Mancaruri scazute de post

Mancarurile de post sunt foarte gustoase chiar daca le lipseste carnea sau oul; ele sunt usor de preparat si foarte sanatoase, amestecul de ingrediente de post fiind foarte benefic pentru organismul nostru.

Spor la gatit si pofta buna !

81. Dovlecei inabusiti

Ingrediente: 1 kg dovlecei, 4 linguri ulei, 2 linguri pesmet, 2 linguri margarina vegetala, sare, dupa gust, 1 lingura zeama de lamaie (sau otet alimentar).

Mod de preparare: Dovleceii se curata de coaja, se spala, se taie in jumatati si se curata de seminte. Apoi se taie in cuburi mici, se stropesc cu zeama de lamaie si se lasa sa stea, asa, o ora. Se storc usor de zeama, li se pune sare si se calesc in ulei incins, intr-un vas acoperit. Se toarna apoi intr-o cratita bine unsa cu ulei. Separat, se caleste pesmetul in ulei incins, pana devine auriu. Se pune peste dovlecei si se adauga si cele 2 linguri de margarina vegetala, topita. Se tine totul 10 minute la cuptor, la foc potrivit.

82. Dovlecei marinati

Ingrediente: 400 g dovlecei (de marime mica), 2 catei usturoi, 2 linguri margarina, 1 ceapa potrivita,
putin tarhon tocat, putin zahar, putin ulei, sare, dupa gust, otet, dupa gust.

Mod de preparare: Dovleceii se spala si se curata de coaja, se taie in felii de grosimea unei jumatati de deget. Se prajesc pe ambele fete in margarina si se pun sa se raceasca pe o coala curata de hartie. Ceapa si usturoiul se curata, se taie marunt si se calesc intr-o cratita, in putin ulei. Se toarna peste ele putin otet si tarhonul tocat; se presara zahar, se sareaza si se lasa sa fiarba usor, timp de 2 minute. Marinata se lasa sa se raceasca, se toarna peste dovleceii prajiti si se lasa sa stea 1-2 ore inainte de a fi serviti.

83. Dovlecei prajiti I

Ingrediente: 2 dovlecei de marime potrivita (400-500 g), 200 ml ulei, 4 linguri de faina, 1 lingurita supa concentrata de legume (sau 500 ml supa zarzavat), 3 catei usturoi zdrobiti, sare, dupa gust
salata de rosii (vezi reteta).

Mod de preparare: Dovleceii se curata de coaja, se taie felii, cam de un deget grosime, se sareaza si se lasa putin pe un platou. intr-o farfurie, din supa concentrata de legume (sau 2 polonice supa de zarzavat) si faina se prepara o coca subtire prin care se trec, pe ambele fete, feliile de dovlecei. Intr-o tigaie se pune uleiul la incins si se prajesc feliile de dovlecei pe ambele parti. Pe fiecare felie se pun putin usturoi si sare. Se servesc calzi, de preferinta cu salata de rosii.

84. Dovlecei prajiti II

Ingrediente: 3 dovlecei potriviti (a 300-400 g),
200 ml ulei, 3 linguri faina alba, 2 lingurite marar verde tocat marunt, 2 lingurite patrunjel verde tocat, 4 catei usturoi, sare, dupa gust, 2 rosii, taiate felii.

Mod de preparare: Se aleg dovleceii, se curata de coaja, se taie folii rotunde de 1 cm grosime, se presara cu sare, se lasa 30 de minute, apoi se sterg bine cu o bucata de panza curata. Se dau prin faina, se incinge uleiul intr-o tigaie, se prajesc feliile de dovlecel pe o parte si pe alta. Usturoiul se curata si se zdrobeste intr-o piulita. Pe dovleceii prajiti se presara usturoi, marar, patrunj si sare, dupa gust. Se servesc cu rosii felii.

85. Dovlecei verzi (zucchini) umpluti

Ingrediente: 4 zucchini, 1 ceapa, 3 linguri ulei,
1 lingura margarina vegetala, 1 lingurita zeama de lamaie, 1 lingura faina, 1 ardei gras, 2 rosii, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingurita boia de ardei
zahar, sare, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Dovleceii verzi (zucchini) se curata de coaja si se taie in jumatati, pe lungime. Li se scoate miezul astfel incat sa ramana doar un perete subtire. Ceapa se curata, se caleste intr-un vas cu ulei incins, se pun peste ea faina, margarina si zeama de lamaie. Se lasa sa se raceasca. Miezul de la dovlecei, impreuna cu patrunjelul si boiaua de ardei, se toarna peste ceapa, se amesteca bine, se pun sare si piper si, cu aceasta compozitie, se umplu jumatatile de dovlecei. Se aseaza intr-o cratita, iar printre ei se toarna putin ulei, ardeiul taiat felii mici si rosiile. Se baga la cuptor, la foc potrivit, pentru 30-40 minute.

86. Fasole cu morcovi la cuptor

Ingrediente: 500 g fasole boabe, 3 cepe mijlocii,
2 morcovi, 1 ardei gras, 3 catei de usturoi, 2 lingurite boia de ardei dulce, 3 linguri ulei, 1 lingura patrunjel tocat, sare, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Fasolea boabe se alege, se spala si se pune la fiert. Dupa ce a dat de mai multe ori in clocot, se arunca apa si se pune apa proaspata cu sare, dupa gust. Cepele se curata si se taie marunt, la fel, ardeiul, se curata de cotor si de seminte, se taie feliute. Se adauga la apa in care se afla fasolea si se pun la fiert pana se inmoaie. Morcovii se curata, se taie marunt si se pun in ulei incins intr-o tigaie. Se adauga usturoiul zdrobit si boiaua de ardei, sarea, piperul, patrunjelul verde tocat. Fasolea se pune intr-o cratita, se toarna peste ea amestecul de morcovi si celelalte ingrediente de mai sus si se baga, acoperita, la cuptor, pentru 15 minute.

87. Fasole cu telina

Ingrediente: 500 g fasole boabe, 2 cepe mijlocii,
2 catei usturoi, 1 radacina de telina, 2 rosii potrivite,
1 morcov, 3 linguri ulei, 150 g taitei de post, 1 lingura patrunjel verde tocat, sare, piper, dupa gust,
1 lingura margarina vegetala (eventual).

Mod de preparare: Fasolea boabe se alege, se spala bine, se pune la fiert, iar dupa ce a dat de mai multe ori in clocot, se arunca apa. Cepele se curata si se taie marunt, morcovul, la fel. Telina se curata de coaja si se rade pe dimensiunea mai mare a razatoarei. Usturoiul se zdrobeste bine. Toate se pun in ulei incins si se calesc putin, intr-o cratita mai mare. Se adauga fasolea, apa cat sa o acopere, sarea si piperul. Se lasa sa fiarba. Cand legumele s-au patruns, se adauga rosiile taiate cubulete, taiteii si se mai fierbe totul pana ce s-au inmuiat si taiteii. inainte de-a o servi se adauga patrunjelul verde tocat si, la nevoie, inca o lingura de margarina vegetala.

88. Fasole verde calita

Ingrediente: 700 g fasole verde, 3 linguri ulei,
2 linguri faina, 3 catei de usturoi, 1 lingura patrunjel verde tocat, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Fasolea se curata de codite si ate, se spala bine si se injumatatesc tecile pe lungime. Apoi se taie m bucati de 3-4 cm lungime. Se pune uleiul la incins intr-un vas, se adauga fasolea si usturoiul zdrobit, se calesc toate putin, apoi se pun sare, putina apa si se fierbe totul inabusit. Se amesteca din timp in timp. Se presara si faina si se lasa sa dea putin in clocot. La sfarsit se adauga patrunjelul si se corecteaza gustul cu sare, dupa gust. Se poate servi ca atare, rece sau calda, ori ca garnitura.

89. Fasole verde cu pesmet

Ingrediente: 700 g fasole verde, 4 linguri ulei, 2 cesti cu pesmet, 2 linguri margarina vegetala,
2 catei de usturoi, 1 rosie potrivita, sare, dupa gust,
2 rosii taiate felii, cateva fire patrunjel.

Mod de preparare: Fasolea se curata de capete si ate, se spala bine, se taie in jumatati (pe lungime). Pesmetul se perpeleste, intr-o tigaie, in ulei incins, pana ce devine auriu. Intr-un vas se pun straturi alternative de fasole si de pesmet, ultimul strat trebuind sa fie cu pesmet. Se curata usturoiul, se taie marunt, se pun pe el margarina si sare, dupa gust, se amesteca bine si se pune deasupra. Se tine la cuptor, la foc potrivit, timp de 5-10 minute. Inainte de-a fi servita, mancarea se orneaza cu felii de rosii si patrunjel verde.

90. Fasole verde cu rosii la cuptor

Ingrediente: 2 maini pline fasole verde, 2 rosii potrivite, 4 linguri ulei, 1 lingura faina, 1 lingura frunze telina tocate, 1 lingura patrunjel verde tocat,
sare, dupa gust, 3-4 catei de usturoi (eventual).

Mod de preparare: Fasolea se curata, se spala bine si se pune la fiert in apa clocotita la care s-a adaugat sare, dupa gust. Se fierbe la foc potrivit. Cand este gata se scurge de apa in care a fiert. Se unge o cratita cu ulei, se pun fasolea, rosiile, taiate felii rotunde, faina, desfacuta anterior cu putina apa, sarea, telina si patrunjelul, ambele tocate marunt. Vasul se pune la cuptor pentru 30-35 minute. Se serveste calda, alaturi de cartofi natur. Dupa gust, la preparare se poate pune si usturoi (3-4 catei curatati si zdrobiti).

5 6 7 8 9 10 11 12 13 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina->