Cocteiluri de post

De la cocteilurile de fructe pana la cele cu alcool, ne putem bucura de toate aceastea in zilele de post. Iata care sunt cele mai interesante si gustoase cocteiluri de post.

Spor la gatit si pofta buna !

1. Cocktail de prune

Ingrediente: 500 g prune, bine coapte, 3 portocale, 1 varf de cutit zahar vanilat, 1 lingura zahăr tos.

Mod de preparare: Fructele se trec, pe rand, prin storcator. Sucul de prune si de portocale, impreuna cu zaharul vanilat si zaharul, se amesteca bine intr-un vas. Se pun cuburi de gheata. Se serveste rece.

2. Cocktail de suc cu ananas

Ingrediente: 1 cutie suc de ananas (din comert), 13 portocale, 100 ml suc de lamaie (Hellas).

Mod de preparare: Portocalele se trec prin storcator. Toate sucurile se amesteca bine, se pun 2-3 cuburi de gheata. Se pun in pahare si se orneaza cu felii de lamaie si portocala.

3. Sirop de visine

Ingrediente: 2 kg visine, bine coapte, 1 kg zahar tos, 500 ml apa, 1 baton vanilie (saul plic zahar vanilat).

Mod de preparare: Visinele se curata de codite, se spala bine. Se scot samburii si fructele se zdrobesc, cu mana, printr-o sita foarte fina. Se face un sirop din 500 ml apa si 1 kg zahar, se adauga sucul de visine si se pun la fiert timp de 15 minute. La sfarsit se pune zaharul vanilat sau bucatele din batonul de vanilie. Se toarna in sticle bine spalate si incalzite, se leaga sticlele cu celofan si se lasa la bain-marie.

4. Socata

Ingrediente: 2 pumni flori de soc, 6 litri apa, 1 kg zahar, zeama de la o lamaie, 1 lamaie cu coaja,
1 lingurita orez.

Mod de preparare: Florile de soc se spala si se pun intr-un borcan. Se pune peste ele 500 g de zahar, se taie lamaia (cu coaja) in felii, se pune zeama de la alta lamaie (sau 2 lingurite sare de lamaie) si restul de zahar. Se toarna 1 ceasca cu apa rece si se lasa sa stea 24 de ore. Pentru a grabi fermentatia se pune 1 lingurita cu orez. Se adauga apa. Se tine borcanul la cald. Dupa o saptamana se scoate lichidul cu un furtun si se pastreaza in sticle bine inchise. Este o bautura racoritoare, reconfortanta si binefacatoare, pentru sistemul nervos.

5. Suc amestec

Ingrediente: 5 morcovi, 4 mere, 2 cepe potrivite,
4 rosii potrivite, o jumatate lingurita piper, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Morcovii se curata de coaja, se taie in felii, se pun in storcator si se scoate, separat, sucul. Merele se curata de coaja, se taie in felii, se trec si ele prin storcatorul de fructe si se scoate, separat, sucul. La fel se procedeaza si cu cepele si cu rosiile: se curata, se taie in cubulete si se trec prin storcator. Apoi se amesteca sucurile de morcovi, mere, ceapa si rosii, se adauga putin piper si se sareaza dupa gust. Se serveste rece, ca bautura racoritoare, fiind gustos si foarte bogat in vitamine.

6. Suc de afine

Ingrediente: 1 kg afine, 1 kg zahar tos, 500 ml apa, 1 plic zahar vanilat.

Mod de preparare: Afinele se curata de frunze, iarba si codite, se spala in mai multe etape, se pun intr-un vas emailat cu 500 ml apa si se lasa sa fiarba. Cand fructele incep a plesni, se trage vasul de pe foc, se lasa sa se raceasca. Fructele fierte se paseaza printr-o sita fina si sucul obtinut, dupa ce pasta si-a lasat toata zeama, se lasa sa se limpezeasca pana a doua zi. Sucul decantat se fierbe, impreuna cu zaharul, la foc mic. Se adauga zahar vanilat si se fierbe mai bine de un sfert de ora. Se raceste, se toarna in sticle, iar sticlele se leaga la gura cu celofan. Se pastreaza in camara sau pivnita. Sucul de afine are un efect usor constipant.

7. Suc de castraveti cu ceapa verde

Ingrediente: 1 castravete mai mare, 1 lingura verdeata, de la 4-5 cepe.

Mod de preparare: Castravetele se spala si, fara sa-l curatam de coaja, se taie felii si se trece prin storcatorul pentru sucuri. Se taie marunt verdeata de la cepe, se adauga o lingurita de zeama de lamaie si se amesteca totul cu sucul de castraveti. Se serveste rece (4 pahare mici).

8. Suc de coacaze

Ingrediente: 1 lingura sirop de coacaze (din comert), 500 g agrise, 500 g coacaze.

Mod de preparare: Se amesteca siropul de coacaze cu sucul obtinut din agrisele si coacazele proaspete si cateva cuburi de gheata. Se serveste rece. Se decoreaza cu o felie de lamaie.

9. Suc de mere cu menta

Ingrediente: 8 bucati mere potrivite, 4 linguri suc de lamaie, 2 linguri menta verde tocata marunt.

Mod de preparare: Merele se spala, se taie in sferturi, li se scot semintele, nu se curata de coaja. Se trec prin storcatorul de fructe. Se adauga zeama de lamaie (suc de lamaie "Hellas") si menta tocata. Se pun 2-4 cuburi de gheata. Se serveste rece (cantitatea pentru 4 pahare mici).

10. Suc de mere "special"

Ingrediente: 4 kg mere bine coapte, 1 kg zahar tos, 1 litru apa, 1 lingura scortisoara macinata.

Mod de preparare: Merele se spala, se taie in felii (fara a le curata de coaja) si se fierb intr-un vas cu 1 litru de apa. Cand devin moi, se pune zahar si se lasa sa mai dea de trei-patru ori in clocot. Apoi vasul se trage de pe foc si se lasa sa se raceasca. Merele se paseaza printr-o sita si se pune totul din nou sa fiarba in apa in care au fiert initial si a pastrat astfel aroma fructelor. Se pune o lingurita de scortisoara si se mai fierbe in clocot, timp de 10 minute. Cald fiind, sucul se toarna in sticle, se leaga cu celofan si se lasa la bain-marie.

1 2 Urmatoarea pagina ->