Mancaruri scazute de post

Mancarurile de post sunt foarte gustoase chiar daca le lipseste carnea sau oul; ele sunt usor de preparat si foarte sanatoase, amestecul de ingrediente de post fiind foarte benefic pentru organismul nostru.

Spor la gatit si pofta buna !

51. Cartofi cu chimen III

Ingrediente: 500 g cartofi, sare, piper, dupa gust,
conopida murata, ardei copti la borcan.

Ingrediente sos: 1 ceapa potrivita, 2 linguri margarina vegetala (sau 2 linguri ulei), 1 lingura otet, 1 lingura faina, 1 lingura zeama de lamaie,
1 lingurita zahar, 2 linguri mustar, 100 ml apa, 1 varf de cutit chimen pisat.

Mod de preparare: Cartofii se spala, se fierb in coaja, se adauga sare dupa ce clocoteste apa, se scot si se curata de coaja se pun intr-un castron, se pune sare, si se toarna peste ei sosul de mai jos, cat este cald. Se lasa sa se raceasca si se presara piper. Se garnisesc cu conopida murata sau ardei copti pusi la borcan.

Preparare sos: Intr-un vas se pune margarina la topit, apoi se adauga faina, 100 ml apa, otet, mustar, zahar si ceapa tocata fin. Se amesteca totul bine si se tine, la foc potrivit, timp de 10 minute. Spre sfarsit se adauga chimenul pisat.

52. Cartofi cu fidea

Ingrediente: 300 g cartofi, 1 ceapa, 3 linguri ulei,
1 lingurita boia dulce de ardei, 250 g fidea (fara ou),
sare, dupa gust, piper, dupa gust, salata.

Mod de preparare: Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie in cubulete cu latura de o jumatate de centimetru. Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste intr-o cratita cu ulei incins pana ce devine sticloasa. Se adauga cubuletele de cartofi, apoi se presara cu boia de ardei si se pune apa pana se acopera complet cartofii. Se pune sare, se amesteca si se fierb pana se inmoaie. Se trage vasul de pe foc. Separat, se fierbe fideaua in apa cu sare, se toarna peste ea apa rece, ca sa nu se lipeasca, apoi se scurge.Se toarna peste cartofi, se pune piper, se amesteca. Se servesc cu salata.

53. Cartofi cu patrunjel I

Ingrediente: 500 g cartofi, 1 ceapa mica, 2 linguri margarina vegetala, { lingura patrunjel verde tocat,
sare, dupa gust.

Mod de preparare: Cartofii se spala, se fierb, se curata de coaja si se taie felii subtiri. Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste putin, intr-o cratita cu margarina incinsa. Se presara peste ea patrunjelul. Cartofii se sareaza, se pun peste ceapa cu patrunjei, apoi se amesteca, lasand totul sa se rumeneasca mai putin. Inainte de a-i servi se mai presara putin patrunjel verdeata.

54. Cartofi cu patrunjel II

Ingrediente: 1 kg cartofi noi cam de aceeasi marime, 2 linguri patrunjel verde tocat, sare, dupa gust, ulei pentru prajit.

Mod de preparare: Cartofii se spala si se pun in apa pentru o ora. Se freaca apoi pentru a se desprinde coaja subtire, se spala din nou, se sterg cu o carpa curata. Daca sunt mici se lasa intregi, daca sunt mai marisori, se taie in jumatati. Se pune uleiul la incins intr-o cratita si se prajesc cartofii pana se rumenesc, se scurg de ulei, se pun sarea si patrunjelul verde tocat. Se servesc alaturi de mancaruri de morcov sau mazare, cu salata verde, sau singuri.

55. Cartofi cu patrunjel III

Ingrediente: 6 cartofi potriviti, 2 linguri margarina vegetala, 1 lingura patrunjel verde tocat, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Cartofii se spala, se curata de coaja, se taie cuburi si se fierb in apa cu sare, dupa gust, dar fara sa devina sfaramiciosi. Se topeste margarina, se pun in ea cartofii strecurati de apa in care au fiert, se presara patrunjel, se acopera cratita si se tine la foc potrivit cateva minute, scuturand usor din cand in cand.

56. Cartofi "dulci"

Ingrediente: 700 g cartofi, 1 radacina patrunjel,
1 morcov, 2 linguri ulei, 1 lingura faina, 1 lingurita boia de ardei dulce, 1 foaie dafin, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie felii groase. Morcovul si patrunjelul se curata de coaja, se spala si se taie pe jumatate. Se pun toate intr-o oala si se acopera complet cu apa. Se adauga foaia de dafin, sare, dupa gust, si se fierb bine pana se inmoaie. Din faina si ulei incins se pregateste, intr-o tigaie, un rantas mai deschis la culoare; cand e gata, se trage de pe foc, se presara boiaua de ardei si se amesteca bine. Se toarna peste cartofi, morcovi si patrunjel si se lasa sa dea, scurt, in clocot. Atentie! Se lipeste foarte usor! La nevoie, mai puneti apa. Se servesc ca atare, dar si ca garnitura.

57. Cartofi natur

Ingrediente: 1 kg cartofi de marime potrivita, 50 g margarina vegetala, 1 lingura patrunjel verde tocat,
sare, dupa gust.

Mod de preparare: Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie in cubulete, apoi se pun la fiert in apa cu sare. Dupa fierbere, se scurge apa, se adauga margarina si patrunjelul verde tocat si se amesteca.

58. Cartofi "perpeliti"

Ingrediente: 700 g cartofi, 2 cepe potrivite, 3 linguri ulei, 1 lingura patrunjel verde tocat, sare, dupa gust
piper, dupa gust.

Mod de preparare: Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie in bucatele. Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste in ulei incins, intr-o cratita, impreuna cu cartofii. Cratita se acopera. Se amesteca din cand in cand. Se presara cu patrunjel, se pun sare si piper, dupa gust. Se serveste ca garnitura la diverse preparate cu ciuperci, mazare sau morcovi, sau se pot servi ca atare, doar ei singuri.

59. Cartofi prajiti

Ingrediente: 1 kg cartofi, 100 ml ulei, sare, piper, dupa gust, sos de usturoi (eventual) (vezi reteta sosuri).

Mod de preparare: Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie, pe lungime, in felii subtiri (bare). Intr-un vas (de preferinta din fonta) se pune uleiul la incins, introducand pe rand cartofii. Cand s-au prajit, se presara pe ei sare, dupa gust, piper si se servesc ca atare, ori se toarna putin sos de usturoi deasupra.

60. Cartofi prajiti cu ketchup

Ingrediente: 500 g cartofi, 1 ceasca ulei, sare, dupa gust, ketchup dupa dorinta.

Mod de preparare: Cartofii se curata de coaja si se taie in bucatele de grosimea unui creion. Se usuca de apa intr-o bucata de panza curata si se introduc, toti deodata, in uleiul care clocoteste. Trebuie mestecati tot timpul ca sa se prajeasca repede si uniform (in cateva minute). Se scot intr-o sita, se lasa sa se scurga pe cratita cu ulei, care se trage la marginea plitei. inainte de a-i servi, se mai trec o data prin uleiul, care iar l-am dat in clocot, bagandu-i in el cu sita cu tot. Se scot din sita fara sa se scurga, li se adauga sare, dupa gust si se toarna peste ei mult ketchup de rosii.

2 3 4 5 6 7 8 9 10 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina->