigider inainte de a fi servite.

48. Salata de capsuni cu nuca

Ingrediente: 300 g capsuni proaspete, 2 lingurite zahar pudra, 1 lingura nuci tocate marunt, 1 lingurita zeama de lamaie, 1 para fiarta (sau din compot).

Mod de preparare: Capsunile se spala, se lasa sa se scurga bine apa, se taie in jumatati si se adauga para taiata feliute subtiri. Se drege gustul cu zeama de lamaie, se presara zaharul si nucile tocate marunt. Se serveste in cupe sau pahare.

49. Salata de fructe I

Ingrediente: 50 g capsuni, 1 para, o jumatate mar, 3-4 corcoduse, 1 lingura zeama de lamaie, zahar.

Mod de preparare: Fructele se spala, se taie marunt, se amesteca cu zeama de lamaie si zahar. Se servesc cat mai reci.

50. Salata de fructe II

Ingrediente: 3 mere, 2 pere, 2 portocale, 3-4 caise (din dulceata sau compot), 2-3 linguri de visine,
1 lingura boabe de struguri, cativa mieji de nuca,
1 pumn de stafide, 3 lingurite de rom, coniac, visinata, zeama de dulceata cat cuprinde, zeama de compot cat cuprinde, miere dupa gust, 1 - 2 pahare suc natural de ananas, pere, banana sau orice alt fruct (nu de lamaie).

Mod de preparare: Merele, perele si portocalele se spala, se curata de coaja, se taie in cubulete mici, se pun intr-un vas. Se adauga celelalte fructe, impreuna cu zeama de dulceata ori de compot sau de visinata, stafidele si nucile taiate marunt, ori zdrobite, cu o sticla, pe planseta. Se amesteca bine, se pune miere dupa gust si se adauga zeama de compot sau/si un suc natural de fructe cat sa "inoate" fructele in lichid. Se serveste rece.

1 2 3 4 5 6 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->