Placinte, prajituri de post

Este timpul pentru un desert bine meritat. Ne putem bucura de placinte si prajituri chiar si in timpul postului. Va recomandam cu caldura aceste retete extraordinare.

Spor la gatit si pofta buna !

11. Clatite

Ingrediente: 100 g faina, 100 mL ulei, 25 g zahar,
10 g sare.

Mod de preparare: Se face o pasta ca smantana subtire din faina,apa, sare si o lingura de ulei. Se coc intr-o tigaie incinsa bine si unsa cu ulei. Clatitele se vor face un pic mai groase deoarece se rup usor, neavand oua. Pentru desert se pot umple cu magiun, gem sau dulceata. Pentru aperitiv se pot umple cu umpluturile de la varzari sau placinte cu cartofi.

12. Galuste cu prune din compot

Ingrediente: 500 g cartofi, 100 g faina, 25 mL ulei,
10 g sare, 150 g margarina, 50 g zahar, 50 g pesmet, prune din compot, miez de nuca.

Mod de preparare: Cartofii se fierb in coaja. Se curata si se framanta cu faina, uleiul, zaharul si sarea. Prunele se scot din compot, se scot samburii si se inlocuiesc cu sferturi de miez de nuca. Fiecare miez de nuca se inveleste in aluat formand o galusca rotunda de 3-4 cm, diametrul. Se fierb in apa care clocoteste pe foc mic. Se scot cu polonicul cu gauri si se lasa la zvantat. Separat se prajeste putin pesmetul in margarina. Galustele se tavalesc prin acest pesmet si se aseaza intr-o tigaie. Restul de pesmet se toarna deasupra si se da la cuptor 10 minute. Se servesc calde cu zahar presarat pe deasupra.

13. Pilaf de mere

Ingrediente: 100 g orez, 500 g mere, 100 g zahar,
50 mL ulei, 5 g sare, 5 g scortisoara.

Mod de preparare: Orezul se fierbe cu 3 cani de apa pana se inmoaie. Se adauga sarea si scortisoara. Merele se curata si se taie in rondele subtiri. Se amesteca cu zaharul si se calesc putin in ulei. Intr-o cratita se pune un rand de orez, un rand de mere si din nou un rand de orez. Se lasa la cuptor 15 minute.

14. Halva turceasca

Ingrediente: 100 g margarina, 150 g faina, 200 g zahar, 50 g zahar farin, 1 pacetel zahar vanilat.

Mod de preparare: Se topeste margarina. In ea se prajeste faina pana se rumeneste putin. Se stinge cu zaharul dizolvat in 300mL apa. Se lasa sa scada mestecand permanent. Se trage de pe foc. Se formeaza portii de marimea unui ou. Se presara cu putin zahar farin amestecat cu zahar vanilat.

15. Tort cu nuca si gem

Ingrediente: 200 g faina, 200 g zahar, 300 g nuca
200 g margarina, 400 g gem, 10 g sare.

Mod de preparare: Se face un aluat consistent din faina, 200 g nuca data prin masina, zahar, margarina si o cescuta de apa. Se framanta bine si se tine o ora la frigider. Se taie aluatul in 5-6 parti egale si se fac foile de grosime 5 mm. Se coc pe dosul tavii. Se monteaza tortul folosin drept umplutura gem si restul de nuci. Se poate glasa cu zahat ars.

16. Turta dulce

Ingrediente: 250 g zahar, 500 g faina, 100 g nuci,
100 g rahat, 50 mL ulei, 10 g bicarbonat, 5 g scortisoara cuisoare.

Mod de preparare: Se ard 100 g zahar si se sting cu 400 mL apa. Se adauga restul de zahar. Se amesteca acest sirop cu faina, uleiul, bicarbonatul si mirodeniile. La urma se adauga miezul de nuca in sferturi si rahatul taiat in bucati mici si trecut prin faina. Se unge tava cu ulei si se tapeaza cu faina. Se torna compozitia, deasupra se pun jumatati de miez de nuca. Se coace la foc potrivit 40 minute.

17. Aluat fin pentru foi

Ingrediente: 300 g faina, 150 ml apa, 6 linguri ulei,
sare, dupa gust.

Mod de preparare: Pe o planseta de bucatarie se cerne faina, se face o gropita la mijloc. Se toarna apa si sare, dupa gust, pentru a obtine un aluat potrivit de tare. Se framanta bine. Se lasa sa se odihneasca o jumatate de ora pe planseta, fiind acoperit cu o cratita. Pe masa se pune o fata de masa curata, se presara faina si se incepe intinderea aluatului. Daca aluatul este moale se poate intinde cu sucitorul. Cand s-a obtinut,pe toata intinderea mesei, o foaie subtire ca pentru placinta, se taie marginile, se framanta din nou si se intinde o alta foaie. Se lasa sa se zvante foarte putin. Se stropeste cu margarina topita sau ulei.
Foaia se poate umple cu nuci, mere, migdale, ciuperci, spanac etc.

18. Biscuiti cu lamaie

Ingrediente: 250 g faina, 150 g margarina vegetala,
150 g zahar tos, 1 lamaie (pentru coaja), apa minerala (sifon), ulei (pentru uns).

Mod de preparare: Margarina vegetala se freaca spuma, cu zaharul, incet, incet, se adauga, turnand-o "in ploaie", jumatate din cantitatea de faina si coaja de Ia lamaie rasa. Dupa ce s-au amestecat bine adauga, tot treptat, si restul cantitatii de faina. Aluatul se framanta bine si se lasa sa stea cam 10 minute. Se intinde o foaie groasa cam de o jumatate de centimetru, pe o planseta pe care am presarat faina. Biscuitii se taie cu forme, ori, simplu, cu un pahar. Se ung, cu ajutorul unei pene, cu putina apa minerala si se pune pe ei zahar tos. Se coc la foc potrivit, intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Sunt gata cand s-au rumenit.

19. Chec de post cu nuca

Ingrediente: 1 kg faina, 250 g zahar tos, 1 lingura zahar pudra, 250 g margarina vegetala, 200 g miez de nuca macinata, 500 ml suc de fructe, 1 lingura scortisoara macinata, 1 lingura coaja de lamaie si de portocala (amestecate), 1 lingurita praf de copt,
1 lingurita bicarbonat.

Mod de preparare: Intr-un castron se pune margarina usor incalzita, se bate spuma cu zaharul, adaugat treptat. La sfarsit se pun, in ploaie, faina, miezul de nuca, sucul de fructe, coaja de lamaie si de portocala, scortisoara, praful de copt si bicarbonatul. Se obtine o compozitie care trebuie sa fie cat mai groasa. Se pune intr-o tava unsa cu margarina sau ulei si se coace, timp de 50-60 minute, la foc potrivit. Cand este gata, se pune zahar pudra.

20. Clatite de post

Ingrediente: 5 linguri faina, 5 linguri apa minerala (sau sifon), 3 linguri ulei, 1 lingura zahar tos,
1 lingurita sare, 1 lingurita zahar pudra,
gem de fructe, peltea, dulceata, nuci fierte si tocate (pentru umplut).

Mod de preparare: Din ulei, zahar tos si sifon se face un amestec ce se bate bine, apoi se adauga sarea si faina si se bate in continuare, astfel incat sa rezulte o compozitie semilichida, ca o smantana subtire. Intr-o tigaie se pune putin ulei, se coc apoi foile de clatite (la clatitele de post, acestea se fac mai groase, coca fiind fragila). Se coc pe fiecare parte, apoi se pune gem de fructe si se ruleaza. Se presara zahar pudra.

1 2 3 4 5 6 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->