Aperitive

Salatele sunt nelipsite din meniul zilnic al oricarei persoane. Nu lasa rutina culinara sa iti influenteze apetitul si acceseaza vasta noastra lista de salate pentru a-ti asigura varietatea meniului.

Spor la gatit si pofta buna !

31. Rosii umplute cu orez si marar

Ingrediente: 8 rosii potrivite, 1 ceasca orez, 1 ceapa, 2 linguri untdelemn, 1 lingura marar verde tocat, sare, dupa gust, piper, dupa gust.

Mod de preparare: Rosiile se spala, se sterg, se taie capace langa codite si se scobesc in asa fel sa mai ramana un perete gros de 1 cm. Se sareaza pe interior. Se umplu cu urmatoarea compozitie: ceapa, curatata si taiata marunt, se caleste in untdelemn incins pana devine sticloasa; se adauga orezul, sarea, piperul si putina apa; se amesteca din cand in cand si se fierb inabusit; se pune amestecul in rosii; se presara mararul verde tocat. Se servesc ca aperitiv sau ca garnitura.

32. Salata aperitiv din orez

Ingrediente: 2 pumni de orez, 15 masline negre,
4-5 fire ceapa verde, 2 linguri patrunjel verde tocat marunt, 1 lingura untdelemn, 1 lingurita zeama de lamaie, sare, dupa gust.

Mod de preparare: Orezul, spalat bine, se fierbe pana infloreste, se trage de pe foc, se clateste cu apa rece, se scurge si se pune intr-un castron. Ceapa se toaca marunt. Maslinelor li se scot samburii si se toaca marunt. Se amesteca toate cu orezul, se adauga untdelemnul si zeama de lamaie, se sareaza dupa gust. Se serveste rece, ca aperitiv, garnisita cu patrunjel. Trebuie preparata cam cu un sfert de ora inainte de masa, ca sa fie cat mai gustoasa.

33. Vinete la gratar

Ingrediente: 2 vinete potrivite, 4 catei de usturoi,
3 linguri untdelemn, 1 lingura zeama de lamaie,
felii de paine prajite, sare, dupa gust, piper.

Mod de preparare: Vinetele se spala, se sterg, se pun, intregi, fara a fi curatate, pe un gratar sau la cuptor, si se prajesc. Se taie apoi in jumatati si li se scoate tot miezul cu o lingurita. Usturoiul se curata, se toaca foarte marunt, se pune intr-un castron impreuna cu miezul de la vinete, se adauga treptat uleiul si se amesteca bine. Se adauga sare, piper si zeama de lamaie. Se servesc cu paine prajita, ca aperitiv. Se poate obtine un gust diferit inlocuind usturoiul cu ceapa tocata marunt.

34. Zacusca aperitiv

Ingrediente: 1 Kg vinete, 20 bucati gogosari, 20 bucati ardei grasi, 1 Kg ceapa, 1 Kg morcov, 500 g suc de rosii, 250 g ulei, 2 bucati foi de dafin, 5 g piper boabe, 5 g enibahar, 20 g sare. Suc de rosii: 10 Kg de rosii coapte bine, 30 g sare, 50 g zahar.

Mod de preparare: Se taie rosiile in cuburi, se trec prin masina de stors  suc. Se adauga sarea si zaharul.Se fierbe imediat deoarece fermenteaza foarte usor.  Se adauga la fierbere 10g boabe mustar si cateva foi de dafin. Fierberea se face timp de 30 de minute. Se toarna fierbinte si in sticle curate si incalzite in prealabil in cuptor. Se capseaza si se racesc cat mai lent (intre paturi si perne). Revenind la reteta de zacusca se coc vinetele, gogosarii si ardeii. Se curata, se spala,se scurg. Morcovul se fierbe in coaja si se curata. Se da totul prin masina de tocat carne. Ceapa se taie marunt si se prajeste in ulei pana devine aurie (intr-o cratita mare de tuci smaltuita). Se amesteca totul. Se adauga condimentele si sarea. Se tine pe foc pana da in clocot. Se amesteca permanent pentru a nu se prinde de cratita. Se pune in borcan,se capseaza,se fierbe la bain-marine.

35. Gogosari in suc de rosii - aperitiv

Ingrediente: 20 bucati gogosari, 1Kg suc de rosii,
2 bucati de frunze de telina la fiecare borcan,
5 g seminte de mustar.

Mod de preparare: Se taie gogosarii sferturi si se spala de seminte. Se incalzeste sucul de rosii cu semintele de mustar pana da in clocot. Se opareste (1 minut) in suc o frunza de telina care sepune la fundul borcanului. Se oparesc gogosarii in suc de rosii pana se inmoaie putin. Se preseaza usor in borcan. Deasupra se mai pune o frunza de telina oparita. Se toarna sucul de rosii fierbinte. Se capseaza si se lasa la racit cat mai lent (borcanele se vor inveli in paturi si perne pana a doua zi).

36. Varzari

Ingrediente: 1/2 kg aluat de paine, 250 ml ulei,
1 varza murata, 2 cepe, 5 g piper.

Mod de preparare: Pentru umplutura: se spala varza murata, se taie sub forma de taitei si se stoarce de apa. Ceapa se taie pestisori si se prajeste (pana la culoarea galbena) in ulei incins. Se adauga varza si piperul. Se amesteca mereu pana scade foarte bine. Se lasa sa se raceasca. Din aluat se intinde o foaie de 3-4 mm grosime. Se taie patrate cu latura de 15 cm. In fiecare patrat se pune o lingura de umplutura. Se aduc c olturile aluatului spre centru, ca la plic. Se lipesc intre ele prin presare. Se repeta actiunea cu colturile nou create pentru inchiderea umpluturii in aluat. Se aseaza in tava unsa cu ulei si se lasa la crescut. Dupa dorinta se pot unge cu apa cu sare in care s-a pus un praf de cimbru. Se coc la foc potrivit timp de 40 minute.

37. Placinta cu cartofi

Ingrediente: 1/2 kg aluat de paine, 500 g cartofi,
50 g zahar, 100  ml ulei, 2 cepe, 10 g sare, 5 g piper, 5 g chimion.

Mod de preparare: Pentru umplutura cartofii se fierb in coaja, se curata, se framanta cu zaharul, sarea si piperul. Ceapa taiata marunt se prajeste in ulei si se amesteca in continuare cu catofii. Din aluat se intinde o foaie de 3-4 mm grosime. Se taie patrate cu latura de 15 cm. Peste ele se presara seminte de chimion. In fiecare patrat se pune o lingura de umplutura. Se aduc colturile aluatului spre centru, ca la plic. Se lipesc intre ele prin presare. Se repeat actiunea cu colturile nou create pentru inchiderea umpluturii in aluat. Se aseaza in tava unsa cu ulei si se lasa la crescut. Dupa dorinta se pot unge cu apa cu sare in care s-a pus un praf de cimbru. Se coc la foc potrivit timp de 40 minute. Se servesc calde.

1 2 3 4 <- Pagina anterioara