Mancaruri scazute de post

Mancarurile de post sunt foarte gustoase chiar daca le lipseste carnea sau oul; ele sunt usor de preparat si foarte sanatoase, amestecul de ingrediente de post fiind foarte benefic pentru organismul nostru.

Spor la gatit si pofta buna !

11. Mancare de morcov

Ingrediente: 750 g morcov, 150 mL ulei, 25 g zahar, 10 g sare, 50 g margarina.

Mod de preparare: Se curata morcovul si se rade pe razatoarea mare. Se prajeste in ulei. Se arde zaharul si se stinge cu o cana de apa. Se adauga peste morcovul prajit si se fierbe pana scade. Se pune intr-o tigaie unsa cu margarina si se da la cuptor timp de 15 minute. Se serveste fierbinte cu garnitura de gogosari in suc de rosii.

12. Castraveti murati cu masline

Ingrediente: 1 Kg castraveti murati, 100 g masline,
100  g ceapa, 100 mL ulei,  2-3 catei usturoi, 2-3 foi de dafin, 5 g piper (boabe), 10 g sare, 250 suc de rosii.

Mod de preparare: Se prajeste ceapa in ulei. Se stinge cu sucul de rosii. Castravetii se spala si se taie in lung (fasii). Se adauga usturoiul taiat marunt, maslinele, piperul si foile de dafin. Sarea se adauga. Se da la cuptor 15 minute.

13. Castraveti murati umpluti

Ingrediente: 8-10 castraveti murati, 1 morcov,
1 radacicina de telina, 100 g sare, 5 g piper, 50 g faina, 100 mL ulei, 250 g suc de rosii, 10 g sare.

Mod de preparare: Se taie castravetii in doua pe lat. Se scobesc de partea cu seminte, se calesc si se pun la scurs cu gura in jos. Separat se face umplutura din morcovul si telina, date pe razatoarea mica, amestecate cu uleiul, faina si mazarea. Castravetii se umplu si se aseaza cu scobitura in sus intr-o tigaie cu putin ulei. Sucul de rosii in care s-a pus piperul se toarna deasupra. Se tine la cuptor 40 minute. Se serveste fierbinte.

14. Mancare de telina

Ingrediente: Kg telina, 25 g faina, 100 mL ulei,
25 g zahar, 250 g sos alb, verdeata.

Mod de preparare: Telina curatata si spalata se taie in rondele subtiri. In uleiul incins se rumenesc usor feliile de telina, dupa care se scot si se lasa pe o farfurie. Separat, intr-o cratita se arde zaharul si se stinge cu o canita de apa. Se adauga uleiul, feliile de tellina si sosul alb. Se scade la foc mic 20 minute. Inainte de a se servi se presara deasupra verdeata taiata marunt.

15. Pilaf cu ciuperci

Ingrediente: 1 Kg ciuperci proaspete, 200 mL ulei,
2 cepe, 5 g piper, 10 g sare, 100 g orez.

Mod de preparare: Ciupercile se spala si se pun la fiert. Se prajesc in ulei cepele taiate marunt si orezul ales si spalat. Cand orezul si ceapa incep sa se ingalbeneasca usor, se toarna 3 cesti de zeama de la fiertul ciupercilor, ciupercile taiate marunt, piperul si sarea. Se tine la cuptor pana zeama scade si orezul este fiert.

16. Mancare de ciuperci-hribi

Ingrediente: 100 g ciuperci-hribi uscati, 3 cepe,
25 g faina, 250 g suc de rosii, 100 mL ulei, 5 g piper macinat, 10 g sare.

Mod de preparare: Ciupercile-hribi uscati se spala si se pun la inmuiat cu o zi inainte cu 500 mL apa. Se fierb in aceasta apa timp de 15 minute. Separat se prajeste ceapa taiata marunt in ulei si apoi se adauga faina, pana se rumeneste putin.Totul se stinge cu sucul de rosii mestecand permanent. Se adauga ciupercile-hribi fierti si zeama in care au fiert, piperul si sarea. Se mai fierbe totul 20 minute. Se poate servi si rece cu mamaliga fierbinte.

17. Ardei umpluti

Ingrediente: 8 ardei grasi, 30 g ciuperci-hribi uscati, 100 g orez, 250 g suc de rosii, 150mL ulei,
2 cepe, 50 g faina, 5 g sare, 5 g piper, verdeata (morcov, patrunjel).

Mod de preparare: Ardeii se curata si se spala. Daca au fost conservati in sare se tin la desarat cu o zi inainte. Se prajeste ceapa taiata marunt si orezul in 100 mL ulei pana se ingalbenesc putin. Se pregatesc ciupercile-hribi uscati (se spala si se pun la inmuiat cu o zi inainte in 500 mL apa). Dupa inmuiere se taie marunt, se fierb si se amesteca cu orezul. Se mai adauga 2 cesti de zeama de la fiertul ciupercilor-hribi. Se fierbe 15 minute. Se adauga faina, piperul, sarea si verdeata taiata marunt. Cu acest amestec se umplu ardeii si se aseaza cu gura in sus, intr-o cratita. Se toarna  deasupra uleiul si sosul de rosii. Totul se da la cuptor 30 minute.

18. Bureti cu sos alb

Ingrediente: 1 Kg bureti, ½ L sos alb, 50 mL ulei,
verdeata.

Mod de preparare: Buretii, daca au fost conservati la sare, se spala in 2-3 ape si se lasa la desarat 2-3 ore. Buretii proaspeti se fierb in 1 L de apa cu o lingura de otet. Zeama de la fiert se arunca. Jumatate din bureti se dau prin masina si se prajesc in 50 mL ulei. Totul se stinge cu sosul alb. Se adauga ceilalati bureti taiati in bucati mari. Totul se da la cuptor 30 minute. Se serveste fierbinte, dupa ce s-a presarat deasupra verdeata.

19. Piure de urzici

Ingrediente: 1 Kg urzici, 50 g faina, 1 ceapa, 100 mL ulei, 10 g sare.

Mod de preparare: Urzicile se aleg si se spala insistent in apa. Se fierb 15 minute, se scurg, (se aleg, chiar una cate una). Se toaca sau se trec prin sita. Se pun din nou pe foc si se adauga faina, sarea, o cescuta de zeama si 50 mL ulei. Se amesteca bine pe foc mic, pana devin pufoase (cresc). Se prajeste ceapa in uleiul ramas si se pune peste urzici. Se servesc fierbinti, cu hrean ras si cu mamaliguta.

20. Budinca de spanac

Ingrediente: 1 Kg de spanac, 50 g faina, 50 g margarina, 10 g sare.

Mod de preparare: Se spala frunzele de spanac in multa apa. Se curata si cojile groase. Se oparesc in apa cu sare. Se scurg si se taie marunt. Se dizolva faina intr-o ceasca de zeama de la fiert. Se toarna intr-o forma de budinca unsa cu margarina si tapetata cu faina. Se da la cuptor 30 minute. Se rastoarna si se serveste fierbinte, dupa dorinta cu sos de rosii.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina->