Placinte, prajituri de post

Este timpul pentru un desert bine meritat. Ne putem bucura de placinte si prajituri chiar si in timpul postului. Va recomandam cu caldura aceste retete extraordinare.

Spor la gatit si pofta buna !

31. Cornulete de post cu nuca

Ingrediente: 250 g faina, 3 linguri rom (sau coniac), 200 g zahar tos, 250 g margarina vegetala,
4 linguri miez de nuca tocat, 3 linguri zahar pudra,
sare, dupa gust.

Mod de preparare: Margarina se incalzeste putin, se pune intr-un castron, se adauga zaharul tos, treptat, si se freaca spuma. Cand s-a omogenizat bine, se pune sare, dupa gust. Se adauga miezul de nuca tocat marunt si se amesteca in sensul acelor de ceasornic. Se pun faina in ploaie, romul sau coniacul si se amesteca bine. Se intinde aluatul pe o planseta de bucatarie pana ce are o grosime de o jumatate de deget. Se decupeaza bucati de aluat in raza si se modeleaza cornulete. Se coc intr-o tava, timp de 25 de minute, inca fierbinti fiind, se trec prin zahar pudra.

32. Cornulete din aluat dospit

Ingrediente: 1 pahar ulei, faina cat cuprinde aluatul
o jumatate de pahar bors, 1 "nuca" de drojdie de bere, coaja de la 1 lamaie rasa, gem ori rahat, sau nuci tocate.

Mod de preparare: Se-nmoaie drojdia cu putina apa (intr-un vas), apoi se pune si restul ingredientelor, cu exceptia fainii si umpluturii. Totul se amesteca bine, iar cand compozitia s-a omogenizat se adauga, treptat, faina, framantand cu mana, pana ce iese un aluat potrivit de consistent. Se pune faina pe planseta, se scoate coca din vas, se imparte in doua (ca sa nu fie greu de intins cu sucitorul) si din fiecare bucata se intinde o foaie cam de o jumatate de deget grosime. Apoi se taie in patratele cu latura de 6 cm, se pune umplutura in mijloc si se ruleaza cornulete. Se unge tava bine cu grasime (margarina si ulei) si se aseaza cornuletele distantate intre ele, pentru ca in timpul coptului mai cresc si risca sa se lipeasca unele de altele. Se lasa la foc potrivit pret de o jumatate de ora. Sunt gata cand s-au rumenit.

33. Covrigei cu lamaie

Ingrediente: 1 ceasca faina, 4 linguri zahar pudra,
2 linguri margarina vegetala, 2 linguri miez de nuca tocat, coaja rasa de la 1 lamaie, 2 linguri zeama de lamaie, 1 plic zahar vanilat.

Mod de preparare: Margarina moale se freaca bine cu zaharul intr-un castron, se adauga coaja de lamaie rasa, se amesteca, se pun faina si nucile si se amesteca in continuare, punand si nuca, zeama de lamaie, lingura de lemn, pana se incorporeaza perfect. Dupa ce aluatul a stat o jumatate de ora, se ia cate o bucata de aluat de marimea unei linguri, se pune pe o planseta presarata cu faina. Se modeleaza suluri de grosimea unui deget si de 20 cm lungime. Se rasucesc capetele, se formeaza covrigeii. Se aseaza intr-o tava, unde s-a presarat faina, se coc timp de 20 de minute. Fierbinti fiind, covrigeii se trec prin zahar pudra si zahar vanilat.

34. Cozonac de post

Ingrediente: 1 kg faina, 500 g zahar tos, 250 ml ulei, 2 pachete margarina vegetala, 50 g drojdie proaspata, 1 litru apa, 1 plic zahar vanilat, 1 lingura coaja de lamaie rasa, 1 lingurita rom, 1 lingurita coaja de portocala rasa, 2 lingurite sare, 1 varf de cutit scortisoara macinata, 1 varf de cutit cuisoare macinate, sofran dupa gust.

Mod de preparare: In 500 ml (doua cani de apa calda) se dizolva drojdia, se adauga 1 ceasca de zahar tos, 100 ml ulei, 2 cesti cu faina si se amesteca bine, apoi se bate cu o lingura de lemn. Se acopera amestecul cu o bucata de panza curata si se lasa sa creasca, la caldura. Aceasta este "plamadeala", intre timp, intr-o cana de apa calda se dizolva cealalta ceasca de zahar si se adauga: cuisoare, scortisoara, sofran , coaja de lamaie, de portocale, zaharul vanilat. Intr-un castron se pun margarina, restul de ulei si se amesteca, intr-un lighean mai marisor se pune faina, se adauga plamadeala, 1 cana de apa calda si restul de ingrediente (scortisoara, cuisoare etc). Aluatul trebuie sa fie cat mai moale. In timp ce il framantati, se pune putina margarina calda. Se framanta bine, timp de 30 de minute, pana ce aluatul scoate bule de aer. Se acopera cu un stergar si se lasa sa creasca la caldura. Dupa ce a crescut si si-a dublat volumul, se pune in formele tinute la caldura si unse cu putin ulei. Se coc in cuptorul incalzit, timp de o ora. Atentie insa, in forme cozonacul trebuie sa ocupe doar jumatate din volum. Se unge cu ulei, apa, zahar si se pun bucati de miez de nuca si stafide.

35. Cozonac de post cu mac

Ingrediente: Aluatul se pregateste ca pentru cozonac de post mai sus.

Ingrediente umplutura: 250 g mac, 250 g zahar,
vanilie dupa gust, lamaie rasa, 1 lingura margarina.

Mod de preparare: Se prepara aluatul ca pentru cozonac de post, se lasa sa creasca. Cand e gata se intind din el foi groase, pe o planseta pe care s-a presarat faina. Apoi se umple uniform foaia cu crema de mac, se ruleaza si se coace ca si cozonacul simplu.

Preparare umplutura: Macul se trece prin masina de rasnit mac ori prin rasnita electrica pentru cafea. Apoi se pune intr-un vas impreuna cu zaharul, vanilia, coaja de lamaie rasa, margarina si putina apa si se da in cateva clocote pana se face o crema groasa ca sa poata fi intinsa pe foaia de aluat.

36. Crema de castane cu fructe

Ingrediente: 1 borcan piure de castane, 1 lingura margarina vegetala, 1 portocala, 2 banane, visine (din compot, dulceata, visinata), coaja de lamaie rasa, suc de la 1 lamaie, zahar pudra.

Mod de preparare: Se freaca pireul de castane cu coaja de lamaie si sucul de lamaie. Apoi se adauga margarina si se freaca bine pana se face o crema fina, bine legata. Fructele mari, proaspete, se curata si se taie in cubulete. Crema se pune in pahare, alternand un strat de castane cu un strat de fructe. Deasupra ultimului strat de crema se presara zahar pudra.

37. Crema de corcoduse

Ingrediente: 250 g corcoduse, 1 lingura zeama de lamaie, 1 lingurita gris, zahar, dupa gust, apa.

Mod de preparare: Fructele coapte se spala, li se scot samburii, apoi se taie marunt si se fierb in apa cu zahar si zeama de lamaie pana ce devin moi.
Se zdrobesc in mixer (sau se trec prin sita), se adauga gris si se lasa sa mai dea in fiert timp de 5 minute. Se serveste in cesti sau pahare, cu zahar pudra presarat deasupra.

38. Gogosi cu marmelada din aluat de cartofi

Ingrediente: Toate cele necesare pentru gogosi simple din aluat de cartofi de mai jos, marmelada ori fructe din dulceata fara sirop ori fructe zaharisite.

Mod de preparare: Aluatul se pregateste la fel ca si cel pentru gogosi simple din aluat de cartofi, dar cand se intinde foaia, sa fie mai subtire. Dupa ce s-au taiat rondelele cu paharul, pe jumatate din ele se pune putina marmelada (ori doua-trei fructe din dulceata), iar cu celelalte acoperim fiecare rondea cu marmelada si presam bine intre degete margínele rondelelor, ca sa se alipeasca si sa nu iasa umplutura. Se coc la fel, in ulei bine incins.

39. Gogosi simple din aluat de cartofi

Ingrediente: 5 cartofi potriviti, 200 g aluat dospit de paine, 250 ml ulei, 5 linguri zahar pudra.

Mod de preparare: Cartofii se spala si se fierb in coaja. Se curata apoi de coaja si se trec prin masina de tocat. Aluatul de paine dospit se framanta cu cartofii trecuti prin masina de tocat si se intinde pe o planseta intr-un strat de grosimea unui deget. Cu un pahar, avand gura mai mare, se decupeaza bucati rotunde. Se pune uleiul la incins intr-un vas (de preferinta tuci). Cand uleiul clocoteste, se pun bucatile decupate. Se scot apoi pe o tava si se servesc calde presarand zahar pudra.

40. Mere coapte

Ingrediente: 10 mere mai marisoare, 2 linguri zahar, 1 lingura margarina vegetala, 2 linguri cirese (sau caise) din dulceata, 4 linguri marmelada de fructe.

Mod de preparare: Merele se spala, se scobesc in dreptul cotoarelor. Se umplu cu marmelada si fructe (caise, cirese) din dulceata. Se pregateste o tava, se unge cu margarina, se aseaza merele si se baga la cuptor pentru 20-25 de minute, la foc potrivit. Se scot apoi merele de la cuptor si se mai presara putin zahar.

1 2 3 4 5 6 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->