Mancaruri scazute de post

Mancarurile de post sunt foarte gustoase chiar daca le lipseste carnea sau oul; ele sunt usor de preparat si foarte sanatoase, amestecul de ingrediente de post fiind foarte benefic pentru organismul nostru.

Spor la gatit si pofta buna !

21. Sarmale in foi de varza

Ingrediente: Frunze subtiri si mari de varza murata
150 g orez, 250g ceapa, 250 g suc de rosii, 150 g morcov, 250 mL ulei, marar, patrunjel, cimbru, piper

Mod de preparare: Se taie ceapa marunt si se inmoaie in 150 mL ulei. Se adauga morcovul dat pe razatoare. Orezul se alege, se spala si se scurge bine de apa. Se adauga peste uleiul cu ceapa si se prajeste putin. Se stinge cu 2 cesti de apa si se lasa sa fiarba pana scade apa. Se adauga 100 g suc de rosii, verdeata taiata marunt, piperul si faina. Se amesteca totul. Foile de varza se spala si se desareaza in 2-3 ape. Sarmalele se fac mai mari. Pe fundul unei cratite se pune varza taiata marunt, apoi sarmalele si din nou varza taiata. Se adauga retul de ulei. Intre randuri se pune o creanga de cimbru. Deasupra se toarna suc de rosii. Se toarna apa pana se acopera sarmalele. Se fierb la cuptor 40 minute. Se servesc fierbinti cu salata de sfecla rosie cu hrean.

22. Sarmale cu ciuperci-hribi

Ingrediente: Frunze subtiri si mari de varza murata
150 g orez, 250 g ceapa, 250 g suc de rosii, 150 g morcov, 150 g ciuperci-hribi, 250 mL ulei, marar,
patrunjel, cimbru, 5 g piper.

Mod de preparare: Ciupercile-hribi se spala si se lasa la inmuiat cu o seara inainte. Se taie marunt si se prajesc cu ceapa, deasemeni taiata marunt. Se adauga morcovul dat pe razatoare. Orezul se alege, se spala si se scurge bine de apa. Se adauga peste ulei ciupercile-hribi si ceapa si se prajesc putin. Se stinge cu doua cesti de apa si se lasa sa fiarba pana scade apa. Se adauga 100 g suc de rosii, verdeata taiata marunt, piperul si faina. Se amesteca totul. Foile de varza se spala si se desareaza in 2-3 ape. Sarmalele se fac mai mari. Pe fundul unei cratite se pune varza taiata marunt, apoi sarmalele si din nou deasupra varza taiata. Se adauga restul de ulei. Intre randuri se pune o creanga de cimbru. Deasupra se toarna suc de rosii. Se toarna apa pana se acopera sarmalele. Se fierb la cuptor 40 minute. Se servesc fierbinti cu salata de sfecla rosie cu hrean.

23. Sarmale in foi de vita

Ingrediente: Frunze de vita, 150 g orez, 250 g ceapa, 250 mL ulei, 250 g suc de rosii, 150 g morcov, marar, patrunjel, cimbru, piper.

Mod de preparare: Se taie ceapa marunt si se prajeste in 150 mL ulei. Se adauga morcovul ras pe razatoare. Orezul se alege, se spala si se scurge de apa. Se adauga peste uleiul cu ceapa si se prajeste putin. Se stinge cu 2 cesti de apa si se lasa sa fiarba pana scade apa. Se adauga 100 g de suc de rosii, verdeata taiata marunt, piperul si faina. Se amesteca totul. Foile de vita se spala bine. Sarmalele se fac mai mari. Pe fundul unei cratite se pun foi de vita si crengute de marar, apoi sarmalele si deasupra foi de vita. Se adauga restul de ulei. Intre randuri se pun crengute de cimbru. Deasupra se toarna suc de rosii. Se toarna apa pana se acopera sarmalele. Se fierb la cuptor 40 minute. Se servesc fierbinti cu sos de hrean si mamaliga.

24. Cuiburi in mamaliga

Ingrediente: 500 g faina de porumb, 2 cepe,  1 praz, 50 g masline, 2-3 catei usturoi, 5 g piper,
100 mL ulei, 50 g margarina, 10 g sare, verdeata.

Mod de preparare: Se prajeste in ulei ceapa, prazul si usturoiul. Se stinge cu o cana de apa. Se adauga maslinele fara samburi, piperul si jumatate din sare. Se scade si se omogenizeaza. Se prepara o mamaliga obisnuita. Se intinde intr-o cratita unsa cu margarina. Cu lingura uda se fac 6 cuiburi in mamaliga si se imparte in aceste cuiburi umplutura preparata mai inainte. Se presara cu putina verdeata si se da la cuptor 5 minute.

25. Sfecla cu sos alb

Ingrediente: 1 Kg sfecla rosie, 250 g sos alb.

Mod de preparare: Sfecla se coace la cuptor in coaja, pentru a nu-si pierde sucul si culoarea. Securata si se taie rondele. Se aseaza sfecla in cratita si se adauga sosul alb. Se presara verdeata, se serveste fierbinte.

26. Pilaf cu mazare

Ingrediente: 100 g orez, 200 g mazare, 150 g margarina, sare, piper.

Mod de preparare: Se prajeste orezul in margarina pana devine galbui. Se adauga 3 cani cu apa si se fierbe orezul pana se inmoaie bine.    Mazarea se spala bine si se adauga peste orez. Se adauga sarea si piperul. Se amesteca 5-10 minute incalzit in alt vas cu apa fiebinte. Se serveste fierbinte, cu sos alb dupa dorinta.

27. Pilaf cu praz

Ingrediente: 100 g orez, 2 bucati de  praz, 1 ceapa, 100 mL ulei, 250 g suc de rosii, 5 g piper,
10 g sare, verdeata.

Mod de preparare: Se curata prazul, se spala si se taie in bucati de 3-4 cm. Se prajeste putin in ulei. Se da deoparte. In uleiul ramas se prajeste putin orezul si ceapa tocata marunt. Se stinge cu 2 cani de apa si sucul de rosii. Se lasa la fiert pana ce orezul se inmoaie si apa se scade. Se adauga prazul, sarea si piperul. Se lasa la cuptor 15 minute. Se presara deasupra verdeata (patrunjel) tocata marunt. Se serveste fierbinte.

28. Ghiveci calugaresc

Ingrediente: 2-3 cepe, 200 g cartofi, 100 g mazare
100 g pastai, 100 g morcov, 1 mar, 1 castravete murat, 500 g suc de rosii, 250 mL ulei, 10 g sare.

Mod de preparare: Se prajeste putin ceapa taiata pestisori si morcovul dat prin razatoare. Se stinge cu 1 L apa. Se adauga legumele taiate. Se fierbe 30 minute. Se adauga sucul de rosii si sarea. Se tine la cuptor 15 minute.

29. Mancare de fasole verde (coserve)

Ingrediente: 1 borcan de fasole verde, 2 cepe,
100 mL ulei, 250 g suc de rosii, 10 g sare, patrunjel, verdeata.

Mod de preparare: Se inmoaie fara a se praji ceapa in ulei. Se stinge cu sucul de rosii. Se adauga fasolea spalata si sarea. Se fierbela foc mic inca 15 minute. Se presara deasupra frunze de patrunjel taiate marunt.

30. Fasole frecata

Ingrediente: 500 g fasole uscata, 1 morcov,
1 patrunjel, 2 cepe, 250 mL ulei, 10 g sare,
1 capatana usturoi.

Mod de preparare: Se alege fasolea, se fierbe, se scurge. La fiert se pune si radacina de morcov si de patrunjel curatate de coaja. Se trece totul prin masina de tocat carne. Daca dorim ca mancarea sa fie mai fina se trece totul prin sita si se separa coaja de  de fasole. Se adauga usturoiul pisat cu sarea. Se adauga uleiul cate putin, ca la maioneza (se pastreaza 50 mL ulei). Se pune intr-o farfurie intinsa. Deasupra se toarna ceapa taiata marunt, prajita in uleiul ramas.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina->