Oua jumari cu garnituri

Oua jumari cu garnituri. Ceva mai deosebit, ce necesita putina experienta din partea gospodinei sau gospodinului. Putin mai greu de facut dar cu siguranta merita efortul.

Spor la gatit si pofta buna !

1. Oua jumari - reteta de baza

Ingrediente: 12 oua, sare, piper alb pisat, 3/4 pahar lapte, 50 g unt.

Mod de preparare: Se sparg ouale si se bat cu telul cu laptele, sare si piper. Intr-o cratita se pune untul si cand s-a incins se pun ouale batute si se amesteca in continuu. Jumarile trebuie sa ramana moi.

2. Oua jumari ca la Craiova

Ingrediente: 6-7 oua, 1 ceapa, 200 g ficat de pasare sau miel, 200 g bureti, 80 g afumatura, verdeata, 80 g unt, 1 lingura bulion, sare, piper, lapte, vin.

Mod de preparare: Se fac jumarile si se aseaza pe farfurie in forma de vulcan. Intre timp se face un sote din untul, ceapa tocata, ficatul, ciupercile si costita toate taiate julien, bulionul si vinul. Se pune in mijlocul jumarilor soteul si se serveste fierbinte cu verdeata tocata.

3. Oua jumari pescaresti (cu garnitura de foitaj, midii sau scoici si fileuri de ansoa)

Ingrediente: 12 oua, 35 midii sau scoici, 6 fileuri de ansoa, 100 g unt, 1/2 lingura faina, sare, cayen sau boia iute, 3/4 pahar lapte, 1 torta coapta din foitaj , 150 g cascaval.

Mod de preparare: Midiile se posaza (se fierb) 5 minute cu putina apa, sare si 15 g unt. Se fac jumarile din 10 oua si se pun in torta coapta. Separat se face un sos alb din unt, faina, cayen si lapte si se amesteca cu 2 galbe­nusuri, cascavalul ras si la urma se incorporeaza si albusurile batute spuma. Aceasta compozitie se intinde pe suprafata jumarilor si se da la cuptor incins 5 minute. Se serveste imediat, garnisita cu fileurile de ansoa.

4. Oua jumari cu parizer ca la Sibiu (cu garnitura de saiam de Sibiu si branza topita)

Ingrediente: 12 oua, 4 bucati branza topita, 12 felii mari de parizer, 150 g salam de Sibiu, 60 g ulei, 60 g unt, sare.

Mod de preparare: Parizerul se prajeste in ulei numai pe o parte, sa formeze forma unei farfurioare. Se fac jumarile si cu ele se umplu feliile de parizer. Se aseaza pe un platou si se garnisesc jumarile cu felioare de salam si de branza. Se servesc calde, unse deasupra cu unt sau cu sos de friptura.

5. Rosii umplute cu jumari de oua amestecate cu file, sunca, ceapa, usturoi si marar (cu garnitura de ciuperci prajite)

Ingrediente: 12 rosii mari, 12 oua, 220 g fileu, 100 g unt, 3 fire ceapa verde, 3 ca­tei usturoi, 1 legatura marar, 12 ciuperci, sare, 4 linguri lapte.

Mod de preparare: Rosiile se prepara de umplut. Fileul se fierbe si se taie julien, se adauga ouale si cu ceapa, usturoiul si mararul tocate; se fac jumari cu care se umplu rosiile. Se dau la cuptor 3 minute si se aseaza pe un platou cu cate o ciuperca prajita deasupra. Se presara cu verdeata tocata.

1 2 <- Pagina anterioara