Mancaruri scazute de post

Mancarurile de post sunt foarte gustoase chiar daca le lipseste carnea sau oul; ele sunt usor de preparat si foarte sanatoase, amestecul de ingrediente de post fiind foarte benefic pentru organismul nostru.

Spor la gatit si pofta buna !

41. Ardei umpluti cu orez III (fara ulei)

Ingrediente: 7 ardei grasi, 1 ceasca orez, 4 rosii potrivite, 2 cepe, 1 lingura marar verde tocat,
1 lingura patrunjel verde tocat, 5 linguri ketchup,
sare, dupa gust.

Mod de preparare: Ardeii se spala, li se scot cotoarele si semintele. Se toaca marunt 1 ardei si se amesteca, intr-un vas, cu orezul spalat, cepele taiate marunt, 2 rosii taiate cubulete, putin patrunjel si marar verde tocat, si atata apa cat sa se obtina o compozitie moale. Cu acest amestec se umplu ardeii, se pune apa intr-un vas, se aranjeaza ardeii si restul de rosii, se adauga sare, dupa gust si se lasa sa fiarba, la foc potrivit, 40-45 de minute. Inainte de a-i servi, peste fiecare ardei se toarna cate 1 lingura de ketchup. Fiind fara ulei, reteta se poate folosi in acele zile cand se mananca fara nici un fel de grasime.

42. Ardei umpluti cu vinete

Ingrediente:8 ardei grasi, 2 vinete, 2 cepe potrivite
1 ceasca orez, 5 linguri ulei, 2 rosii potrivite, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura faina,
1 lingura margarina vegetala, 1 lingurita zeama de lamaie, zahar, sare, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Ardeii se spala si li se scot cotoarele si semintele. Orezul se spala bine si se scurge de apa. Vinetele se curata de coaja, se taie coditele, se taie in cuburi mici, se sareaza, se lasa sa stea o jumatate de ora. Cepele se curata si se taie marunt. intr-o cratita se pune uleiul (3 linguri), se incinge, se adauga ceapa, vinetele stoarse de zeama si orezul, se amesteca toate si se calesc bine. Se curata o rosie de coaja, se taie in bucati mici, se adauga la compozitia de mai sus, se presara patrunjelul verde tocat, se amesteca. Se fierbe totul inabusit. Cu acest amestec se umplu ardeii care se aranjeaza frumos intr-o cratita bine unsa. Din 2 linguri ulei si faina se prepara un rantas, deschis la culoare, se stinge cu apa si se toarna peste ardeii umpluti. Se curata si cealalta rosie, se taie felii, se pune intre ardei. Se acopera vasul si se tine la cuptor, la foc potrivit. Dintr-o lingura margarina, zahar, piper, sare si zeama de lamaie se prepara un sos care se toarna deasupra ardeilor, inca fierbinti.

43. Bombite de cartofi

Ingrediente: 6 cartofi de marime potrivita, 1 lingurita drojdie de bere, 3 linguri faina, 100 ml ulei
1 lingura margarina vegetala, piper, sare, dupa gust,
patrunjel verde (eventual), ardei gras, taiat inele (eventual), rosii taiate felii (eventual).

Mod de preparare: Cartofii se spala si se fierb in apa cu sare pana ce devin moi. Se curata de coaja si se zdrobesc cu o presa sau se trec prin masina de tocat. Drojdia de bere se dizolva in apa calduta si se amesteca impreuna cu pireul de cartofi, faina si margarina. Se framanta bine totul pe o planseta de bucatarie, se da aluatul prin putina faina si, cu o lingura (sau cu mana), se modeleaza bombite care se lasa la loc cald sa creasca. Intr-un vas se pune ulei la incins si se prajesc bombitele de cartofi pana se rumenesc. Cand sunt gata, se presara peste ele piper si sare. Dupa preferinte, se poate presara si patrunjel verde tocat si se servesc cu garnitura de ardei gras (taiat inele) si rosii taiate felii.

44. Budinca de leurda

Ingrediente: 3 pumni frunze de leurda, 2 linguri margarina vegetala, 2 linguri de faina, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Se curata frunzele de leurda de cozi, se spala in mai multe ape, se oparesc in apa clocotita cu sare si se dau si ele intr-un clocot. Intr-o cana se amesteca zeama strecurata, in care a fiert leurda, cu faina. Fierbinte fiind, se amesteca bine si cu margarina, astfel incat sa rezulte un fel de sos. Intr-un vas, uns tot cu margarina, se pune leurda tocata marunt, se adauga sosul si se tine vasul acoperit, la foc potrivit, timp de 35-40 de minute. Se serveste calda, de preferinta cu cartofi natur.

45. Cartofi "acrisori"

Ingrediente: 700 g cartofi, 1 ceapa, 2 linguri ulei,
1 lingura faina, 1 foaie de dafin, 1 lingura otet,
sare, dupa gust.

Mod de preparare: Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie in felii mai subtiri, se pun intr-o cratita, se acopera cu apa, se pun sarea, foaia de dafin si se fierbe totul pana se inmoaie cartofii bine. Ceapa se curata, se taie marunt, se caleste in uleiul incins (intr-o tigaie) pana ce devine sticloasa, se pune faina in ploaie, se amesteca si se toarna peste cartofii care fierb. Se drege gustul cu putin otet. Se pot servi ca atare, ca un fel de mancare de sine-statator, ori se servesc ca garnitura la mancaruri de morcovi sau mazare sau, in zilele de dezlegare la peste, la pestele rasol.

46. Cartofi cu boia

Ingrediente: 1 kg cartofi de marime potrivita,
o jumatate pahar ulei, 1 lingura patrunjel verde tocat, putin piper macinat, 1 lingurita boia de ardei, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie-in felii, se presara cu sare, dupa gust, boia si piper macinat. Se pun intr-o tava bine unsa si se baga la cuptor. Cand s-au copt, se presara patrunjelul verde si se servesc calzi.

47. Cartofi cu ceapa

Ingrediente: 6 cartofi de marime potrivita, 1 lingura zeama de lamaie, 2 linguri ulei, 1 ceapa de marime potrivita, 1 lingura patrunjel verde tocat, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Cartofii se spala, se curata de coaja, se taie cuburi si se pun la fiert in apa cu sare. Cand sunt aproape fierti, se adauga zeama de lamaie. Ceapa se taie marunt, se caleste in ulei (intr-o tigaie) pana ce devine galben-aurie. Cartofii fierti, dupa ce s-au scurs bine de apa, se pun pe un platou, se toarna peste ei ceapa calita, si se presara patrunjelul verde, tocat. Se pune sare, dupa gust.

48. Cartofi cu ceapa la cuptor

Ingrediente: 8 cartofi de marime potrivita, o jumatate pahar ulei, 3 cepe mijlocii, 2 linguri supa concentrata de legume (sau 500 ml supa de zarzavat), piper, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Cartofii se curata de coaja, se spala bine, se taie in felii potrivite. Se baga intr-o tava bine unsa cu ulei si se pun deasupra ceapele taiate inele care, anterior, au fost putin inabusite in ulei (intr-o tigaie, separat). Se adauga sare, piper si 2 linguri cu supa de legume. Se amesteca totul, maruntind cartofii. Se tin la cuptor pana se rumenesc frumos. Se taie in portii de forma patrata.

49. Cartofi cu chimen I

Ingrediente: 4-5 cartofi de marime potrivita, 1 ceapa potrivita, o jumatate lingurita chimen pisat,
1 lingura margarina vegetala, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Cartofii se spala, se curata de coaja, se taie cuburi si se pun intr-o oala, sa fiarba in apa cu sare si chimen, pana se inmoaie. Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste in margarina incinsa intr-o cratita. Cartofii fierti se scurg de apa, se pun in cratita cu ceapa calita si se sareaza dupa gust.

50. Cartofi cu chimen II

Ingrediente: 6-7 cartofi de marime mijlocie, 2 lingurite margarina vegetala, 1 lingurita chimen,
sare, dupa gust, 2 cani apa.

Mod de preparare: Cartofii se spala, se curata de coaja, se injumatatesc si se pun intr-o cratita unsa cu margarina vegetala, asezandu-i cu partea taiata in sus. Se presara chimen pe fiecare, se acopera vasul cu un capac si se lasa sa se prajeasca putin, la foc mic. Apoi li se adauga 1 cana de apa si se prajesc inabusit, la foc potrivit, 2-3 minute. Se adauga sarea si inca 1 cana de apa si se fierb inabusit in continuare, pana ce sunt gata.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina->