Pastrarea pentru iarna a legumelor

Legumele care se pot pastra proaspete un timp mai indelungat sunt: ceapa, usturoi, cartofi, varza, morcovi, patrunjel, pastarnac, praz, telina, ridichi de iarna, sfecla, conopida etc. Toate acestea se aleg de buna calitate, sanatoase, proaspete si intregi.

21. Marar si patrunjel, la sare

Ingrediente: 3 legaturi marar, 3 legaturi patrunjel verde, sare.

Mod de preparare: Mararul si patrunjelul se spala bine in mai multe ape, se scutura, apoi se pun pe o planseta de bucatarie si se presara peste ele sare din abundenta. Se pregateste un borcan curat, se pune verdeata si sarea si se lasa pana a doua zi. Deoarece scad, se completeaza cu verdeata si sare, pregatite ca mai sus. Deasupra se mai pune sare. Se leaga apoi borcanul. In acelasi mod puteti prepara tarhonul si leusteanul, pentru iarna.

22. Muraturi amestec

Ingrediente: 2 kg gogosari, 2 kg gogonele,
4 conopide potrivite, 500 g morcovi, 1 kg ceapa mica (arpagic), 3-4 radacini hrean, frunze telina,
500 ml otet de 9°, 400 g zahar, 6 lingurite sare,
10 foi dafin, piper boabe, mustar boabe, dupa gust.

Mod de preparare: Pentru ca reteta sa reuseasca perfect, procedati in felul urmator: se curata gogosarii de cotoare si seminte, se spala gogonelele; conopidele se spala si se desfac pe buchetele; se curata arpagicul. Se pun toate legumele in borcane, apoi se pune apa in borcane ca sa stim cata este necesara; aceasta apa se varsa in alt vas si se fierbe cu otet, sare, zahar, piper boabe, boabe de mustar si foi de dafin. Se toarna peste legumele din borcane. Se pun felii de morcovi, frunze de telina, pentru un aspect placut. Deasupra se pune hrean si o bucatica de lemn.

23. Muraturi ca salata

Ingrediente: 5 kg gogonele, 1 kg morcovi, 1 kg ceapa, 10 ardei grasi, 20 gogosari, 10 catei de usturoi, 150 g sare, 1 litru otet de 6°, 300 g mustar,
10 linguri ulei, 1 pahar apa.

Mod de preparare: Gogonelele se spala, se taie felii. Morcovii se curata si se rad pe razatoare. Cepele se curata si se taie marunt. Ardeii grasi si gogosarii se spala, li se scot semintele si cotoarele, si se taie felii. Usturoiul se curata si se zdrobeste. Toate cele de mai sus se amesteca, se adauga sare, se pun la fiert cu 1 litru otet de 6°. Se fierb, se trag de pe foc si se toarna peste ele o maioneza de post: 300 g mustar, 1 pahar apa, 10 linguri ulei. Iarna, se pot folosi in completare cartofi fierti in coaja, taiati apoi bucati. Se pun apoi la borcane pentru iarna.

24. Mustar de casa

Ingrediente: 125 g mustar boabe macinat marunt,
125 ml otet, 2 linguri miere de albine, 1 ceapa mai mica, 1 lingurita tarhon, 1 lingurita enibahar boabe,
1 varf de cutit scortisoara (eventual), 1 lingurita maghiran.

Mod de preparare: Ceapa se curata, se toaca marunt. Se amesteca cu cimbru, maghiran, tarhon si se lasa intr-un vas acoperit, timp de 4 zile. Apoi se strecoara totul printr-o panza curata, se pun si celelalte ingrediente, se amesteca. Daca mustarul iese prea iute se poate drege cu apa si miere, dupa gust.

25. Pasta de fasole pentru iarna

Ingrediente: 1 kg ceapa, 1 kg fasole boabe, 15 gogosari rosii, 250 ml ulei, 6 foi de dafin, 500 ml suc de rosii, sare, dupa gust, piper macinat, dupa gust.

Mod de preparare: Cepele se curata, se taie felii subtiri; la fel, gogosarii, se spala, se sterg, se scot semintele si cotoarele, se taie felii. Impreuna cu ceapa se trec prin masina de tocat si se calesc apoi in uleiul incins. Fasolea boabe se alege, se spala, se lasa la inmuiat in apa rece, timp de 8 ore, se schimba apa si se fierbe intr-o alta, cu sare si foi de dafin, pana se sfarama bine. Fasolea se scurge de apa si se pune peste ceapa si gogosarii caliti, se toarna sucul de rosii, se pun din nou la fiert, pana se obtine o pasta omogena. Se adauga piper macinat si sare, dupa gust, apoi pasta se pune in borcane, care se leaga la gura cu celofan; se pastreaza foarte bine.

26. Pasta de vinete pentru iarna

Ingrediente: 2 kg vinete, 2 kg gogosari, 2 kg rosii,
1,5 kg ceapa, 500 ml ulei, usturoi, sare, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Vinetele se spala, se coc pe plita, se curata si se toaca cu un satar din lemn, ca si pentru salata de vinete. Gogosarii se curata de cotoare, li se scot semintele, se curata cepele, se taie totul felii mai mici si se trec prin masina de tocat. Se pune uleiul la incins si se calesc gogosarii si ceapa. Totul se amesteca si se fierbe putin. Rosiile se curata si ele si se trec prin masina de tocat. Se pun apoi peste vinete, ceapa, gogosari. Se fierb, acoperite, timp de o ora. Se pun sare, piper, usturoi, dupa gust. Apoi se pune totul la borcane. Este un preparat bun pentru iarna, folosit ca aperitiv in timp de post.

27. Spanac pentru iarna

Ingrediente: 3 kg spanac, sare, dupa gust, apa.

Mod de preparare: Spanacul se alege, frunzele fara codite se spala, se oparesc cu apa clocotita, apoi se fierb, timp de 5 minute, amestecand cu lingura de lemn. O parte din spanac se face piure (trecut prin masina de tocat, dupa ce a fost oparit si s-a racit). Piureul si frunzele se pun in borcan separate si se umplu borcanele pana la gura, se completeaza cu zeama in care a fiert spanacul. Se amesteca; deasupra, sus, se pune cate o jumatate de aspirina in fiecare borcan. Se leaga la gura cu celofan si se tin o jumatate de ora la bain-marie.

28. Tarhon in otet

Ingrediente: 3 pumni tarhon, otet de 9° (1 litru otet la 1 litru apa), sare (40 g la 1 litru otet).

Mod de preparare: Tarhonul se spala, se rup frunzulitele de pe tije, se aseaza la borcan. Se toarna otet fiert cu sare si apa, se leaga borcanul cu celofan, se pastreaza foarte bine. Se foloseste la ciorbe, preparate cu fasole, in chip de comprese, puse la incheieturile miinilor, reduce repede febra.

29. Varza acrita rapid

Ingrediente: 10 capatani mici varza alba din luna iunie/iulie, 300 g sare, 10 litri apa, 3 linguri marar cu seminte, tocat.

Mod de preparare: Verzele se spala bine, se curata de frunzele vestede, li se scoate coceanul, se cresteaza in patru parti, se aseaza in borcan. Saramura (10 litri apa la 300 g sare) se fierbe; cand s-a racit, se toarna peste varza, se acopera, se tine la loc cald. In 5-6 zile veti avea prima varza acra pentru preparatele dumneavoastra: sarmalute etc.

30. Varza murata II

Ingrediente: 5 kg varza alba, 3 linguri sare,
1 lingura chimen, 6 foi dafin, cateva boabe de ienupar.

Mod de preparare: Se spala verzele, se taie in doua, li se scoate cotorul, apoi se taie fideluta. Se pune sare si se framanta pana ce s-a format o cantitate de suc. Varza se pune intr-o putinica si se preseaza cu putere pana ce s-a format un strat de zeama de circa 2 cm deasupra ei. Se pune si o placa de piatra. Se scrie data pe o eticheta. Dupa trecerea 10-12 saptamani, varza poate fi consumata. Daca sucul scurs din varza taiata nu este suficient, se va adauga apa fiarta cu sare si racita.

1 2 3 4 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->