Mancaruri scazute de post

Mancarurile de post sunt foarte gustoase chiar daca le lipseste carnea sau oul; ele sunt usor de preparat si foarte sanatoase, amestecul de ingrediente de post fiind foarte benefic pentru organismul nostru.

Spor la gatit si pofta buna !

71. Ciuperci marinate

Ingrediente: 500 g ciuperci de padure (vineciori popesti sau rascovi de mesteacan, culese de cunoscatori), 3 linguri ulei, 100 ml vin alb acrisor,
3 linguri masline negre, 1 lingura mustar, 1 lingurita tarhon tocat marunt, o jumatate lingurita piper boabe, 3 foi de dafin, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Ciupercile se spala, se curata de resturile de iarba sau de frunze; se taie coditele. Se pun apa cu sare la fiert; apoi, palariile ciupercilor, taiate in doua sau patru (dupa marimea lor), se fierb in apa cu sare timp de 15 minute. Se trage vasul de pe foc, se adauga uleiul, vinul, foile de dafin, mustarul, maslinele (fara samburi), piperul boabe, tarhonul tocat si sarea. Se lasa sa se raceasca. Apoi totul se pune la borcan, se inchide bine cu celofan si se lasa cateva zile la marinat, inainte de-a le servi.

72. Ciuperci sau bureti "ca la Bran"

Ingrediente: 3 pumni ciuperci sau bureti (vineciori sau popesti), 1 ceapa mai mica, 1 pahar ulei,
1 pahar vin alb, 2 linguri patrunjel verde tocat,
o jumatate lingurita piper macinat, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Ciupercile de crescatorie sau buretii (vineciori sau popesti) se spala bine, de mai multe ori, in apa, se usuca intr-o bucata de panza curata si se taie (inclusiv cozile) in bucati mici. Intr-un vas se pune uleiul la incins, se adauga 1 ceapa tocata marunt, care se caleste pana ce devine galben-aurie, apoi se adauga ciupercile si se fierb inabusit 20 de minute. Se pune putin vin alb, se presara piperul, sare, dupa gust si, la sfarsit, patrunjelul tocat.

73. Conopida cu cartofi

Ingrediente: 1 conopida potrivita, 6 cartofi, 1 lingura margarina vegetala, sare, piper, dupa gust,
1 lingura otet, 1 lingura patrunjel verde tocat,
salata de rosii (vezi reteta).

Mod de preparare: Conopida se curata de frunze, se spala, se desface in buchetele si se pune in apa rece, cu 1 lingura de otet, pentru a-si pierde, la fiert, mirosul putin neplacut. Se lasa putin sa stea, apoi se adauga sare si se pune la fiert, lasand-o pana devine moale. Se scurge apa in care a fiert. Cartofii se spala, se fierb in coaja, cu apa cu sare, apoi se scot, se curata de coaja si se taie felii potrivite. Se alege o cratita nu prea mare, si se aseaza, in straturi alternative, cartofii si conopida, astfel ca ultimul strat sa fie conopida. Pe fiecare strat se pun sare si piper. Deasupra se toarna pesmet amestecat bine cu margarina, astfel incat sa acopere complet tot stratul de conopida. Se mai tine 5 minute, cu vasul acoperit, la foc mic. Se scoate capacul, se presara patrunjel verde tocat, se pune iar capacul si se lasa inca 5 minute sa stea. Se serveste cu salata de rosii.

74. Conopida la cuptor

Ingrediente: 1 conopida de marime potrivita,
1 pahar ulei, 2 linguri pasta de tomate (sau o ceasca suc de rosii), o jumatate lingurita piper,
1 lingurita patrunjel verde tocat, 1 varf de cutit zahar
sare, dupa gust.

Mod de preparare: Conopida se spala bine, se desface in bucatele si se fierbe cu apa clocotita la care s-a adaugat sare. Se face proba daca s-a fiert. Intr-un vas se pune putin ulei si se pune conopida fiarta (dupa ce s-a scurs apa). Se presara zahar, se toarna sucul de rosii sau pasta de tomate, dizolvata in apa calda. Se acopera vasul cu un capac si se tine la foc potrivit (sau la cuptor), timp de 30-35 de minute. La sfarsit se pune piperul si se presara patrunjelul verde tocat.

75. Conopida simpla

Ingrediente: 1 conopida de marime potrivita, 5 linguri margarina vegetala, 1 lingura otet, sare, dupa gust, pesmet (eventual), nucsoara rasa (eventual).

Mod de preparare: Conopida se curata de frunze si se desface buchetele. Se spala si se pune in apa rece, la care s-a adaugat 1 lingura de otet. Se lasa putin sa stea, apoi se pune la fiert. Cand apa clocoteste se pune sare, dupa gust. Dupa ce s-a fiert bine, se scurge de apa si se toarna, peste conopida, margarina topita. Se poate servi ca atare sau se poate folosi ca garnitura la mancaruri de vinete sau rosii. Dupa gust, se poate presara cu pesmet trecut prin margarina si putina nucsoara rasa. Apa in care a fiert conopida poata fi folosita pentru o supa cu legume.

76. Corabioare cu ciuperci

Ingrediente: 1 kg ciuperci de crescatorie (sau hribi, manatarci), 2 linguri patrunjel verde tocat,
1 lingurita piper macinat, 3 linguri ulei, 2 lingurite zeama de lamaie, sare, dupa gust.

Ingrediente aluat: 400 g faina, 400 ml ulei, sare, dupa gust, apa,

Mod de preparare: Aluatul: Din faina, ulei, sare, dupa gust si apa cat sa fie pufos, se framanta o coca omogena, se inveleste intr-o carpa si se lasa, pret de 2 ore, in frigider. Ciupercile: Se curata, se spala si se fierb, scurt, in apa clocotita cu zeama de lamaie si putin ulei. Se scurg de apa, se taie marunt si se prajesc in ulei incins cu piper, patrunjel tocat, sare, dupa gust. Corabioarele: Se scoate aluatul, se intinde o foaie grosuta pe planseta, se decupeaza rondele cu un pahar de apa, se pune cate o lingura de ciuperci pe fiecare, li se strang usor marginile si se coc in cuptor, 10-15 minute, intr-o tavatunsa cu ulei.

77. "Cosuleje" din vinete

Ingrediente: 3 vinete, 3 catei usturoi, 1 lingura faina, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingurita margarina vegetala, o lingurita boia dulce de ardei,
2 rosii potrivite, sare, dupa gust, piper, dupa gust,
1 lingura ulei, 2 rosii taiate felii, 1 ceapa taiata inele.

Mod de preparare: Vinetele se spala, se sterg, se taie coditele si se fierb putin in apa cu sare. Apoi se taie in jumatate pe lungime, li se scoate miezul cu o lingura astfel incat grosimea peretelui sa fie de un centimetru. Jumatatile de vinete se pun intr-o cratita, asezandu-le cu scobitura in sus. Miezul se marunteste, i se adauga o lingurita de margarina, faina, piper si sare. Se amesteca bine si, cu aceasta compozitie, se umplu vinetele. Se curata rosiile, se taie felii si se pun intre "cosuletele" de vinete. Usturoiul se zdrobeste bine, se presara pe el boia dulce de ardei, se amesteca si se toarna peste vinete. Se coc la foc potrivit pana devin moi. Se servesc cu garnitura de felii de rosii si cateva inele de ceapa.

78. Dovlecei cu ardei gras si boia

Ingrediente: 1 kg dovlecei, 1 ceapa potrivita,
1 ardei gras rosu, 1 rosie potrivita, 3 linguri ulei,
2 linguri faina, 1 lingurita boia de ardei, 1 lingura marar verde tocat, sare, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Dovleceii se curata de coaja, se taie in doua, li se scot semintele, se spala, apoi se taie in cuburi mici. Se sareaza si se lasa sa stea o jumatate de ora. Ceapa se curata, se taie marunt. La fel, ardeiul gras, i se scot cotorul si semintele, se taie marunt si se caleste, impreuna cu ceapa, intr-o cratita cu ulei incins. Dovleceii se scurg de zeama, se amesteca bine cu rosia, taiata cubulete, si se pun peste ceapa si ardei. Se fierbe totul inabusit. Din faina, apa si boia se prepara un sos care se toarna peste toata compozitia. Se lasa sa dea in clocot. La sfarsit se pun marar, sare si piper dupa gust. Se servesc ca atare, ori ca garnitura.

79. Dovlecei cu boia de ardei

Ingrediente: 1 kg dovlecei potriviti, 1 ceapa,
3 linguri ulei, 1 lingurita boia de ardei, 1 lingurita marar tocat, sare, dupa gust, 1 lingurita otet.

Mod de preparare: Dovleceii se curata de coaja, se taie pe lungime, li se scot semintele, se spala si apoi se rad in solzi, in apa usor sarata, si cu nitel otet, se fierb putin (atentie, dovleceii se inmoaie foarte repede!); se scurg de apa. Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste, intr-o cratita cu ulei incins, pana devine galben-aurie. Se toarna peste ea faina in ploaie, se amesteca, se pune boiaua de ardei. Se adauga dovleceii fierti, sarea dupa gust, apa si se drege gustul cu mararul verde tocat. Se amesteca totul si se lasa sa dea scurt in clocot. Se serveste ca atare, ori ca garnitura.

80. Dovlecei cu taitei

Ingrediente: 1 dovlecel de marime potrivita, 300 g taitei (fara ou), 3 lingurite margarina vegetala,
1 lingurita zahar, 1 lingurita marar verde tocat (si seminte), sare, dupa gust, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Dovlecelul se curata de coaja, se scot semintele, se taie in cubulete si se amesteca cu zahar si sare. Se lasa sa stea acoperit 30 de minute. Se incinge margarina (2 lingurite) intr-un vas, se scurg cubuletele de dovlecei de apa si se trec, cateva minute, prin margarina. Zeama care s-a scurs din dovlecei se toarna peste ei, se adauga mararul si se fierb la foc moale. Gustul se drege cu sare, dupa gust si margarina vegetala (1 lingurita). Taiteii se fierb 10 minute in apa cu sare, se scurge apa, se toarna apa rece pentru a nu se lipi si se amesteca cu putin piper si sare. Se servesc alaturi de dovlecei.

4 5 6 7 8 9 10 11 12 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina->