Mancaruri scazute de post

Mancarurile de post sunt foarte gustoase chiar daca le lipseste carnea sau oul; ele sunt usor de preparat si foarte sanatoase, amestecul de ingrediente de post fiind foarte benefic pentru organismul nostru.

Spor la gatit si pofta buna !

61. Cartofi sotati

Ingrediente: 1 kg cartofi, 100 ml ulei, 2 linguri patrunjel verde tocat, putin piper, putina nucsoara rasa, sare, dupa gust, ardei copti (eventual) (vezi reteta).

Mod de preparare: Cartofii se spala bine si se fierb in apa cu sare. Se trage vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se curata cartofii de coaja si se rad pe razatoarea mare. Se pune uleiul la incins intr-o cratita, se soteaza cartofii. Se adauga putin piper, se presara putina nucsoara, sare, iar cand cartofii s-au rumenit se presara patrunjelul verde, tocat. Se pot servi cu ardei copti.

62. Cartofi umpluti cu masline

Ingrediente: 6 cartofi de marime potrivita, 3 linguri margarina vegetala, 3 linguri masline, piper, dupa gust, 1 lingura patrunjel verde tocat.

Mod de preparare: Cartofii se curata de coaja, se taie in doua si se coc la cuptor intr-o cratita. Se scobesc apoi la mijloc. Miezul, impreuna cu maslinele (carora li s-au scos samburii) , 2 linguri de margarina, piper si patrunjel, se amesteca bine; cu aceasta pasta se umplu cartofii, se pun intr-o tava bine unsa cu cea de-a treia lingura de margarina, si se tin la cuptor pana se rumenesc. Se servesc fierbinti, cu patrunjel verde tocat presarat deasupra. Se mai poate pune sare, dupa gust.

63. Castraveti cu mar

Ingrediente: 500 g castraveti de marime potrivita,  2 linguri ulei, 2 linguri faina, 1 lingura marar verde tocat, 1 lingura patrunjel verde tocat, 2 linguri margarina vegetala, putin zahar, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Castravetii se curata de coaja, se spala si se taie in felii groase de 0,5 cm. Din ulei incins si faina se pregateste un rantas si se stinge cu foarte putina apa, deoarece castravetii mai lasa zeama. Se trage de pe foc. Se baga castravetii in vasul cu rantas, se amesteca, se pune vasul iar la foc moale, se mesteca din cand in cand si se lasa pana s-au fiert. La sfarsit se adauga mararul si patrunjelul verde tocat, sare, dupa gust, putin zahar si margarina topita. Se amesteca bine. Se servesc ca atare, ori drept garnitura la preparate de ciuperci sau de rosii.

64. Castraveti simpli

Ingrediente: 500 g castraveti, 2 linguri ulei, 1 lingura faina, 1 lingura margarina vegetala, putina nucsoara rasa, 1 lingurita frunze roinita tocate,
sare, dupa gust, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Castravetii se curata de coaja, se spala, se taie in felii subtiri. Se lasa foarte putin la fiert, in apa cu sare, ca sa nu se zdrobeasca. Se scurg bine de apa in care au fiert. Se rumeneste faina, intr-un vas cu ulei bine incins, astfel incat rantasul sa iasa foarte deschis la culoare. Se adauga castravetii, se lasa sa dea o data in clocot, se pun sarea, piperul, nucsoara, margarina si roinita tocata. Se servesc ca atare, ori in chip de garnitura.

65. Castraveti umpluti

Ingrediente: 600-700 g castraveti, 1  ceapa, 2 felii franzela, 3 linguri ulei, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura margarina vegetala, putina nucsoara rasa, 4 linguri supa de zarzavat (sau apa) sare, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Castravetii se spala, se curata de coaja si se taie in jumatate, pe lungime. Cu ajutorul unei linguri li se scot semintele. Se fierb in apa cu sare, intr-un vas acoperit, dar nu prea mult, pentru a nu deveni prea moi. Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste, separat, intr-o tigaie cu 2 linguri de ulei incins, pana devine sticloasa. Se trage de pe foc. Painea (franzela) se taie in cuburi mici, se inmoaie in apa, se stoarce bine, se pune intr-o cratita in care am topit margarina, se amesteca. Se adauga, peste paine, ceapa calita, sarea, patrunjelul, piperul si nucsoara. Cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de castraveti. Se pun apoi intr-o alta cratita, bine unsa cu o lingura de ulei, se toarna peste ei supa de zarzavat sau apa si se baga la cuptor, la foc potrivit. La sfarsit se mai presara piper si patrunjel verde, tocat.

66. Chiftelute de cartofi

Ingrediente: 500 g cartofi, 2 cepe mijlocii, 100 ml ulei, 2 linguri faina, 1 lingurita supa de legume concentrata (sau 500 ml supa zarzavat), 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingurita pasta de tomate,
3 catei usturoi, 1 varf de cutit piper macinat, sare, dupa gust, salata de rosii (vezi reteta), ardei copti (vezi reteta).

Mod de preparare: Cartofii se spala si se fierb in apa cu sare, pana ce devin moi. Se curata de coaja, se pun intr-un vas si se zdrobesc (de preferat intr-o presa). Supa concentrata de legume se dizolva in apa fierbinte, se adauga patrunjelul verde, tocat, usturoiul zdrobit si pa^ta de tomate, dizolvata, in prealabil, in apa calduta. Ceapa se curata, se toaca marunt, se trece putin in ulei incins, pana ce devine galben-aurie. Se adauga, la cartofi, supa si ceapa, pregatite ca mai sus, se pun piper si sare, dupa gust. Se amesteca si, din pasta obtinuta, se formeaza, cu ajutorul unei linguri, chiftelute care se prajesc intr-o tigaie, in care am pus restul de ulei incins, pana se rumenesc pe ambele parti. Se servesc cu salata de rosii sau ardei copti.

67. Chiftelute din cartofi si varza acra, cu sos de ceapa

Ingrediente: 300 g cartofi, 125 g varza murata, putin chimen si maghiran, margarina vegetala (sau ulei), 1-2 catei de usturoi, 60 g pesmet, sare, dupa gust, putina faina.

Ingrediente sos: 1 ceapa mijlocie, boia de ardei dulce, sare, dupa gust, 1 lingurita margarina vegetala.

Mod de preparare: Cartofii se spala, se curata de coaja si se rad pe razatoarea de dimensiuni potrivite (solzi). Se amesteca cu pesmet, varza murata tocata marunt, se presara putina faina, usturoiul zdrobit, chimenul si maghiranul si sarea. Intr-o tigaie se incinge, pentru prajit, ulei sau margarina, se pune cate o lingura din amestecul de mai sus, chiftelutele se turtesc usor si se prajesc bine, pe ambele fete, pana ce devin galbene-aurii.

Preparare sos: Ceapa se curata, se taie marunt, se fierbe cu cateva linguri de apa, se adauga margarina, sare, se lasa sa se raceasca. Se amesteca apoi cu boiaua de ardei si sosul obtinut se serveste turnat peste chiftelute.

68. Ciuperci cu sos picant

Ingrediente: 4 pumni ciuperci de padure (rascovi, bureti de mesteacan, bureti de prun, popesti sau vineciori, culese de cunoscatori), 3 cepe mai mici,
1 pahar ulei (200 ml), o jumatate pahar vin, o jumatate lingurita piper macinat, 1 lingura marar verde tocat, 2 rosii taiate felii, 1 lingura zeama de lamaie, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Ciupercile se spala, se curata de resturile de iarba sau de frunze, se taie coditele. Apoi se curata ceapa, se taie marunt si se caleste, intr-o cratita, in ulei incins, pana ce devine galben-aurie. Ciupercile se taie marunt, se adauga peste ceapa calita si se lasa sa fiarba, inabusit, 15-20 de minute. Spre sfarsitul fierberii se pun vinul, zeama de lamaie, piperul, sarea si mararul tocat. Se mai lasa sa dea, de 3-4 ori, scurt, in clocot. Se trag de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se servesc numai reci, de regula cu rosii, taiate felii.

69. Ciuperci de padure la cuptor

Ingrediente: 4 pumni ciuperci proaspete de padure (vineciori, popenchi, sau bureti de stejar), 3 linguri ulei, 2 linguri patrunjel verde tocat, 1 lingurita piper,
sare, dupa gust, 2 rosii, taiate felii.

Mod de preparare: Ciupercile, culese de cunoscatori (deci atentie!), se spala, se curata de resturile de frunze sau de iarba, se taie coditele. Din coditele, taiate marunt, amestecate cu putin ulei, patrunjel verde, piper si sare se prepara un amestec cu care se umplu palariile.ciupercilor. Se unge o tava cu ulei, se aseaza ciupercile si se pun la cuptor pentru 30 de minute. Cand se servesc, se mai presara cu patrunjel verde tocat si piper. Se garnisesc cu rosii, taiate felii.

70. Ciuperci inabusite

Ingrediente: 500 g ciuperci, 3 linguri ulei, 1 ceapa potrivita, 1 lingura patrunjel verde tocat, sare, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Ciupercile se curata, se taie coditele, se spala bine, apoi se taie in felii. Ceapa se curata, se taie marunt, se pune intr-o cratita cu ulei incins si se caleste pana ce devine sticloasa. Se adauga ciupercile, se pun sarea si piperul, foarte putina apa si, lasand vasul pe foc, se amesteca din cand in cand. Apoi vasul se acopera si se fierb, toate, inabusit pana ce sunt gata. La sfarsit se presara pe ele patrunjelul verde tocat.

3 4 5 6 7 8 9 10 11 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina->