Mancaruri scazute de post

Mancarurile de post sunt foarte gustoase chiar daca le lipseste carnea sau oul; ele sunt usor de preparat si foarte sanatoase, amestecul de ingrediente de post fiind foarte benefic pentru organismul nostru.

Spor la gatit si pofta buna !

31. Scordolea

Ingrediente: 250 g miez de nuca, 100 g paine,
2 cepe, 150 mL ulei,  2-3 catei de usturoi,  10 mL otet,  10 g sare.

Mod de preparare: Se prajeste ceapa taiata marunt in ulei. Se inmoaie miezul de paine in apa si se sfarma. Usturoiul se piseaza cu sarea. Se amesteca totul, adaugand si otetul. Se serveste cu mamaliga fierbinte.

32. Telina cu masline

Ingrediente: 500 g telina, 3 cepe, 150 mL ulei,
250 g suc de rosii, 100 g masline, ½ lamaie,
verdeata.

Mod de preparare: Telina se curata si se taie rondele. Se prajeste in ulei si se da deoparte. In continuare, in ulei se prajeste foarte putin ceapa taiata pestisori. Se stinge cu sucul de rosii. Se adauga maslinele si telina. Se fierbe in continuare 20 minute. In ultimele 5 minute se adauga la fiert lamaia taiata felii subtiri, fara coaja. Se adauga sarea. Se presara patrunjel verde taiat marunt.

33. Ardei copti in sos marinat

Ingrediente:8 ardei grasi, 4 linguri untdelemn,
2 catei de usturoi, zeama de la o jumatate lamaie,
sare, dupa gust, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Ardeii se spala, se sterg cu o carpa curata. Se pun pe plita si se coc pe toate partile. Se pun intr-un vas cu apa rece, apoi li se curata pielitele. Nu se taie coditele, nu se scot cotoarele si semintele. Din untdelemn, usturoi tocat marunt, zeama de lamaie, sare si piper se prepara un sos marinat care se toarna peste ardeii copti si curatati de pielite. Se lasa o jumatate de ora inainte de a-i servi. Se pun ca garnitura la mancaruri de cartofi sau preparate cu ciuperci. Dar se pot manca si doar ei, cu paine prajita in margarina vegetala, ori felii grosute de mamaliga perpelita putin in untdelemn incins.

34. Ardei cu rosii, inabusiti

Ingrediente: 4 ardei grasi, 3 cepe, 3 rosii, 4 linguri untdelemn, 1 lingura patrunjel verde tocat, sare, dupa gust, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Ardeii se spala, li se scot cotoarele si semintele, se taie in inele. Cepele se curata, se taie in cuburi mici, se pune uleiul intr-o cratita, se incinge, apoi se
toarna ceapa si se caleste pana devine sticloasa. Se adauga rosiile decojite si taiate in cuburi, feliile de ardei, sarea si piperul. Se fierb inabusit pana devin moi, se amesteca din cand in cand. La sfarsit se lasa sa scada apa aproape complet si se presara peste ei patrunjelul verde tocat. Se servesc ca garnitura la mancaruri de cartofi sau mazare. Dar se pot servi si singuri, cu putin ketchup de rosii.

35. Ardei inabusiti

Ingrediente: 4 ardei grasi, 3 cepe potrivite, 4 linguri ulei, 1 lingura patrunjel verde tocat, sare, dupa gust
piper, dupa gust.

Mod de preparare: Ardeii se spala, li se scot cotoarele si semintele. Se taie apoi in inele de grosimea unui deget. Cepele se curata, se taie inele subtiri si se calesc intr-o cratita cu ulei incins, pana devin sticloase. Peste ele se adauga ardeii taiati in felii, se pun sare, piper, se acopera vasul si se fierbe totul inabusit pana cand legumele devin moi. La nevoie se poate pune, pe parcurs, apa. Dar cand sunt gata, sosul trebuie sa fie perfect imbibat in ardei. Se pune patrunjel verde tocat inainte de a-i servi.

36. Ardei umpluti cu cartofi

Ingrediente: 6 ardei grasi, 4 cartofi, 1 ceasca orez,
2 cepe, 5 rosii potrivite, 1 lingura patrunjel verde tocat, 4 linguri ulei, 1 lingura faina, 1 lingura margarina vegetala, zahar, sare, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Ardeii se spala si li se scot cotoarele si semintele. Cepele se curata, se taie marunt si se calesc in ulei incins, impreuna cu orezul. Cartofii se fierb, se curata de coaja, se rad marunt, se amesteca cu orezul, ceapa si patrunjelul, se pun sare si piper si se umplu ardeii cu respectiva compozitie. Apoi se aranjeaza frumos intr-o cratita, printre ei se adauga rosiile tocate marunt, se toarna apa, se pune sare, piper si zahar. Se tin la cuptor pana s-a fiert orezul. Din zeama formata se scot doua linguri, la care se adauga faina, margarina, sare, se freaca totul bine, sa se omogenizeze si se toarna apoi peste ardei. Atentie la sare si piper, trebuie gustata si pasta, si zeama si sosul. Se servesc calzi.

37. Ardei umpluti cu cartofi si gris

Ingrediente: 4-5 ardei grasi, 1 ceapa, 1 lingurita patrunjel tocat, 2 lingurite margarina vegetala,
2 lingurite gris, 2-3 cartofi mijlocii, 2 rosii mijlocii,
2 catei usturoi, 1 lingura pesmet, 2 lingurite concentrat pentru supa de legume (sau 300 ml supa de zarzavat), sare, dupa gust.

Mod de preparare: Ardeii se spala, li se scot cotoarele si semintele, se sareaza in interior si se fierb 10-15 minute in apa. Cartofii se spala, se fierb in coaja, se curata, apoi se zdrobesc prin presare (cu presa de mana). Ceapa, taiata marunt, usturoiul zdrobit, sarea, pesmetul, grisul si patrunjelul tocat se amesteca toate cu pasta de cartofi. Acest amestec se lasa sa stea timp de o ora, apoi se umplu cu el ardeii. intr-o cratita se pun putina supa de legume, rosiile si ardeii si totul se fierbe inabusit timp de 15 minute. Se scot ardeii din cratita, se adauga, pentru gust, putina supa de legume, se baga la loc ardeii, vasul se acopera si se lasa asa pe plita incinsa, cateva minute, fara sa mai fiarba.

38. Ardei umpluti cu fasole

Ingrediente: 6 ardei grasi, 300 g fasole boabe,
4 cepe, 4 linguri faina, 4 linguri ulei, 1 lingura boia de ardei dulce, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1 lingura frunze telina tocate, 2 catei usturoi, 2 tulpini tarhon, 1 rosie, sare, piper, dupa gust, 1 lingura margarina vegetala, 1 lingurita zeama de lamaie, zahar, dupa gust.

Mod de preparare: Ardeii se spala, li se scot cotoarele si semintele. Cepele se curata si se taie in cuburi mici, apoi se calesc in 3 linguri de ulei incins pana devin sticloase. Fasolea se alege, se spala, se pune peste noapte la inmuiat in apa rece, apoi se arunca apa, se pune alta proaspata, sare, dupa gust si piper si se fierbe pana se inmoaie. Din 2 linguri de ulei, faina, usturoiul curatat si tocat marunt, se pregateste un rantas deschis la culoare. Se toarna peste fasole se amesteca bine, se presara ceapa, patrunjelul, boiaua si frunzele de telina tocate si totul se amesteca pana se omogenizeaza compozitia. Cu acest amestec se umplu ardeii, apoi ei se aseaza intr-o cratita. Fasolea ramasa se dilueaza cu putina apa si se toarna intre ardeii umpluti. Se adauga cele 2 tulpini de tarhon intregi si se baga cratita la cuptor pana ardeii devin moi. La sfarsit se pun feliile de rosie ca garnitura. Din margarina vegetala, putin zahar, zeama de lamaie si patrunjel cu putina zeama de la fasole se prepara un sos ce se toarna peste ardei inainte de a-i servi.

39. Ardei umpluti cu orez I

Ingrediente: 4-5 ardei grasi, 2 cepe mai mici,
2 catei usturoi, 3 rosii de marime potrivita, 8 linguri orez, 1 ceasca ulei, 1 lingurita supa de legume concentrata, zahar, sare, piper, dupa gust,
1 lingura suc proaspat de rosii, 1 lingurita patrunjel verde tocat, 100 g margarina vegetala (eventual).

Mod de preparare: Ardeii se spala, se scot cotoarele si semintele. Se presara putin zahar in interior si putin suc de rosii. Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste in ulei, se adauga putina apa, sare, piper, usturoi, patrunjel, supa de legume si orez. Se lasa sa dea in fiert pana se umfla orezul. Apoi se trage de pe foc si se lasa putin sa se mai raceasca. Se iau ardeii si se umplu cu aceasta compozitie. Se pun capace din ardei sau rosii. Intr-un vas se pune putin ulei sau putina margarina, se aseaza ardeii in picioare, cu "capacul" in sus, se adauga cateva feliute de rosii, piper, patrunjel si se baga la cuptor, timp de 25-30 minute. Vasul acoperit se poate tine si pe plita, pana ce ardeii s-au copt.

40. Ardei umpluti cu orez II

Ingrediente: 10-12 ardei grasi, 2 cepe mijlocii,
3 rosii mijlocii, 200 g orez, o jumatate pahar ulei
3 lingurite zahar, 1 lingura patrunjel verde tocat,
sare, dupa gust, putin piper, sos de rosii (vezi reteta la sosuri).

Mod de preparare: Ardeii se spala, li se scot cotoarele si semintele, se cresteaza putin la varf. Ceapa, taiata marunt, se caleste in putin ulei, se stinge cu apa, se pune orezul (care a fost spalat si oparit separat), se adauga rosiile curatate, taiate felii, sare, zahar si piper. Se acopera vasul si se tine la foc potrivit timp de 20 de minute. Apoi se trage de pe plita. Cand s-a racit, se mai pune si patrunjelul tocat, iar cu aceasta compozitie se umplu ardeii. Se aseaza intr-un vas uns in prealabil cu ulei si se tin la cuptor, tot la foc potrivit, inca 15-20 de minute. Dupa ce s-au copt se adauga un sos de tomate si se lasa sa stea, in vasul acoperit, 15 minute, inainte de a-i servi.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina->