Mancaruri scazute de post

Mancarurile de post sunt foarte gustoase chiar daca le lipseste carnea sau oul; ele sunt usor de preparat si foarte sanatoase, amestecul de ingrediente de post fiind foarte benefic pentru organismul nostru.

Spor la gatit si pofta buna !

1. Iahnie de fasole

Ingrediente: Kg fasole uscata, 250mL ulei, L suc de rosii, 3 fruze de dafin, 5 g piper, 200 g morcov, patrunjel, 3 cepe, 10 g sare.

Mod de preparare: Se lasa fasolea la inmuiat in apa calda timp de o ora. Se arunca apa. Se fierbe fasolea, dupa 45 de minute se adauga morcovol si patrunjelul. Se mai fierbe inca 30 minute. Se scurge fasolea de zeama de la fiert. Se prajeste ceapa taiata marunt in ulei incins. Se adauga sucul de rosii apoi fasolea. Morcovul si patrunjelul se adauga taiate marunt. Se completeaza daca este nevoie cu zeama  de la fiertul fasolei. Se adauga sarea, piperul si frunzele de dafin. Se da la cuptor la foc potrivit. Iahnia este gata cand a scazut zeama iar desupra a prins o pojghita lucioasa.

2. Musaca de ghebe

Ingrediente: 1 Kg cartofi, 1.25 Kg ghebe, 50 g faina, 150 g margarina, 1-2 cepe, 50 mL ulei, 10 g sare, 5 g piper, 1 capatana usturoi.

Mod de preparare: Cartofii se fierb in coaja. Se curata de coaja si se taie rondele. Se unge o tigaie cu margarina. Umplutura se aseaza intre 2 randuri de cartofi. Se stropeste cu margarina topita. Se da la cuptor pana se rumeneste (circa 25 minute).
Pentru prepararea umpluturii: buretii (ghebele) se fierb in doua ape. Se dau prin masina de tocat. Separat se prajeste ceapa in ulei. Se adauga faina si se prajeste putin. Se stinge cu o cescuta de zeama de bureti de la fiert. Se adauga buretii, usturoiul pisat, piperul. Se fierbe 10 minute.

3. Cartofi cu usturoi la cuptor

Ingrediente: 1 Kg cartofi, 100 g margarina, 50 g faina, 1 capatana usturoi, 2 cepe de marime mijlocie, 5 g piper, 10 g sare.

Mod de preparare: Se fierb cartofii in coaja. Se curata, se taie rondele. Cartofii se amesteca cu usturoiul pisat si se aseaza intr-o tigaie unsa cu margarina. Se acopera cu un sos alb facut din 50 g margarina, o cescuta de apa, sare si piper. Se da la cuptor pana se rumeneste (25 minute). Dupa scoaterea din cuptor se aseaza un strat de ceapa pestisori, trasa la tigaie in 50 g margerina.

4. Piure de cartofi cu ceapa

Ingrediente: 1 Kg cartofi, 200 g ceapa, 150 g ulei.

Mod de preparare: Se fierb cartofii curatati si taiati cuburi. Se scurg cartofii si se face un piure impreuna cu ceapa taiata marunt si prajita in ulei.

5. Legume mosaic

Ingrediente: 250 g cartofi, 250 g fasole pastai (conserva), 250 g morcov, 250 g mazare (conserva),
250 g vinete (conserva sau congelate), 250 g ardei gras (conserva sau congelat), 250 g varza murata,
250 g ridiche neagra.

Mod de preparare: Se prajesc potrivit in ulei cartofii, fasolea, pastai, mazarea, vinetele si ardeii grasi. In final se caleste varza in uleiul ramas. Se curata ridichea si se da pe razatoare. Se aseaza in mijlocul unei farfurii. Legumele prajite se aseaza separate, de jur imprejurul ridichii rase.

6. Ceapa umpluta cu orez

Ingrediente: 8 cepe, 100 g orez, 150 g ulei, 250 g suc de rosii, 50 g piper, 10 g sare, 1 legatura verdeata.

Mod de preparare: Se scobeste cu un cutit ascutit miezul de la cepe. Miezul de la cepe se rumeneste in ulei impreuna cu orezul. Se adauga o ceasca de apa si se fierbe pana se moaie orezul. Se adauga piperul, sarea, verdeata. Cu acest amestec se umplu cepele. Se aseaza intr-o tava unsa cu ulei, deasupra se toarna sucul de rosii. Se da totul la cuptor 20 minute.

7. Praz cu masline

Ingrediente: 3 bucati praz, 200 mL ulei, 2 cepe,
100 g masline, 100 mL vin, 5 g piper, 10 g sare.

Mod de preparare: Se curate prazul. Se taie in bucati de 10 cm. Se prajesc putin acele bucati de praz in ulei si se scot pe o farfurie separate. Se prajeste apoi ceapa taiata marunt. Se adauga piperul, sarea, vinul si maslinele.    Intr-o tigaie se aseaza bucatile de praz peste care se toarna sosul. Se adauga o cana de apa si se da totul la cuptor timp de 10 minute. Se poate servi cu garnitura de cartofi fierti.

8. Praz umplut

Ingrediente: 6 bucati praz, 100 g margarina, 100 g masline, 250 g suc de rosii, 50 g faina, 10 g sare,
25 mL otet, 1 legatura verdeata.

Mod de preparare: Prazul curatat si taiat in bucatele de 10 cm se prajeste putin in margarina. Se da deoparte si se lasa la racit. Maslinele se tin un minut in apa clocotita si li se scot samburii. Se scoate partea din mijloc de la bucatile de praz si se introduc maslinele. Se face un sos: prajim in margarina miezul de la praz taiat marunt si faina. Se stinge cu sucul de rosii si otetul amestecand permanenet.
Se adauga bucatile de praz umplute. Se presara cu verdeata si se da la cuptor 20 minute. Se serveste cu garnitura de orez sau cartofi nature cu salata de ridichi negre.

9. Varza calita

Ingrediente: 2 bucati varza murata, 150 g ulei,
250 g ceapa, 10 g piper.

Mod de preparare: Se spala varza murata in 3-4 ape pentru a se desara. Se stoarce si se taie marunt. Se prajeste in ulei ceapa taiata solzisori. Se adauga varza si se amesteca in permanenta pana incepe sa se prajeasca. Se amesteca cu piperul si se da la cuptor timp de 15 minute.

10. Varza la cuptor

Ingrediente: 2 bucati mici varza murata, 250 g sos alb, 50 g margarina.

Ingrediente sos alb: 50 mL ulei, 1 ceapa, 1 lingura faina, 5 g piper, 5 g sare, cateva frunze de patrunjel.

Preparare sos: Se taie ceapa marunt. Se prajeste in ulei pana la culoarea aurie. Se adauga faina si se prajeste inca 2 minute. Se adauga 200 mL apa si piperul. Se lasa la foc inca 10 minute amestecand permanent. Dupa racire se adauga cateva frunze de patrunjel taiate marunt.

Mod de preparare: Se spala varza in 2-3 ape pentru a se desara. Se lasa la desarat o ora. Se taie in sferturi si se fierbe. Se unge cu margarina o tigaie. Se adauga sferturile de varza si se toarna deasupra sosul alb. Se da la cuptor 30 minute pana se rumeneste bine.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Urmatoarea pagina ->