Placinte, prajituri de post

Este timpul pentru un desert bine meritat. Ne putem bucura de placinte si prajituri chiar si in timpul postului. Va recomandam cu caldura aceste retete extraordinare.

Spor la gatit si pofta buna !

21. Clatite de post cu mere

Ingrediente: 5 linguri faina, 5 linguri apa minerala sau (sifon), 3 linguri ulei, 1 lingura zahar tos, 1 lingurita sare, 1 lingurita zahar pudra, 3-4 mere dulci

Mod de preparare: Merele se spala, se curata de coaja, se scoate partea cu cotoarele si semintele, se taie in felii foarte subtiri, se pun in aluatul de clatite (pregatit ca in reteta anterioara), si se coc in ulei ca si clatitele, dar sa fie mai groase. Se servesc ca atare, fara umplutura, pudrate cu zahar vanilat.

22. Compot de caise

Ingrediente: 1 kg caise, 300 g zahar tos, 1 plic zahar vanilat, 500 ml apa.

Mod de preparare: Din apa (500 ml), zahar tos si zahar vanilat se prepara un sirop care se lasa sa dea in clocot. Cand fierbe, se pun caisele spalate, taiate in jumatati, si se fierb in sirop timp de 10 minute. Dupa ce au fiert, se scot intr-un castron, iar siropul se lasa sa mai fiarba cateva minute, impreuna cu cativa samburi de caise. Se scot samburii, iar siropul se toarna peste caise. Se serveste rece.

23. Compot de cirese I

Ingrediente: 1 kg cirese, 250 ml apa, zahar, dupa gust.

Mod de preparare: Apa cu zahar se da in fiert, se pun ciresele si se tin pana se inmoaie. Se scot ciresele, se lasa zeama sa fiarba in continuare pana ce se ingroasa. Se amesteca apoi cu ciresele si se serveste rece.

24. Compot de cirese II

Ingrediente: 1 kg cirese, 400 ml apa, 1 lingurita zeama de lamaie, 1 lingurita alune de padure (sau arahide) tocate marunt, zahar, dupa gust.

Mod de preparare: Ciresele se spala bine, li se scot samburii. Jumatate din ele se fierb cu apa, zahar si zeama de lamaie, pana ce devin moi, apoi se zdrobesc. in restul cireselor, care n-au fost fierte, se pun alune in locul samburilor. Se aranjeaza totul intr-un vas de sticla, turnand deasupra siropul de cirese, bine pasat si racit, ce a fost preparat anterior.

25. Compot de fructe uscate

Ingrediente: 50 g prune uscate, 50 g mere uscate, 50 g pere uscate, 1 lingura stafide, 1 varf cutit, cuisoare macinate, scortisoara, zahar, dupa gust.

Mod de preparare: Fructele uscate se spala, se taie marunt si se fierb impreuna cu ingredientele, pana ce devin moi. Se corecteaza gustul cu zahar si scortisoara, dupa dorinta.

26. Compot de gutui si struguri

Ingrediente: 1 kg gutui, 500 g struguri tamaiosi (Hamburg), 500 ml apa, 400 g zahar tos, 1 plic zahar vanilat.

Mod de preparare: Din 400 g zahar, o jumatate de litru de apa si zahar vanilat se prepara un sirop. Strugurii se spala bine s se separa ciorchinii mici de cate 5-6 boabe. Se spala din nou si se scurg de apa. Gutuile se spala, se taie in felii mai subtiri, se scot cotoarele si semintele si se pun la fiert in siropu preparat anterior. Dupa zece minute, se pun in sirop si strugurii (se inteapa cu un ac fiecare bob). Se fierb in continuare pana se inmoaie gutuile. Compotul se poate servi dupa ce s-a racit sau se poate pastra in borcane. Este gustos si fara struguri.

27. Compot de prune

Ingrediente: 1 kg prune, 250 g zahar, 500 ml apa,
scortisoara, dupa gust.

Mod de preparare: Zaharul se fierbe impreuna cu apa, se adauga scortisoara si prunele spalate, taiate pe jumatate. Se fierb la foc potrivit pana ce prunele devin moi.

28. Compot de prune uscate

Ingrediente: 2 cesti prune uscate, 1 lingurita zeama de lamaie, scortisoara macinata, dupa gust
zahar, dupa gust.

Mod de preparare: Prunele se spala si se pun in apa rece, la inmuiat, timp de 3-4 ore. Se amesteca cu restul ingredientelor si se fierb pana ce devin moi.

29. Compot special de prune

Ingrediente: 1 kg prune, 1 lingurita zeama de lamaie, 200 g zahar tos, 125 ml apa, cuisoare macinate, dupa gust, scortisoara, dupa gust.

Mod de preparare: Prunele se spala bine, li se scot samburii si se fierb impreuna cu toate ingredientele de mai sus.

30. Cornulete cu gem

Ingrediente: 500 g faina, 4 linguri zahar tos,
200 ml sifon (sau apa minerala), 250 g margarina vegetala, 2 linguri rom, 3 linguri miez de nuca tocat,
1 ceasca gem de fructe, 2 linguri zahar pudra.

Mod de preparare: Margarina se pune la incalzit, usor, pana se inmoaie, se freaca bine cu zaharul tos, se pune apa minerala si se amesteca continuu, se pune romul, un praf de sare si se presara faina "in ploaie". Se framanta aluatul cu mana, timp de 10-15 minute. Pe o planseta de bucatarie se presara faina, apoi se intinde aluatul pe un strat subtire, cu ajutorul unui sucitor. Se taie bucatele de aluat patrate sau triunghiulare si se umplu cu gem si miez de nuca tocat. Se pun la cuptor in tavi neunse si se coc 15-20 de minute. Cand sunt inca fierbinti, cornuletele se trec prin zahar pudra.

1 2 3 4 5 6 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->