Aperitive

Salatele sunt nelipsite din meniul zilnic al oricarei persoane. Nu lasa rutina culinara sa iti influenteze apetitul si acceseaza vasta noastra lista de salate pentru a-ti asigura varietatea meniului.

Spor la gatit si pofta buna !

11. Batoane umplute cu ciuperci

Ingrediente: 3-6 batoane proaspete, 3-4 ciuperci marisoare, 3 catei de usturoi, o legatura de marar tocat marunt, 1-2 cartofi mari, Cimbru, busuioc,
2-3 linguri margarina vegetala.

Mod de preparare: Ciupecile se spala, se fierb bine, se scot, se scurg, se sterg intr-o carpa si se toc marunt-marunt. Usturoiul se curata si se zdrobeste tip pasta. Cartofii se curata de coaja, se fierb in apa cu sare, se scurg apoi bine de apa, se paseaza tip pireu. Se taie fiecare baton, in functie de cat sunt de mari, de 4-5 cm lungime. Se scoate miezul, se pune in apa, se stoarce bine. Tocatura de ciuperci, usturoiul pasta, pireul de cartofi, mararul tocat, margarine si ce alte cundimente vreti, se pun toate intr-un castron si se freaca zdravan, ori se trec prin mixer. Se umplu bucatelele de batoane, asa incat umplutura sa nu depaseasca peretii batonasului.
Inainte cu un sfert de ora de a le servi la masa, bagatile in cuptor.

12. Batoane umplute cu mazare

Ingrediente: 3-6 batoane proaspete, 1 borcan mic de mazare, 2 legaturi de patrunjel, 3-4 catei de usturoi, busuioc, 1 cartof mare, 1 lingura margarina vegetala.

Mod de preparare: Se scoate mazarea, se spala, se da intr-un clocot (daca e tare se fierbe), se scurge se paseaza. Se fierbe cartoful in coaja si se face pireu. Se curata usturoiul, se zdrobeste in piulita. Se amesteca toate cele de mai sus, se pun margarina si condimentele si se amesteca. Se taie batoanele de 4-5 cm, li se scoate miezul, se inmoaie in apa, se stoarce bine, se amesteca in compozitia de mai sus. Daca e prea moale se mai pune miez de paine neinmuiat. Se umplu bucatelele de batoane astfel ca umplutura sa nu depaseasca dimensiunile acestora si inainte cu 15 minute de a fi servite, se baga la cuptor, intr-o tava la foc iute.

13. Batoane umplute cu fasole batuta

Ingrediente: 3-6 batoane proaspete, un plic de fulgi de fasole, 1 cartof mare, 2 cepe, busuioc,
2 linguri de margerina vegetala.

Mod de preparare: Se dizolva fulgii, intai in mai putina apa, astfel incat sa iasa o pasta cat mai consistenta. Se fierbe cartoful curatat de coaja si se face pireu. Se curata cepele, se taie marunt, se calesc intr-o cratita in care am pus margarina. Cand s-au rumenit bine (aproape maronii) se adauga fasolea batuta, cartoful pireu, mirodeniile, se trage vasul de pe foc si se amesteca.
Se taie batoanele in bucatele de 4-5 cm, li se scoate miezul si,in functie de cat de consistenta v-a iesit compozitia cu fasole, mai adaugati sau nu paine inmuiata si stoarsa bine. Umpleti batoanele, fara ca umplutura sa depaseasca deschiderile bucatilor. Inainte cu 20 minute, de a le servi bagatile la cuptor.

14. Batoane umplute cu telina

Ingrediente: 3-6 batoane proaspete, 3 radacini de telina, frunzele de la telina, tocate marunt, 1 hrean, 
1 lingura de mustar, 2 cartofi, 2 lingura de margarina.

Mod de preparare: Telinele, radacini si frunze, si hreanul se spala, se curata, se taie si fie se dau prin mixer, fie pe razatoarea mica, fie prin masina de tocat. Cartofii se curate de coaja, se fierb, se scot, se fac pireu. Margarina se pune intr-un vas si peste ea se pun pasta de telina, cartofi, pasta de hrean, mustarul si toate se amesteca bine. Batoanele se taie de 4-5 cm, li se scoate miezul, acesta se inmoaie in apa, se stoarce si se adauga in pasta de mai sus, consistenta.Umpleti batoanele, fara ca umplutura sa depaseasca deschiderile bucatilor. Inainte cu 20 minute, de a le servi bagatile la cuptor.

15. Amestec de ceapa cu legume

Ingrediente: 3 cepe, 1 ardei gras, 2 rosii, 2 cartofi,
1 dovlecel,  3 linguri ulei vegetal, 1 lingura patrunjel verde tocat, sare, piper.

Mod de preparare: Cepele se taie solzisori mai grosi. Cartofii se curata de coaja si se taie in felii subtiri. Ardeiul se curata de seminte si de cotor si se taie patratele. Se decojesc dovlecelul si rosiile si se taie in cuburi mici. Toate legumele se amesteca, se pun peste ele uleiul, sarea, piperul si se presara patrunjel. Se baga la cuptor si se tin  pana ce se inmoaie cartofii. Le puteti folosi ca garnitura la preparatele din ciperci.

16. Chifle cu ardei si vinete coapte

Ingrediente: 4 ardei grasi, 1 vanata, 2 rosii, 2 catei de usturoi, 4 linguri de ulei vegetal, ½ lamaie, sare,
piper, 6-8 chifle.

Mod de preparare: Ardeii si vanata se spala si se sterg cu o carpa. Se coc pe toate partile. Se curata in jet de apa. Ardeilor li se curate semintele si cotoarele, iar vanata se curata doar de coaja. Rosiile se curate de coaja si se taie cubulete mici asemeni si  ardeii si vanata. Uleiul se incinge intr-o cratita, se toarna in ea rosiile, ardeii si vanata, tocate si se fierb inabusit, la foc mic, pana cand zeama scade complet. Apoi se taie marunt usturoiul, se adauga peste legume. Se adauga sare, piper si zeama de la jumatate de lamaie. Chiflele se taie in jumatate, se scoate miezul si se adauga in locul lui amestecul preparat anterior. Se pun la cuptor si se lasa timp de 5 minute.

17. Ciperci la gratar

Ingrediente: 500 g ciuperci, 4 linguri margarina vegetala, 1 lingura patrunjel tocat, 1 lingura zeama de lamaie, sare, piper.

Mod de preparare: Cipercile proaspete, se curata, se spala. Palariile ciupercilor, se aseaza pe un gratar uns, cu gura in sus. In fiecare palarie se adauga putina zeama de lamaie.   Din margarina, sare, piper si patrunjel se prepara o marinata care se toarna cu lingurita, in fiecare ciupercuta, dupa ce zeama de lamaie s-a imbibat in ele. Se frig in continuare pana se imbiba bine. Se servesc singure, ca aperitiv, sau impreuna cu garnitura de orez si salata verde, ori salata de castraveti si rosii.

18. Cosulete din gulii umplute cu ciuperci

Ingrediente: 4 gulii, 1 ceapa, 250 g ciuperci, 1 ceasca orez, 3 linguri ulei vegetal, 1 lingura faina,
1 lingura margarina vegetala, 1 lingura zeama de lamaie, zahar, sare, piper.

Mod de preparare: Guliile se curata de coaja, se spala si se fierb putin in apa cu sare. Se scurg de apa, se taie in jumatate si se scobesc cu ajutorul unei lingurite. Apa in care au fiert guliile se pastreaza. Ceapa se curata, se taie marunt, apoi se caleste intr-o cratita cu ulei incins, pana devine sticloasa, se adauga orezul bine spalat si ciupercile curatate, taiate felii mici. Se pun sare, piper, se toarna apa si se fierbe totul pana s-a inmuiat orezul. Cu acest amestec se umplu jumatatile de gulii. Se pun intr-o tava unsa. Faina se amesteca cu o cesca din zeama in care au fiert guliile, margarina, zahar si zeama de lamaie, sare si piper. Se adauga patrunjelul si se toarna peste guliile umplute. Se pun la cuptor la foc potrivit. Se servesc ca aperitiv sau ca garnitura.

19. Dovlecei umpluti

Ingrediente: 4-5 dovlecei, salata de vinete.

Mod de preparare: Dovleceii se spala, se curata de coaja, se fierb in apa rece cu sare, se trag de pe foc, se scot din apa, se lasa sa se racoreasca, se taie in felii groase de 5 cm, si apoi, fiecare bucata se curata de miez in asa fel incat sa ramana niste “cosulete “care se umplu cu salata de vinete.

20. Icre de fasole

Ingrediente: 250 g fasole, 3 linguri ulei vegetal, 1 ceapa de apa, 1 capatana usturoi, sare, o lingurita zeama de lamaie, 3-5 masline, 1 lingurita patrunjel verde tocat.

Mod de preparare: Se alege fasolea, se spala, se pune la inmuiat, peste noapte, in apa calda. A doua zi se arunca apa, se clateste tot cu apa calda si se pune la fiert in apa putina. Cand a inceput sa se sfarame se ia de pe foc, se scurge de apa si se trece prin mixer sau se sfarama cu telul de facut pireu pana nu mai ramane niciun bob intreg. Se adauga sare si se freaca in continuare cu o lingura de lemn. Se pune uleiul picatura cu picatura si se freaca pana se albeste. Ceapa se spala, se curate, se da pe razatoare; usturoiul se curata, se zdrobeste pana se face pasta; se amesteca amandoua cu fasolea. Se adauga zeama de lamaie si se freaca totul pana se obtine o pasta omogena.
Se serveste rece ca aperitiv, ornate cu masline taiate feliute sau cu patrunjel tocat.

1 2 3 4 <- Pagina anterioara Urmatoarea pagina ->