Pastrarea pentru iarna a legumelor

Legumele care se pot pastra proaspete un timp mai indelungat sunt: ceapa, usturoi, cartofi, varza, morcovi, patrunjel, pastarnac, praz, telina, ridichi de iarna, sfecla, conopida etc. Toate acestea se aleg de buna calitate, sanatoase, proaspete si intregi.

11. Ardei pentru umplut

Ingrediente: 3 kg ardei gras, 2 kg rosii, 3 linguri frunze de telina tocate, 2 linguri patrunjel verde,
sare, dupa gust.

Mod de preparare: Ardeii se spala, se curata de seminte si cotoare, li se scot lamelele interioare (ca sa nu fie iuti) cu un cutit sau cu o lingurita. Se pun doua minute in apa clocotita cu sare, apoi se scot si se lasa intr-un vas acoperit. La apa in care au fost opariti ardeii se mai pun apa, sare, frunze, de telina, patrunjel si cate o aspirina, drept conservant. Ardeii se pun la borcan si se toarna peste ei lichidul de mai sus. Atentie, sa fie asezati in asa fel incat sa nu ramana spatii intre ei. Borcanele se leaga cu celofan si se tin o jumatate de ora la bain-marie. Ardeii opariti se pot pune in pungi de plastic si la congelator.

12. Ardei umpluti, murati

Ingrediente: 3 kg ardei gras, 2 verze potrivite,
1 lingurita piper boabe, otet, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Se spala bine ardeii, dupa ce li s-au scos semintele si cotoarele. Varza se taie in patru, se scoate cotorul si ea se taie fideluta. Se pune sare peste varza si se umplu ardeii. Intr-un borcan mai mare se aseaza ardeii umpluti cu varza. Se toarna apa fiarta amestecata cu otet. Se lasa pana a doua zi. A doua zi, lichidul se scoate, se da in clocot si se toarna din nou peste ardei. Operatia se repeta cam de trei ori. Apoi se pot pune boabe de piper si borcanul se inchide ermetic.

13. Bulion de rosii

Ingrediente: 5 kg rosii, bine coapte, 100 g sare.

Mod de preparare: Rosiile coapte se spala, se taie in mai multe bucati, se pun la fiert si se lasa sa fiarba, in clocot, timp de o jumatate de ora. Se trec prin sita ca sa iasa sucul fara seminte si pielite.
Pireul rezultat se pune intr-un vas emailat. Se fierbe, mestecand continuu cu o paleta din lemn. La sfarsit se pun sare si putina apa. Se fierbe mai mult sau mai putin timp, dupa dorinta, cum vrem sa fie bulionul, mai gros, mai subtire, ori ca o pasta consistenta. Se pune in sticle cu gatul larg (tip "lapte"), se leaga cu celofan si se pastreaza la rece.

14. Bureti de padure murati

Ingrediente: 3 kg bureti de padure (ghebe, rascovi sau laptuci dulci), 1 litru apa, 250 ml otet de 9°,
1 lingura zahar, 2 lingurite piper boabe, 100 ml ulei,
1 lingura sare.

Mod de preparare: Buretii se spala, se indeparteaza frunzele, resturile de iarba, pamantul etc. Se spala in mai multe ape. Apoi se pun in apa calda si se fierb 10 minute. Se arunca apa, se spala din nou, pentru ca devin mucilaginosi. Se pun intr-un borcan curat, intr-un vas se pun 250 ml otet, 1 litru apa, zahar, se fierbe totul, apoi se adauga uleiul, boabele de piper. Dupa ce a dat in clocot se lasa sa se raceasca, se toarna peste bureti in borcan, se presara sare si se leaga cu celofan. Se pastreaza bine la rece.

15. Castraveti in otet

Ingrediente: 5 kg castraveti mai mici, 1 litru otet 9°
2 litri apa, 6 linguri sare, 6 lingurite zahar, 4 foi de dafin, 1 lingurita cimbru, 1 lingurita marar, 1 lingura telina frunze, 1 lingurita piper boabe.

Mod de preparare: Castravetii se aleg sa fie cat mai mici, se spala si se sterg cu o carpa curata. Se pregateste zeama (la 2 litri apa, 1 litru otet de fermentatie, de 9°). Tot la 1 litru de lichid se pune 1 lingurita zahar si 1 lingura sare. Cantitatea de lichid trebuie sa fie egala cu jumatate din capacitatea borcanelor. Zeama se pune la fiert cu foile de dafin, 1 lingurita de cimbru, 1 lingurita marar, 1 lingura de frunze de telina, tocate, timp de 10 minute. Se toarna peste castravetii pusi la borcan. Se pune piper boabe. Borcanele se leaga la gura cu celofan si se tin la loc racoros.

16. Ciuperci cu rosii

Ingrediente: 2 kg ciuperci (de crescatorie), 5 cepe potrivite, 15 ardei grasi, 2 kg rosii, 500 ml ulei, 3 foi dafin, 2 linguri marar verde tocat, 2 linguri patrunjel verde tocat, 1 lingura piper boabe, 1 lingurita sare.

Mod de preparare: Ciupercile se curata, se spala si se taie in felii potrivite. Ceapa se curata, se taie si se trece prin masina de tocat. Uleiul se incinge, se caleste ceapa intr-o cratita mare (peste 6 litri), fara sa devina aurie, doar sticloasa. Se pun ciupercile taiate felii, se fierb timp de 20 de minute, apoi se adauga ardeii grasi (spalati, curatati de seminte si taiati marunt), rosiile taiate felii, foile de dafin, mararul, patrunjelul, piperul si o lingurita de sare.
Se amesteca, se fierb acoperite, ia foc mic, o jumatate de ora. Se pune la borcan, se leaga cu celofan si o jumatate de ora se tine la bain-marie.

17. Ciuperci marinate in otet

Ingrediente: 2 kg ciuperci (cat mai mici) (de crescatorie), o jumatate lingurita sare de lamaie,
otet, 1 lingurita sare, zahar, dupa gust.

Mod de preparare: Ciupercile se spala, se taie coditele si se fierb in apa cu sare, dupa gust, si sare de lamaie, pana se inmoaie putin si nu mai sunt crude. Se scot si se scurg de apa. Otetul se fierbe cu putin zahar si apa, se adauga ciupercile deja fierte. Dupa ce toate s-au racit se pun in borcane, turnand deasupra otetul in care au fiert. Se leaga borcanele cu celofan. Se pastreaza foarte bine.

18. Conopida conservata cu suc de rosii

Ingrediente: 4 conopide potrivite, 3 cesti suc de rosii, sare, dupa gust, 2 linguri patrunjel verde tocat,
2 linguri frunze de telina tocate.

Mod de preparare: Conopidele se spala, se rup in bucatele, se curata si se fierb 8 minute in apa clocotita cu sare, dupa gust. Separat, in alt vas, se pun 3 cesti cu suc de rosii si tot atatea de apa, se fierb 5 minute, se trag de pe foc, se adauga telina, patrunjelul tocat si sarea, dupa gust. Conopida se aseaza in borcan, se toarna sucul de rosii, se lasa cel putin doi centimetri pana la gura borcanului. Se pune o aspirina normala, se leaga borcanul si se tine o jumatate de ora la bain-marie. Se lasa pana a doua zi sa se raceasca, apoi se pastreaza in camara.

19. Gogosari in otet

Ingrediente: 8 kg gogosari, 1 conopida maricica, 2 legaturi morcovi, 4 linguri zahar tos, 6 litri apa si otet (in raport de 4 apa la 2 litri otet de 9°), 1 lingura piper boabe, 8 catei usturoi, 10 frunze de dafin,
1 lingurita mustar boabe, 6 linguri sare.

Mod de preparare: Gogosarii se spala bine, se sterg si se baga in borcane mari, in straturi suprapuse. Conopida se spala, se desface in buchetele si se pune intre gogosari, cu felii de morcovi si catei de usturoi curatati. Intr-o oala mai mare se pun 4 litri apa, 2 litri otet, se dau in clocot, apoi se pun boabele de piper, zaharul si foile de dafin. Se lasa sa mai dea in clccot, se pun 6 linguri de sare si, fierbinte fiind, zeama se toarna peste gogosarii si celelalte legumele din borcan. Se lasa borcanul acoperit pana a doua zi, se leaga la gura cu celofan dupa ce legumele sunt cufundate complet in lichid. Se pastreaza in camara.

20. Gogosari pentru iarna

Ingrediente: 5 kg gogosari rosii (bine copti), 500 ml otet de 6°, 125 ml ulei, 250 g zahar, 60 g sare,
10 foi de dafin, 1 lingurita piper boabe, radacini de hrean spalate si curatate.

Mod de preparare: Gogosarii se spala, se sterg cu o panza curata, li se scot cotoarele si semintele, se taie fiecare in patru, sau chiar mai multe parti. Se pun intr-o cratita mare, se acopera cu zahar, sare, piper, foi de dafin, ulei si otet. Se lasa pana a doua zi, se pun in borcane si se acopera cu hrean (radacini puse in cruce si o bucata mica de lemn), se leaga borcanul la gura cu celofan si se tine in camara sau in pivnita.

1 2 3 4 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->